Igor Bergler, invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului „ALTCEVA”, a dezvăluit motivul pentru care autorii români n-au loc pe piața din America. De asemenea, scriitorul a explicat, printre altele, de ce benzile desenate n-au succes în România. Totodată, pentru a vizualiza discuția integrală dintre Igor Bergler și directorul editorial al Grupului Gândul, abonați-vă la canalul de YouTube ”ALTCEVA cu Adrian Artene”.
Fără traducători profesioniști și fără să îmbrățișeze cărțile care nu sunt scrise în limba engleză, americanii nu prea acceptă autori străini. Piața de peste Ocean este mai puțin accesibilă, însă Igor Bergler nu se plânge!
(NU RATA: Igor Bergler a scos la iveală sumele câștigate din vânzarea cărților: „Nevastă-mea își face…”)
Igor Bergler: Cărțile mele se vând în multe țări din lume, cum ați zis, 35, se vând în America, dar nu în engleză. În spaniolă sunt peste tot, pe unde te duci, dar e foarte greu să pătrunzi pe piața americană. În limba engleză să traducă cineva… Nu mă refer la ăștia sponsorizați de ICR (Institutul Cultural Român), care apar la edituri marginale. OK, e bine, sigur, să te mândrești cu asta, dar pe mine mă interesează piața serioasă de carte, în care editorul să fie interesat și să încerce să-ți facă marketing bun și să ți-o vândă. Și atunci, e foarte greu să pătrunzi pe piața americană. Abia 2% sunt traduceri în America. Gândiți-vă că până acum 10 ani nu exista Jules Verne tradus.
Adrian Artene: E o piață care are ușile închise pentru autorii din afara industriei?
Igor Bergler: Din afara limbii engleze. Nu le plac traducerile, n-au traducători profesioniști, nu-i interesează.
Adrian Artene: Există o cultură pentru benzile desenate în America.
Igor Bergler: Se vând mai bine decât cărțile și se vând de 100 și ceva de ani. Dar nu numai în America. În România n-au prea avut succes pentru că noi n-avem tradiție, dar cei care sunt de vârsta mea, sau aproape, își amintesc de Pif, cei mai mari decât noi își amintesc de Corto Maltese și Rahan.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.