Uraganul Florence face ravagii în SUA! Cel puțin 12 persoane au murit

Publicat: 16/09/2018 | 16:32

Cel puțin 12 persoane au murit în statele americane Carolina de Nord și Carolina de Sud, după ce uraganul Florence a adus precipitații record, provocând inundații și numeroase pene de curent în multe zone, informează postul BBC News și agenția The Associated Press. Uraganul Florence, retrogradat la categoria de furtună tropicală în seara zilei de vineri, continuă să afecteze statele americane Carolina de Nord și Sud și se deplasează spre vest cu o viteză de 9 km/h, a comunicat sâmbătă spre duminică Centrul Național pentru Uragane.

Centrul a anunțat duminică dimineață că intensitatea furtunii Florence a scăzut până la nivelul unei depresiuni tropicale, însă în unele zone din Carolina de Nord continuă să se înregistreze cantități excesive de precipitații și efectele estimate sunt „catastrofale”. În partea de vest a Carolinei de Nord există un risc crescut de alunecări de teren.

Acest sistem varsă cantități epice de ploaie„, a declarat Roy Cooper, guvernatorul statului Carolina de Nord, care a avertizat că se prognozează precipitații abundente și în zilele următoare. „Acesta este un uragan urmat de o inundație„, a declarat Henry McMaster, guvernatorul Carolinei de Sud.

Numeroase drumuri au fost închise, iar autoritățile au avertizat asupra riscului producerii de alunecări de teren și viituri în condițiile creșterii nivelului cursurilor de apă.

Aproape 800.000 de clădiri din Carolina de Nord și de Sud au rămas fără alimentare cu energie electrică, iar companiile de utilități estimează că ar putea dura săptămâni până când rețeaua electrică este refăcută în totalitate. Mii de locuitori din orașul Fayetteville, Carolina de Nord, au primit ordine de evacuare din cauza riscului de inundație ca urmare a ieșirii din matcă a două râuri din zonă.

Președintele american Donald Trump urmează să întreprindă o vizită în zonele afectate de uraganul Florence, călătoria urmând să se desfășoare săptămâna viitoare, „atunci când se va stabili că vizita sa nu va perturba” operațiunile de salvare. De altfel, Trump a emis o declarație de stare de dezastru în Carolina de Nord și va aloca fonduri federale pentru locutorii din zonele afectate.

Citește și...