Încă o zi liberă pentru români! Ce categorie va beneficia de acest lucru

Autor: A.N.
Publicat: 22/10/2019 | 17:48

Încă o zi liberă pentru români! Ce categorie va beneficia de acest lucru. 

Este vorba despre angajații din sectorul feroviar, iar proiectul care a fost trimis spre reexaminare de către președintele României a trecut din nou de votul senatorilor. Astfel, potrivit acestui proiect, salariații din sectorul feroviar vor avea mai multe zile libere legale. Mai exact, pe lângă zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează stabilite de Codul muncii și de care beneficiază toți angajații din România, angajații feroviari se vor bucura de o zi liberă suplimentară.

Este vorba de 16 februarie, care va deveni sărbătoare legală pentru salariații de la căile ferate: ”Ziua Feroviarilor, sărbătorită anual la data de 16 februarie, se declară zi de sărbătoare legală pentru personalul feroviar, prin derogare de la prevederile art.139 alin.(1) din Codul muncii (articolul care stabilește lista liberelor legale din an – n. red.)”, se precizează în proiectul de act normativ, potrivit avocatnet.ro.

Potrivit informațiilor publicate de Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România pe website-ul propriu, în 1952, directorul Căilor Ferate Române (CFR) și sindicatele CFR au decis „ca ziua ceferistului să fie sărbătorită la 16 februarie, dată care evoca mişcarea grevistă de la Atelierele Griviţa CFR din anul 1933”. Totuși, începând din 1999, Ziua Feroviarilor se sărbătorește în data de 23 aprilie.

Citește și...