Luis Suarez, singurul spaniol premiat cu Balonul de Aur

Autor: Sabin P.
Publicat: 22/03/2020 | 14:48
Luis Suarez, singurul spaniol premiat cu Balonul de Aur

Luis Suarez Miramontes a fost primul fotbalist spaniol distins cu prestigiosul trofeu Balonul de Aur, dar şi unul dintre cei mai eleganţi şi mai buni mijlocaşi iberici din toate timpurile. Cunoscut şi drept Luisito, Suarez a cucerit două Cupe ale Campionilor cu Inter Milano şi a devenit campion european în 1964 cu naţionala Spaniei.

Supranumit „Arhitectul” de Alfredo Di Stefano, Luis Suarez s-a născut pe 2 mai 1935 în La Coruna, unde a şi început să joace fotbalul pe străzi cu mingi făcute din cârpe. În 1949, a ajuns la Deportivo, clubul din oraşul natal, pentru care a debutat în La Liga pe 6 decembrie 1953 într-un meci pierdut cu 6-1 în faţa lui FC Barcelona.

În cele 17 partide jucate pentru Deportivo în acel sezon, a marcat trei goluri şi şi-a atras deja renumele de „Galicianul de aur” datorită reputaţiei sale de creator la mijlocul terenului. După doar un an, a fost transferat de Barcelona, dar stagiunea următoare, 1954-55, îl găseşte la echipa din liga secundă, CD Espana Industrial, unde a fost împrumutat. Din 1955, Luisito a devenit o piesă de bază la Barca lui Helenio Herrera, într-o echipă care avea să câştige două titluri de campioană, două Cupe ale Spaniei şi două Cupe UEFA, în 1958 şi 1960. Dotat cu o tehnică de excepţie şi o creativitate ieşită din comun, marcator al unor goluri fabuloase şi autorul unor pase geniale, Suarez a fost primul mare playmaker din istoria fotbalului spaniol.

Anul 1960 a fost unul memorabil pentru el întrucât a primit Balonul de Aur din partea revistei France Football pentru cel mai bun jucător din Europa. Performanţa este cu atât mai specială cu cât Luis Suarez a rămas până astăzi singurul spaniol laureat în ancheta celebrei reviste franceze de specialitate!

Luis Suarez a fost aproape de gloria europeană în 1961, când Barcelona a jucat prima sa finală a Cupei Campionilor Europeni împotriva celor de la Benfica. Însă portughezii s-au impus cu 3-2 în ultimul meci al lui Luisito pentru catalani. Imediat, Suarez devenea cel mai scump jucător din istorie, fiind cumpărat de Inter Milano pentru o sumă record la acea vreme, 25 de milioane de pesetas, echivalentul a 150 de mii de euro astăzi.

Iar Luisito a ajutat gruparea nerazzurra să devină campioană a Italiei în 1963, pentru prima dată în ultimii nouă ani, iar un sezon mai târziu, Interul avea să cucerească Cupa Campionilor Europeni, după o finală câștigată în fața lui Real Madrid.

Tot în 1964, Luisito s-a acoperit de glorie şi cu naţionala Spaniei la Campionatul European disputat pe teren propriu, după ce a trecut cu greu în calificări de România, Irlanda de Nord şi Irlanda. În semifinale, La Roja a trecut cu 2-1 de Ungaria după prelungiri, iar în ultimul act a învins URSS-ul cu acelaşi rezultat, 2-1, devenind în premieră campioană continentală.

După ce a cucerit trei titluri de campion, două Cupe ale Campionilor şi două Cupe Intercontinentale, Luis Suarez a plecat de la Inter în 1970 la Sampdoria, unde a jucat până la încheierea carierei, în 1973.

Citește și...