Reguli de la Supernanny. IRINA PETREA demontează miturile de parenting
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » LIFE STYLE » Sarmale de Crăciun. 10 rețete de sarmale delicioase

Sarmale de Crăciun. 10 rețete de sarmale delicioase

De: Alina S. 17/12/2019 | 17:45
Sarmale de Crăciun. 10 rețete de sarmale delicioase
Sarmale rețetă tradițională

Sarmalele sunt poate cea mai apreciată mâncare tradițională de Crăciun. Fie că îți dorești sarmale moldovenești, ardelenești, cu afumătură, în foi de viță sau în foi de varză, iată cele mai bune rețete de sarmale

Sarmalele sunt un preparat românesc extrem de gustos pregătit de gospodine într-o mulțime de feluri. Așadar, poți alege cea mai gustoasă rețetă de sarmale care să se potrivească gusturilor tale.

Rețetă sarmale tradiționale

Rețeta tradițională de sarmale este cea cu care nu dai greș niciodată la masa de Crăciun.

Ingrediente:

  • 1-2 verze murate
  •  1 kg carne tocată de porc
  •  1 ceasca orez (4-5 linguri)
  •  1-2 cepe medii
  •  200 g pastă de tomate
  •  sare, piper, cimbru, foaie de dafin, boia dulce de ardei, piper boabe
  •  2-3 linguri ulei
Sarmale rețetă în foi de varză
Sarmalele tradiționale în foi de varză acră sunt un adevărat deliciu

Mod de preparare:

Varza se deface în foi, se spală, se lasă la desărat şi dezacrit, dacă e nevoie, apoi se curăţă de cotoare şi se aşază foile care arată cel mai bine pe un platou. Foile de varză care nu sunt potrivite pentru umplut, se toacă fideluţă.

Între timp, ceapa tocată mărunt se căleşte puţin într-o tigaie încinsă cu ulei, se adaugă orezul spălat bine în apă caldă şi scurs, se călesc împreună pentru 1-2 minute amestecând continuu. Se adaugă apoi 2-3 linguri pastă de tomate şi se stinge totul cu 1 pahar de apă. Acum se lasă să fiarbă descoperit până începe să se umfle orezul, iar sosul începe să scadeă. Se lasă la răcit, iar apoi această compoziție se amestecă bine cu carnea tocată, sare, piper, cimbru, boia dulce.

Se umple fiecare foaie de varză cu câte o linguriţă de compoziţie şi se rulează uşor sarmalele, astfel încât să nu se desfacă la fiert.

Varza tocată mărunt se amestecă bine cu o lingură ulei, cu restul de pastă de tomate şi condimentele.

ntr-o cratiţă cu fundul mai gros, se aşază mai întâi un strat de varză tocată, apoi se aranjează sarmalele în straturi, lăsând la mijloc un gol circular, care se umple cu varză tocată.

Deasupra se presară varză tocată. Se toarnă 2-3 pahare cu apă încălzită, se acoperă cratiţa cu un capac potrivit şi se pun la fiert la foc mic. Sarmalele în foi de varză murată se lasă câteva ore, răsucind din când în când cratiţa, ca să nu se prindă sarmalele de fund şi să se afume. Când sunt fierte, sarmalele se dau la cuptor să se rumenească frumos.

Reteta de sarmale moldovenești

Ingrediente:

  • 500 de grame de carne de porc tocata
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 ardei gras rosu
  • 200 de grame de orez
  • 1 lingura de bulion
  • O ceasca de suc de rosii
  • 500 ml bors acru
  • 1-2 verze murate
  • 4 linguri de ulei
  • Marar si patrunjel verde
  • Sare, piper, boia

Mod de preparare:

Se separă frunzele de pe varză murată și se clătesc cu apa. Ceapă se toacă mărunt și se călește în ulei, apoi se adaugă morcovul și ardeiul tăiate mărunt. Când ceapă devine transparența și morcovul se înmoaie, se adaugă bulionul și se mai țin pe foc câteva minute. Dăm tigaia deoparte și lăsăm legumele călite să se răcească.

Într-un bol mare se pune carnea tocată, orezul bine spălat înainte, apoi ingredientele călite și verdeață tocată, sare, piper, boia. Atenție, la adăugarea sării, foile de varză murată sunt deja sărate, așa că nu trebuie să exagerezi cu acest condiment. Compoziția se amestecă foarte bine și se pune câte o lingură de compoziție în fiecare foaie de varză și se împăturește.

Pe fundul oalei de lut în care urmează să fie fierte sarmalele se pun varză tocată, crenguțele rămase de la pătrunjel și mărar și foile de dafin. Apoi se adaugă sarmalele în straturi. Peste ele se toarnă apa și borș, cât să le cuprindă, apoi sucul de roșii. Oală se pune pe foc la intensitate mică pentru 1-2 ore. Dacă lichidul în care fierb sarmalele scade, se adaugă apa fierbinte. Sarmalele se gustă după prima oră de fierbere, apoi se mai verifică de câte ori crezi că este necesar.

Rețetă de sarmale cu afumătură

Rețetă sarmale cu afumătură
Rețetă sarmale cu afumătură

Ingrediente:

  • 600 de grame de carne tocata mixta – porc si vita
  • 50-100 de grame de sunca afumata
  • 1 ceapa
  • 2-3 linguri de ulei
  • 1 ceasca orez
  • 200 ml suc de rosii
  • Sare, piper macinat si boabe, boia de ardei iute
  • Marar, cimbru
  • 1 cana zeama de varza murata
  • O varza murata pentru foi

Mod de preparare:

Ceapa tocată se călește în ulei alături de orezul bine spălat înainte. Într-un bol mare se pune carnea tocată, peste care se adaugă ceapă și orezul călite înainte, se adaugă șuncă afumată tăiată cuburi, apoi sărea, piperul măcinat și boiaua. Foile de varză se spăla bine și în fiecare dintre ele se adaugă compoziție din plin. Sarmalele din Ardeal sunt mari și sățioase, așa că se pune multă compoziție în foi.

Într-un vas de lut se pune un strat de varză tocată, mărarul tocat mărunt, cimbrul și boabele de piper, apoi se așază în straturi sarmalele. După ce se pun toate sarmalele în oală se adaugă zeamă de varză și apa cât să le acopere. Oală se pune pe foc de intensitate medie la început, iar după primul clocot focul se da la mic. Sarmalele ardelenești se fierb circa două ore.

Rețetă de sarmale ardelenești

Ingrediente:

  • 600 g carne tocată,
  • un picior de porc,
  • 200 gr fleică,
  • 2 cepe,
  • 1 kg varză,
  • 150 g slănină afumată,
  • 100 gr orez,
  • o lingură pastă de ardei,
  • 400 ml smântână,
  • o legătură mărar,
  • boabe de piper, sare,
  • o lingură bulion

Mod de preparare:

Se amestecă orezul fiert cu carnea tocată și cu ceapa tăiată mărunt şi condimentezi cu piper. Opăreşti varza şi desprinzi frunzele, apoi înfăşori sarmale. Tapetezi fundul ceaunului cu felii de slănină, pui piciorul de porc şi fleica tăiată bucăţi, apoi aşezi sarmalele. Pui pasta de ardei şi bulionul desfăcut cu puţină apă, apoi torni atâta apă cât să acopere sarmalele. Le fierbi la foc mic şi când sarmalele sunt fierte, pui sare şi piper după gust, apoi pre­sari mărar tăiat mărunt şi adaugi smântână.

Citește și: PIFTIE DE PORC SAU DE CURCAN? 5 REȚETE DELICIOASE DE RĂCITURĂ

Rețetă de sarmale cu foi de viță

Rețetă sarmale în foi de viță

Ingrediente:

  • 1/2 kg carne tocată;
  • 50-60 foi de viță;
  • un morcov;
  • o ceapă;
  • 5 linguri orez;
  • 5 linguri pastă de tomate;
  • 2 ouă;
  • o legatură mărar;
  • o linguriţă cimbru;
  • 5-6 foi de dafin;
  • sare şi piper.

Mod de preparare:

Se curăță morcovul, îl dăm pe răzătoarea mică şi tocăm ceapă. Punem într-o tigaie la încins câteva linguri de ulei şi apoi adaugăm morcovul şi ceapa. Se călesc, până când de înmoaie puţin, se adaugă jumătate de cană de apă şi toată cantitatea de pastă de tomate. După ce a fiert se adaugă şi condimentele. Acesta este sosul pentru sarmale care se va folosi şi la umplutura sarmalelor. Se amestecă carnea tocată cu orezul şi mărarul tocat, peste care vom adăuga sosul de sarmale.

Se amestecă bine toate ingredientele. Se adaugă apoi 2 ouă. Se condimentează după gust. Foaia de viţă de vie, opărită, se aşează cu nervurile în sus, adică partea netedă în palmă. Se pune din compoziţia pregătită şi le rulăm precum cele din foi de varză. Într-o cratiţă se aşează pe fund câteva foi de viţă, peste care se pun sarmalele împăturite. Se adaugă apă cât să acopere sarmalele. Se fierb cu capac la foc mic aproximativ 1 oră. Mai pot fi gătite şi la cuptor.

Rețetă de sarmale pufoase

Ingrediente:

  • 1 kg carne tocată de porc;
  • 110 grame orez;
  • 3 frunze de dafin;
  • 2 cepe;
  • 2 linguri de untură de porc (sau ulei);
  • 100 g bulion/pastă de tomate sau roşii;
  • 1 varză mare dulce;
  • piper;
  • 1 lingură sare;
  • mărar, cimbru

Mod de preparare:

Varza dulce se opărește, în prealabil, în apă cu sare. Se alege carne mai grasă de porc (pulpă, costiţă, ceafă) şi se trece o dată prin maşina de tocat. Carnea tocată se amestecă cu orezul curăţat şi spălat în câteva ape, ceapa tăiată cubuleţe foarte mici, piperul, sarea, frunzele de dafin tăiate mărunt şi 100 ml de apă.

E foarte important adaosul de apă în umplutură. Foile de varză se taie selectându-se bucăţile în care carnea poate să fie împachetată. În mâna stângă se pune foaia de varză, aproape de încheietura mâinii se aşează puţină carne şi se rulează foaia de varză cu mână dreaptă.

Sarmalele se fierb în recipiente mari tapetate cu foi de varză, în care se dispun concentric, în straturi succesive în formă de melc. Peste ultimul strat de sarmale se pun apă (în aşa fel încat să acopere sarmalele), pastă de tomate şi două linguri de untură (ulei).

Afumătura se aşează printre sarmale, la fel şi mărarul, foile de dafin şi cimbrul. După ce au dat în primul clocot, sarmalele sunt lăsate să fiarbă la foc mic timp de 2 ore.

Cât orez se pune la 1 kg de carne pentru sarmale

Atunci când pregătești amestecul din care vei face sarmalele nu adaugă foarte mult orez sau multă ceapă, pentru că gustul final să nu fie predominant de ceapă. Cel mai indicat ar fi să pui o ceșcuță precum cea în care servești cafeaua plină cu orez la un kilogram de carne. De asemenea, la aceeași cantitate de carne, nu ar trebui să pui mai mult de două-trei cepe potrivite, tăiate mărunt.

Cât timp se fierb  sarmalele

Timpul de fierbere este şi el important. Când aşezaţi sarmalele în oală puneţi pe fundul vasului foi de varză ca să nu se prindă. Mai puneţi puţină varză tocată şi între rândurile de sarmale pentru ca acestea să rămâne întregi şi să le scoateţi mai uşor când le serviţi. Le puteţi fierbe pe aragaz sau le puteţi face în cuptor.

Sarmalele cele mai gustoase sunt cele în oală de lut la cuptor. Vasele din lut păstrează mult mai bine aromele. Când le puneţi fiert turnaţi apă doar cât să le acopere puţin şi spre final puteţi pune şi suc de roşii pentru o culoare mai apetisantă. Gustaţi varza de deasupra din când în când. Dacă este fiartă sunt gata şi sarmalele. În mod normal sarmalele trebuie să fiarbă cam trei ore, dar depinde de varză şi de aceea este bine să gustaţi

Câte calorii au sarmalele

100 de grame de sarmale de porc conțin aproximativ 190 de calorii, așa că persoanele care sunt la dietă hipocalorică nu ar trebui să exagereze cu acest delicios preparat. Sau măcar să nu-l combine cu pâine sau smântână.

Valori nutritive sarmale:

Calorii 189
Proteine 8.4
Lipide 12.2
Carbohidrati 10.7
Fibre 0.7

Rețetă de sarmale de post

Ingrediente:

  • o varză murată (1.5-2kg)
  • 400 ml ulei
  • 200 g soia granulată
  • un ardei roșu
  • 4 cepe
  • 3 morcovi
  • o legătura pătrunjel
  • o legătura mărar (opțional)
  • 400 g orez cu bobul rotund
  • 4 linguri bulion
  • 1 litru apă
  • 3 lingurițe sare
  • o linguriță de piper
  • 5-6 frunze de dafin

Mod de preparare:

Se pregătesc foile de varză ca pentru sarmalele normale și se pot lăsa câteva ore în apă sărată dacă sunt prea sărate. Granulele de soia se pun într-un vas și se toarnă pe eșe aă clocotită, în care se lasă la înmuiat 30-40 de minute. Se curăță legumele și se toacă mărunt împreună cu pătrunjelul, iar morcovul se dă pe răzătoare.  Puneți toate legumele într-o cratiță, adăugați uleiul și soia și căliți-le în jur de 10 minute amestecând mereu. Când s-au înmuiat legumele adăugați orezul (spălat în mai multe ape) și trei linguri de bulion.

Mai lăsați pe foc 3-4 minute, se adaugă la compoziție sare și piper după gust, apoi lăsați-o la răcit. Apoi se ia foile de varză murată, se pune câte o lingură de compoziție și se rulează, introducând capetele în interiorul sarmalelor. Se acoperă funul unei oală (de lut) cu cotoare și varză tocată și apoi se așază sarmalele una lângă alta, iar printre ele puneti cateva frunze de dafin. Dizolvați ultima lingură de bulion într-un litru de apă fierbinte și turnați peste sarmale. Acoperiti cu varză și cu capac și dați oala la cuptor trei ore la 180 grade. Opriți cuptorul și lăsați oala în cuptor măcar câteva ore.

Rețetă de sarmale cu ciuperci

Ingrediente:

  • 1/2 kg ciuperci crude
  • 3 cepe mari
  • 200 g orez
  • 2 morcovi
  • 500 g soia granulată
  • 200 g ulei
  • o ceașca de apă
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • mărar toca
  • t pătrunjel tocat
  • 1-2 verze murate  pentru foi

Mod de preparare:

Pui pe foc o oală cu doi litri de apă și cu puțină sare și o lași până dă în clocot. Se adaugă soia și se lasă acolo până se umfle, iar apoi se scurge de apă. Se curăță ciupercile și se toacă mărunt, la fel și ceapa, morcovii se dau pe răzătoare și se pune într-o cratiță uleiul la încins. Se pun în ulei mai întâi ciupercile, iar apoi se adaugă treptat, ceapa, morcovul, orezul, soia, sarea, cimbrul și piperul, iar la final se toarnă și ceașca de apă. Se mai lasă un pic până se umflă și orezul puțin, iar când e gata se adaugă verdeața tocată.

Se ia de pe foc și se lasă la răcit. Apoi se iau frunzele de varză murată și începi să le umpli cu amestecul din cratiță și le împachetezi.Într-o oala se pune puțină varză tocată și puțin ulei și se așază sarmalele una lângă cealaltă. Se adaugă și o cană de suc de roșii sau bulion amestecat cu puțina sare, se completeaza cu apă si se pun la fiert, la foc potrivit. Se reduce focul când sarmalele au început să fiarbă.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu se sfiește să pozeze provocator, la 46 de ani
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu...
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Marina Almășan, mesaj dur pentru ultima soție a lui Victor Socaciu, la 3 ani de la decesul artistului: „Nu fac parastas, las pe seama văduvei, a fost coană preoteasă”. Cum își alină dorul și suferința
Marina Almășan, mesaj dur pentru ultima soție a lui Victor Socaciu, la 3 ani de...
Anunț de ultim moment despre FCSB și Europa League
Anunț de ultim moment despre FCSB și Europa League
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te îngrijorezi”
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te...
Polonia, în alertă după atacul pe scară largă al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina. Au fost activate forțele aeriene
Polonia, în alertă după atacul pe scară largă al Rusiei asupra instalaţiilor energetice din Ucraina....
VIDEO&FOTO Noi imagini din satelit. Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
VIDEO&FOTO Noi imagini din satelit. Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și...
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Cauza morții lui Mircea Diaconu. Actorul se confrunta cu o boală nemiloasă
Cauza morții lui Mircea Diaconu. Actorul se confrunta cu o boală nemiloasă
Boala CRUNTĂ care l-a ucis pe Mircea Diaconu! Ultimele săptămâni de viață au fost un chin
Boala CRUNTĂ care l-a ucis pe Mircea Diaconu! Ultimele săptămâni de viață au fost un...
Ce dietă o ajută pe Andreea Mantea să se mențină în formă? Vedeta TV a arătat, de fapt, din ce e format prânzul ei. „E foarte greu, dar să știți că reușesc.”
Ce dietă o ajută pe Andreea Mantea să se mențină în formă? Vedeta TV a...
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte să fie găsit fără suflare în propria casă! Toboșarul trupei Vunk și-a prevestit ultimele clipe din viață?
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte...
Cum a rămas o femeie de 83 de ani din Alba fără economiile de-o viaţă. Apelul care i-a furat 25.000 de lei
Cum a rămas o femeie de 83 de ani din Alba fără economiile de-o viaţă....
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă butelia!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă...
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Monica Bellucci, cea mai în vârstă BOND Girl. „Am fost o fată foarte TIMIDĂ”
Monica Bellucci, cea mai în vârstă BOND Girl. „Am fost o fată foarte TIMIDĂ”
Wow! La asta chiar nu se aștepta nimeni! Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, s-a fotografiat dezbrăcată în zăpadă: „Are un efect sedativ și...”. Explicația care i-a surprins pe toți
Wow! La asta chiar nu se aștepta nimeni! Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, s-a...
Leguma care se cultivă într-o singură localitate din România. Este fragedă și dulce, unicat în lume și mulți încearcă să o falsifice. Străinii ar da bani grei pe semințe
Leguma care se cultivă într-o singură localitate din România. Este fragedă și dulce, unicat în...
Ce s-a ales de Tudorel Popa, omul bormașină de la Românii au Talent. Cu ce se ocupă acum, după ce nu a mai fost chemat în emisiuni
Ce s-a ales de Tudorel Popa, omul bormașină de la Românii au Talent. Cu ce...
Decizie bombă pentru Călin Georgescu. Se întâmplă chiar în această primăvară: O să-i conducă spre...
Decizie bombă pentru Călin Georgescu. Se întâmplă chiar în această primăvară: O să-i conducă spre...
Wow! Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă, imagini necenzurate cu "Prima Doamnă!
Wow! Cristela Georgescu, în costum de baie în zăpadă, imagini necenzurate cu "Prima Doamnă!
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
Conan O'Brien îşi pierde părinţii într-un interval de câteva zile
Conan O'Brien îşi pierde părinţii într-un interval de câteva zile
Ion Iliescu este furios. Decizia lui Călin Georgescu i-a lăsat mască pe toți. A fost înregistrat
Ion Iliescu este furios. Decizia lui Călin Georgescu i-a lăsat mască pe toți. A fost...
Săptămâna de lucru de patru zile. Cine beneficiază, va fi scandal
Săptămâna de lucru de patru zile. Cine beneficiază, va fi scandal
Ce salariu lunar primește un casier în magazinele LIDL din România, acum, în decembrie 2024
Ce salariu lunar primește un casier în magazinele LIDL din România, acum, în decembrie 2024
Regretul pe care l-a avut Mircea Diaconu: S-a separat cu durere! Actorul a murit la vârsta de 74 de ani
Regretul pe care l-a avut Mircea Diaconu: S-a separat cu durere! Actorul a murit la...
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea...
Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu
Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu
Zodiac chinezesc pentru duminică, 15 decembrie 2024. Maimuța are parte de cheltuieli neprevăzute
Zodiac chinezesc pentru duminică, 15 decembrie 2024. Maimuța are parte de cheltuieli neprevăzute
Rețeaua de magazine românești care atacă Lidl, Kaufland, Carrefour sau Auchan. A deschis al 86-lea supermarket și vine cu prețuri ireale și produse locale
Rețeaua de magazine românești care atacă Lidl, Kaufland, Carrefour sau Auchan. A deschis al 86-lea...
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul milionar, șocantă
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul...
×