Un licean din Statele Unite a ajuns în pragul sinuciderii dintr-un motiv care, pentru mulţi, ar putea părea banal.
Totul a pornit de la temele pe care profesorii i le dau mereu pentru acasă. Pentru că nu este deloc determinat să se apuce de treabă, tânărul a ajuns să creadă că suferă de procrastinare, un sindrom ce caracterizează persoanele ce amână la nesfârşit să facă un anumit lucru.
Deşi a încercat prin mai multe căi să se mobilizeze, liceanul nu a reuşit, astfel că a ajuns să ceară ajutor în lumea virtuală. Într-un strigăt de ajutor, el şi-a scris povestea pe un site şi a încercat să le explice internauţilor că problema pe care o are este într-adevăr una gravă.
„Din anumite motive, în ultimii trei ani, am început să-mi fac temele, uneori în miezul nopţii, alteori în timpul liber. Întotdeauna am fost de părere că pot începe, de exemplu, la ora 6, dar mereu amânam o oră şi încă una. Anul trecut, am fost aproape de a mă spânzura (am încercat, dar nu am reuşit). Am minţit timp de o lună că îmi este rău, pentru că nu voiam să-mi fac temele. Aveam o mulţime de proiecte şi pur şi simplu nu voiam să le fac. Am eşuat şi în clasele mai mici, toţi prietenii mei aveau note mari, numai eu nu.
Cel mai rău este faptul că am o inteligenţă ridicată şi aş putea să-mi fac temele uşor. Doar că nu o fac. Cred că principalul motiv este faptul că mă joc mereu la laptop şi atunci când nu, găsesc altceva de făcut. Acum nici măcar nu am început, deşi aş fi putut termina într-o săptămână. Aproape toţi colegii mei şi-au terminat temele. Recent m-am simţit şi rău şi am sentimentul că o iau de la capăt. Şi când le spun prietenilor mei despre problema mea, încearcă să mă ajute, dar nu prea merge, Îmi spun doar „du-te acasă şi fă-ţi temele”. As vrea să o fac, dar pur şi simplu nu pot. Nu vreau să mor. Ajutaţi-mă”, a fost mesajul disperat al tânărului.
Procrastinarea este un comportament caracterizat prin amânarea acţiunilor sau a sarcinilor pentru mai târziu. Majoritatea persoanelor care suferă de acest sindrom nu conştientează că au o problemă şi se învinovăţesc pentru lipsa de determinare.
Clara Văcaru