Ora de iarnă 2019. Când va fi eliminată schimbarea orei

Autor:
Publicat: 21/10/2019 | 10:14
Ora de iarnă 2019. Când va fi eliminată schimbarea orei

Schimbarea orei, eliminată? Aceasta este întrebarea pe care o tot auzim în ultima perioadă. Totuși, în 2019, România va trece la ora de iarnă, ca și în anii precedenți. De când vor interveni însă schimbările privind sistemul de trecere la ora de iarnă, respectiv ora de vară

România va trece la ora de iarnă 2019 în ultimul weekend din luna octombrie,  mai exact, duminică, pe 27 octombrie 2019, când ora 04 va deveni ora 03.

Ora de iarnă 2019, eliminată în România?

În România, începând din 1998 trecerea la ora de vara se face în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.

Ora se schimbă în România începând din anul 1932, când s-a trecut la sistemul oră de iarnă/oră de vară.  Cetățenii români au trecut pentru prima dată la ora de vară pe 22 mai 1932, când ora 00:00 devenea ora 01:00. Decizia era luată pentru a economisi energie electrică și, implicit, pentru a beneficia mai mult timp de lumina naturală.

La începutul lunii martie 2019, în Comisia Europeană s-a votat favorabil propunerea ca începând din anul 2021 schimbarea orei de iarnă să fie eliminată. În urma acestui vot, statele membre care preferă să rămână la ora standard, cunoscută şi drept ora de iarnă, vor face această ultimă schimbare în ultima duminică a lunii octombrie 2021.

În țările din Uniunea Europeană care decid să-şi păstreze permanent ora de vară ar urma ca schimbarea orei din ultima duminică din martie 2021 să fie ultima, înainte de a fi eliminată complet.

În România au fost numeroase dezbateri pe această temă și autoritățile urmează să anunțe oficial decizia. Asta pentru că, indiferent de hotărârea pe care o vor lua, toate țările membre trebuie să notifice Comisia Europeană până în martie 2020 asupra deciziei lor, mai exact dacă vor sau nu ora de iarnă eliminată.

Țări unde ora de iarna a fost eliminată

Ora de iarnă nu a fost adoptată de toate statele de pe glob. În plus, multe dintre țările care au aderat la acest sistem au decis, pe parcurs, să renunțe la trecerea la ora de iarnă. 175 este numărul țărilor care nu au schimbat ora niciodată și 68 care au decis să renunțe la schimbarea orei.

Argentina a renunțat să mai schimbe ora în 2010, Rusia în 2011, iar Turcia în 2017. Egiptul a trecut la schimbarea vară/iarnă în 2014, dar în 2015 a și renunțat, pentru că nu-i oferea deloc beneficiile pe care le aștepta. Există și țări care au în interiorul lor regiuni departamente ce au adoptat Ora de iarnă și alte regiuni în aceeași țară care nu schimbă ora. Brazilia, Statele Unite, Canada, Australia sunt unele dintre acestea.

Țări care nu au adoptat niciodată ora de iarnă

Sunt multe țări care nu au adoptat schimbarea orei și trecerea la ora de iarnă, respectiv ora de vară.  Acestea sunt: Afghanistan, Algeria, Angola, Antarctica, Armenia, Aruba, Bangladesh, Belarus, Bolivia, Botswana, China, Columbia, Congo, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, Etiopia, Guiana Franceză, Georgia.

Alte țări care nu trec la ora de iarnă sunt: Ghana, Guatemala, Hong Kong, Islanda, India, Indonezia, Irak, Jamaica, Japonia, Kenya, Kuweit, Libia, Madagascar, Malaesia, Maldive, Mali, Nepal, Nigeria, Coreea de Nord, Papua Noua Guinee, Peru, Filipine, Puerto Rico, Arabia Saudită, Senegal, Singapore, Africa de Sud, Coreea de Sud, Sri Lanka, Taiwan, Tailanda, Tunisia,  Emiratele Arabe Unite, Venezuela, Zambia, Yemen și altele.

Citește și: ORA DE IARNĂ 2019. EFECTELE SCHIMBĂRII OREI ASUPRA ORGANISMULUI