Primul targ de joburi pentru detinuti! Vezi la ce locuri de munca viseaza puscariasii!

Publicat: 12/12/2012 | 23:00

Aproximativ 40 de detinuti au fost prezenti ieri la primul targ de locuri de munca organizat in Penitenciarul Rahova. Acestia au facut cozi la cei cativa angajatori prezenti, sperand ca vor gasi de munca cand vor iesi.

Printre joburile prezentate aici se numara tamplari, muncitori necalificati pentru incarcarea si descacarea de tiruri, precum si angajati in domeniul costructiilor. “Noi deja am lucrat cu o parte dintre detinuti, la descarcat tiruri. Firma noastra se ocupa cu usi pliante si cabine de dus. Avem disponibile trei locuri”, ne-a declarat Ionel Goga, reprezentantul unei companii. La fel si Daniel Vasile, directorul unei firme de constructii, a venit cu gandul sa gaseasca 10 persoane pentru a-i angaja in domeniul tamplariei.

rahova

“Sunt inchis aici de trei ani si opt luni. Am venit sa ma interesez de un loc de munca, pentru ca peste 120 de zile ma voi elibera. Eu am calificare de bucatar, sper sa gasesc ceva in domeniu. Daca nu as vrea fotograf, am luat primul loc la un concurs de fotografie aici in inchisoare. E foarte greu aici, mi-am pierdut tineretea aici si nici nu ii am pe cei dragi langa mine”, ne-a povestit Razvan Tutuianu, un tanar de 26 de ani inchis pentru fraude cu carduri bancare.

rahova

De altfel, tot la acelasi targ l-am intalnit si pe Laurentiu Toader de 36 de ani, care in inchisoare si-a luat prin proiectul “Pregatire TIC la standarde europene in sistemul penitenciar romanesc”, permisul ECDL/Operator introducere, validare si prelucrare date. “In 2011 am absolvit cursul. Afara am evitat sa-l fac, dar acum am simtit ca o sa am nevoie de el. Am primit o pedeapsa de cinci ani pentru trafic de droguri, dar acum mai am doar sase luni si ies. Afara o sa muncesc la inceput la un ONG, la un cabinet psihologic unde o sa vorbesc persoanelor consumatoare de droguri despre acest lucru. De asemenea, cand o sa ies o sa imi continui cursurile la facultatea de constructii, pe care am abandonat-o dupa doi ani de studii”, ne-a spus Laurentiu.

In cadrul proiectului “Pregatire TIC la standarde europene in sistemul penitenciar romanesc”, care a avut loc la Penitenciarul Bucuresti Rahova, a fost organizat o bursa a locurilor de munca in cadrul careia aproximativ 40 persoane private de libertate au stat de vorba cu potentiali angajatori.
In cadrul evenimentului a fost prezentat conceptul de incluziune sociala, o scurta descriere a proiectului si stadiul implementarii, detalierea rezultatelor si a contributiei Administratiei Nationale a Penitenciarelor in implementarea proiectului, impresii din partea grupului tinta despre cursul ECDL/Operator introducere, validare si prelucrare date, precum si relatari ale persoanelor implicate in activitatea de instruire.

(Alex Saulea)
 

Citește și...