DAMIAN DRĂGHICI, cum nu l-ai cunoscut! Și-a colindat cu naiul părinții, care nu mai sunt
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Povesti celebre » Viața de film a lui Lucian Boz, arestat de Gestapo și trimis în lagăr! L-a numit „dement” pe Ceaușescu și a fost prieten cu Eugen Ionescu, Cioran și Eliade

Viața de film a lui Lucian Boz, arestat de Gestapo și trimis în lagăr! L-a numit „dement” pe Ceaușescu și a fost prieten cu Eugen Ionescu, Cioran și Eliade

De: Dan Mlădinoiu 31/05/2023 | 11:25
Viața de film a lui Lucian Boz, arestat de Gestapo și trimis în lagăr! L-a numit „dement” pe Ceaușescu și a fost prieten cu Eugen Ionescu, Cioran și Eliade

Un scriitor valoros, eminescolog apreciat de G. Călinescu, care n-a fost încă recuperat aşa cum se cuvine de literatura română, este Lucian Boz, care a trăit în exil după venirea comuniştilor la putere în România.

Lucian Boz s-a născut la 9 noiembrie 1908, în Hârlău, judeţul Iaşi. A urmat Liceul „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, oraş în care s-a mutat cu familia în 1909. Și-a continuat studiile universitare tot în Capitală, la Facultatea de Drept, unde i-a avut profesori, între alţii, pe Istrate Micescu, ministru al Afacerilor Externe, în Guvernul Goga-Cuza, 1937-1938, şi ministru al Justiţiei, Constantin Stoicescu, Vintilă Dongoroz, J. Vermeuleu ş.a. A obţinut licenţa în 1934. Nu profesează avocatura, ci se lansează în presă şi în critica literară, cea în care a excelat.. S-a manifestat în aproape toate genurile: poezie, proză scurtă, roman, traduceri, eseu, dar mai ales critică literară.

Debutează în revista „Premiera”, cu un medalion consacrat poetului american Walt Whitman, în1927. Frecventează Cenaclul „Sburătorul”, condus de Eugen Lovinescu, luînd parte la şedinţele literare ale vestitului cenaclu. Însă, a publicat eseuri în toate marile reviste. Pe marii critici ai vremii George Călinescu şi Eugen Lovinescu i-a impresionat prin ideile lansate în studiul său despre Eminescu, publicându-şi ulterior cercetarea despre marele poet în volumul „Masca lui Eminescu”.

Debutul în jurnalism și unicul interviu acordat de Brâncuși

În gazetărie a debutat în 1930, în revista „Facla”, apoi în 1933, a devenit redactor al ziarelor „Dimineața” şi „Adevărul literar și artistic”. Au urmat „Tiparnița literară”, „Capricorn”, „Mișcarea”, unde a semnat cu pseudonimul Vasile Cernat, „Contimporanul”, „Zodiac”, „Discobolul”, „Jurnalul”, „Viața romînească”. În 27 martie 1930, Lucian Boz a publicat în „Facla”, condusă de Ion Vinea, unicul interviu acordat vreodată de Constantin Brâncuşi, care se afla pe atunci la Bucureşti, interviu pe care l-a inclus ulterior în volumul „Anii literari ʼ30”, din 1981.

A făcut parte din aşa-numita Generaţie ʼ27 şi a fost prieten apropiat cu Eugen Ionescu, Emil Cioran, Mircea Eliade, Ion Vinea, Constantin Noica, Nicolae Steinhardt şi cu alte personalități.

Implicat în cel de-Al Doilea Război Mondial

În 1937, Lucian Boz ia drumul Parisului, unde a urmat cursuri de Drept la Universitatea Sorbona, însă nu le-a putut termina din cauza războiului care a izbucnit între timp. În perioada ocupaţiei germane s-a implicat în Mişcarea de Rezistenţă franceză, pentru care a fost arestat de Gestapo și trimis, împreună cu soția sa, în lagărul La Cité de la Muette. Deși era evreu, fiind cetățean român, Lucian Boz a fost salvat de la moarte în 1944 prin intervenția Legației Române de la Paris. Întors la Bucureşti, a lucrat în presa economică, iar în 1946 s-a stabilit la Paris, unde a colaborat cu articole la publicaţia „Le Monde”. Aceasta l-a trimis în 1947 în România pentru a face un reportaj despre urmările marii secete. De atunci n-a mai ajuns în ţara natală, potrivit lumina.ro.

Refuzul întoarcerii în România comunistă, emigrarea în Australia

La sfârșitul anului 1950, decide să emigreze în Australia, refuzând să revină în România ocupată de tancurile sovietice. După un scurt sejur la Genova, pleacă spre Antipozi, în Australia, unde ajunge în februarie 1951, după o călătorie de 35 de zile. Se opreşte mai întâi la Canberra, unde prestează munci necalificate, pentru a se întreţine. O perioadă a fost sudor-fiindcă urmase un curs de sudură cu arcul electric, în Franţa, într-o uzină. Aici a suferit un accident, care l-a obligat să îşi schimbe meseria. Apoi, se stabileşte la Sydney, unde a înființat un Birou de relaţii publice având drept client principal Industria Aerospațială Franceză, vreme de 22 de ani.

Beneficiind de excelenta cunoaştere a limbilor franceză şi engleză, Compania Air France îi oferă conducerea reprezentanţei acesteia în Australia, soţia fiindu-i angajată la Ambasada Franţei. În această calitate, publică în ziare şi reviste australiene sute de articole despre aviaţia şi industria aero-spaţială franceză. În 1958 este decorat cu medalia „Crucea de Cavaler al Meritului Comercial”, iar în 1979, statul francez, luând în calcul şi activitatea sa din Rezistenţă, îi conferă „Crucea de Cavaler al Ordinului Naţional al Meritului”, pentru eminentele servicii aduse cauzei franceze.

Din păcate, această muncă foarte solicitantă l-a împiedicat să scrie literatură atât de mult cât şi-ar fi dorit. O va face abia după pensionarea din anul 1974. Totuși, a publicat eseuri şi cronici literare în reviste de limbă engleză, australiene mai ales, dar a colaborat şi la revista „Mele” din Hawaii, unde se afla prietenul său, scriitorul Ştefan Baciu, stabilit în Honolulu.

Deși nu a criticat niciodată naționalismul comunismului românesc , nici chiar în privat, a făcut-o doar în 1992, într-o scrisoare către Arșavir Acterian numită „Canalul Dunăre-Marea Neagră, o întreprindere nefastă a dementului Ceaușescu ”. Publicarea lucrării sale a fost însă blocată de autorități, care îl considerau un emigrant politic.

Lucian Boz a susţinut în Australia conferinţe despre cultura română şi a publicat articole despre mulți autori români. În anii ’80 îşi reeditează, prin xerocopiere, câteva lucrări din perioada interbelică, pe care le trimite unor prieteni şi cunoscuţi. După 1990, colaborează la „Jurnalul literar”,între 1994-2002, unde publică scrisori, amintiri, medalioane etc. Devine membru al Asociaţiei Jurnaliştilor Australieni. Colaborează la ziare şi reviste australiene: The Daily Telegraph, The Sydney Mornig Herald, The Australian. Intenţiona să scrie un eseu despre tinerii scriitori australieni.

Adus într-un prezent pe care-l merita

După Revoluția din 1989, doar câteva volume ale lui Lucian Boz au fost publicate în România. A fost cât se poate de îmbucurător faptul că revista „Antilethe”, dedicată literaturii şi presei exilului românesc, i-a consacrat acestui scriitor pagini consistente, menite să-l aducă în atenţia publicului de astăzi.

Boz a plecat la cele veșnice în 14 martie 2003, la Sydney, în Australia. Până atunci a fost inclus în volume de referință literară, iar opera sa a fost analizată, printre alții, de către Nicolae Tzone, Nicolae Florescu, Florin Manolescu, Andrei și Barbu Brezianu și Constantin Crișan.
Eseurile sale despre Eminescu au fost republicate de Constantin Cubleșan în volumul din 2001, „Oglinzile critice ale lui Eminescu”. Mostre din celelalte lucrări ale lui Boz, revizuite de Tzone, au fost tipărite în revista „Aldebaran”, iar corespondența sa a fost publicată ca volum la Editura Dacia.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Este în jurnalism din anul 1999. A început ca gazetar în presa locală, la publicațiile Imparțial, Dominus (revistă de atitudine în literatură, artă, politică și social), Viața Liberă, Semnal de Galați-Brăila, Ora 25, apoi a condus ziarul citeste mai mult
Parteneri
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu se sfiește să pozeze provocator, la 46 de ani
Andreea Bănică, aproape dezgolită pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine! Artista nu...
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor români de acum un veac
Un preparat scump în meniurile de azi din întreaga lume, hrana de bază a țăranilor...
Anghel Damian șochează: Secretul ascuns care îl macină zilnic! Soțul lui Theo Rose susține că are un sindrom care îl bântuie
Anghel Damian șochează: Secretul ascuns care îl macină zilnic! Soțul lui Theo Rose susține că...
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te îngrijorezi”
Primele semne că începi să îți pierzi memoria. Vlad Ciurea: ”Abia atunci trebuie să te...
Donald Trump a lansat „un parfum căruia dușmanii nu-i pot rezista”, ilustrându-i reclama cu fotografia lui Jill Biden
Donald Trump a lansat „un parfum căruia dușmanii nu-i pot rezista”, ilustrându-i reclama cu fotografia...
De ce nu părăsește Rusia cele doua baze militare din Siria. Ce însemnătate au ele pentru Moscova
De ce nu părăsește Rusia cele doua baze militare din Siria. Ce însemnătate au ele...
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Este legal să ai două permise de conducere, dacă unul este de rezervă?
Șoc în „Casa iubirii”! Daniel aruncă bomba despre Julia și lasă pe toată lumea mască! „Dacă nu era atât de fiartă, nu dădea mesaje și în afara emisiunii!”. Aflați ce va păți concurenta în ediția de duminică, 15 decembrie, de la 16:00 și 19:00, la Kanal D
Șoc în „Casa iubirii”! Daniel aruncă bomba despre Julia și lasă pe toată lumea mască!...
Adevărul despre moartea lui Mircea Diaconu! Știrea momentului
Adevărul despre moartea lui Mircea Diaconu! Știrea momentului
Adriana Bahmuțeanu, mesaj pentru Honorius Prigoană. Băieții lui Silviu Prigoană vor să ia rolul de tată pentru copiii ei. “Eu nu am făcut copil cu Honorius, ca să mă judec pe custodie.”
Adriana Bahmuțeanu, mesaj pentru Honorius Prigoană. Băieții lui Silviu Prigoană vor să ia rolul de...
Breaking News: Explozie devastatoare în Târgu Jiu! Locatarii, în lacrimi: „Eram cu pastilele de inimă în mână, tremuram”
Breaking News: Explozie devastatoare în Târgu Jiu! Locatarii, în lacrimi: „Eram cu pastilele de inimă...
Moştenirea uriaşă lăsată în urmă de Mircea Diaconu. Ar fi împlinit 75 de ani în ajunul Crăciunului. Ioana Calotă:
Moştenirea uriaşă lăsată în urmă de Mircea Diaconu. Ar fi împlinit 75 de ani în...
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă butelia!
BANCUL ZILEI. Bulă: – Mi-am dat seama că m-ai înșelat cu ăla care ne schimbă...
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Alertă de securitate pentru mașinile Škoda!
Monica Bellucci, cea mai în vârstă BOND Girl. „Am fost o fată foarte TIMIDĂ”
Monica Bellucci, cea mai în vârstă BOND Girl. „Am fost o fată foarte TIMIDĂ”
„M-am întristat, fără cuvinte. Cu două zile în urmă...
„M-am întristat, fără cuvinte. Cu două zile în urmă...". Mărturisirea TULBURĂTOARE făcută de Ștefan Bănică,...
Cum se conduce, de fapt, în mod corect o mașină diesel. Turația ideală pentru a proteja motorul și transmisia în perioada rece
Cum se conduce, de fapt, în mod corect o mașină diesel. Turația ideală pentru a...
Secretul Kaufland a fost scos la lumină. Cum ajunge, de fapt, carnea Purland la raft. Este adorată de români, cumpărată în cantitați mari de sărbători, dar puțini știau așa ceva
Secretul Kaufland a fost scos la lumină. Cum ajunge, de fapt, carnea Purland la raft....
Se schimbă banii. Bancnotele care se retrag din circulație. Trebuie să renunți la ele
Se schimbă banii. Bancnotele care se retrag din circulație. Trebuie să renunți la ele
Ce religie avea Mircea Diaconu si care era relatia lui cu Dumnezeu: Treaba noastră nu este să trăim cu frica lui Dumnezeu
Ce religie avea Mircea Diaconu si care era relatia lui cu Dumnezeu: Treaba noastră nu...
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
PlayStation 5 Pro: consola de care (NU) ai nevoie?
MAE confirmă că un cetăţean român a fost reţinut în regiunea separatistă Abhazia. El este acuzat de spionaj pentru Ucraina
MAE confirmă că un cetăţean român a fost reţinut în regiunea separatistă Abhazia. El este...
A căzut cortina! L-au prins în fapt pe Călin Georgescu: I-am văzut de aproape
A căzut cortina! L-au prins în fapt pe Călin Georgescu: I-am văzut de aproape
Cea mai mare voce a României. A fost adulată în toată lumea, dar a murit în sărăcie şi uitare
Cea mai mare voce a României. A fost adulată în toată lumea, dar a murit...
https://www.gandul.ro/actualitate/cu-ce-se-ocupa-copiii-lui-mircea-diaconu-actorul-a-fost-un-om-implinit-20380870
https://www.gandul.ro/actualitate/cu-ce-se-ocupa-copiii-lui-mircea-diaconu-actorul-a-fost-un-om-implinit-20380870
Regretul pe care l-a avut Mircea Diaconu: S-a separat cu durere! Actorul a murit la vârsta de 74 de ani
Regretul pe care l-a avut Mircea Diaconu: S-a separat cu durere! Actorul a murit la...
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea Lucescu
România și-a aflat adversarii din preliminariile Cupei Mondiale 2026! Norocul uriaș pentru naţionala lui Mircea...
Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu
Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, în care ajung puțini turiști. A renăscut din propria cenușă, are locuri de cazare ieftine și va avea centură. Ține pasul cu Sinaia, Bușteni sau Predeal și are deja zăpadă
Stațiunea ascunsă, de lângă Valea Prahovei, în care ajung puțini turiști. A renăscut din propria...
Animalul spectaculos care a reapărut în munții României. Numărul exemplarelor este în creștere. Câinii sălbatici au pus în pericol specia
Animalul spectaculos care a reapărut în munții României. Numărul exemplarelor este în creștere. Câinii sălbatici...
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul milionar, șocantă
Unde își va petrece sărbătorile de iarnă Irinel Columbeanu. Situația în care a ajuns fostul...
×