Acasă » Știri » 3228 de comune din România sunt în pericol, după ce BNR a anunțat că nu le mai poate finanța administrativ. Obiceiul derulat timp de 3 decenii a produs un fenomen-monstru la nivel național

3228 de comune din România sunt în pericol, după ce BNR a anunțat că nu le mai poate finanța administrativ. Obiceiul derulat timp de 3 decenii a produs un fenomen-monstru la nivel național

De: Dragoș Ștefănescu 19/09/2023 | 20:51
3228 de comune din România sunt în pericol, după ce BNR a anunțat că nu le mai poate finanța administrativ. Obiceiul derulat timp de 3 decenii a produs un fenomen-monstru la nivel național
Mii de primării din România ar putea rămâne fără sprijinul financiar al statului / Sursă Foto: Colaj foto Pixabay

Pe fondul deficitului bugetar foarte mare, statul român nu mai poate suporta costurile administrative a sute de instituții din administrația publică. În aceste condiții, nu mai puțin de 3.228 de comune din țara noastră ar putea rămâne fără bani în următoarea perioadă. 

Banca Națională a României a făcut recent un avertisment clar ce vizează sute de instituții din administrația publică. Mai exact, din cauza deficitului bugetar, statul nu vai mai putea susține costurile administrative ale acestora.

(CITEȘTE ȘI: Carmen Iohannis, nevoită să ceară învoire de la ore. Colegii profesori de la Sibiu trebuie să îi țină locul)

Mii de comune din țara noastră sunt în pericol să rămână fără susținere financiară din partea statului

Țara noastră are nu mai puțin de 3.228 de comune, și implicit același număr de primării, în cadrul cărora lucrează aproape 400.000 de angajați. Foarte multe dintre aceste primării sunt susținute financiar doar de statul român. Astfel, mare parte a fondurilor venite de la Guvern acoperă salariile angajaților din aparatul administrativ. Totodată, România are 41 de județe, plus Bucureștiul. În aceste condiții, presiunea pe bugetul de stat este uriașă.

Deputatul USR Tudor Benga a depus în Parlament un nou proiect de lege privind reorganizarea administrativă a țării noastre. Potrivit acestui proiect, România va avea 12 județe mari. În plus, pentru orașe și comune vor exista două praguri, și anume 10.000 de locuitori pentru orașe și 5.000 pentru comune.

Noul proiect de lege privind reorganizarea administrativă a României a fost analizat cu mare atenție de către Adrian Veștea, ministrul Dezvoltării. Acesta a explicat cum s-ar putea aplica și cât de fezabil ar fi acest demers.

„Am precizat încă din prima zi în care a fost audiat în comisiile parlamentare despre acest aspect este necesară reorganizare administrativ-teritorială și spune persoana care vine de 19 ani din administrația publică.

Am ocupat diverse poziții și cea de primar și de președinte de consiliu județean, am condus și Uniunea Națională a Consiliului Județene și sunt conștient de faptul că, poate de cele mai multe ori, creez o anumită nemulțumire între colegii mei din administrația publică.

Dar mai mult ca oricând, simțim cu toții că este necesar să facem această reorganizare administrativ-teritorială în primul și în primul rând, fiindcă vedem modul în care Uniunea Europeană finanțează proiectele. Până acum am funcționat în cadrul regiunilor și avem opt regiuni de dezvoltare. Fiecare dintre regiuni au câte șase județe în subordine și de asemenea, în prezent, Ministerul Dezvoltării va trebui să reglementeze codul administrativ, aducându-i îmbunătățiri încât să permită asocierea, deci crearea unor consorții administrative.

La nivelul fiecărui se pot crea mai multe construcții admin-administrative. Asta ar însemna o asociere a autorităților publice locale de a putea gândi sisteme integrate și de a crea eficiență în actul administrativ. Este o condiție pe care Comisia Europeană ne-o pune într-o primă etapă pentru a crea acest cadru legislativ și-l vom crea în perioada următoare. Acest aceste consorții administrativă, vor avea personalitate juridică, vor avea de asemenea bugete proprii, vor avea angajați proprii, deci va fi un prim pas către reorganizarea administrativ-teritorială.

Acest proces legat de aceste construcții administrative va începe chiar anul viitor, în perspectiva accesării fondurilor europene și ca și condiție om impusă de Comisia Europeană. Reorganizarea administrativ-teritorială implică în primul și în primul rând modificarea cadrului legislativ și ne referim aici în principal la Constituția României, care până în prezent reglementează că este obligatorie consultare a cetățenilor, iar unitățile teritoriale pot lua aceste decizii de comasare prin referendum.

Din păcate, până în prezent, în ultimii 25 de ani nu a existat un referendum de comasare, ci din contră, au existat referendumuri care au permis împărțirea comunităților în două unități administrativ-teritoriale și astăzi putem spune că avem 200 de entități administrative noi. Deci, practic aceste unități administrativ-teritoriale s-au rupt din entități mai mari și și-au creat propriile entități administrative.

Deci noi trebuie să lucrăm în primul și în primul rând la legislație. Consider că trebuie să existe voință politică, iar acest proces este un proces în care trebuie să evaluăm cât se poate de realist zonele administrativ-teritoriale care urmează ulterior a fi comasate”, a declarat Adrian Veştea, la Antena 3 CNN.

(VEZI ȘI: Parlamentul European, decizie despre trecerea la ora de iarnă. Anunțul schimbării a fost făcut de forul european)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Medicul Mihaela Bilic spune ce se întâmplă în organismul tău când mănânci drob de miel, de fapt
Medicul Mihaela Bilic spune ce se întâmplă în organismul tău când mănânci drob de miel,...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a rupt tăcerea despre relația intimă cu milionarul
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
Imagini cu LOCUINȚA DE VIS în care trăiește vedeta PRO TV: „Mansardă în apropierea parcului Cișmigiu”
Imagini cu LOCUINȚA DE VIS în care trăiește vedeta PRO TV: „Mansardă în apropierea parcului...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
O zodie va fi lovită de o lecție karmică puternică. Va plânge cu lacrimi amare și va trebui să-și plătească greșelile din trecut
O zodie va fi lovită de o lecție karmică puternică. Va plânge cu lacrimi amare...
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Cornel Dinicu a întins masa de Paște pe ruinele Fermei Dacilor! A făcut dezvăluiri emoționante
Trei bărbați s-au dus să facă surf în Mexic și după o săptămână cadavrele lor au fost găsite într-un puț adânc de 15 metri
Trei bărbați s-au dus să facă surf în Mexic și după o săptămână cadavrele lor...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”! Bărbatul are 57 de ani și locuiește la țară
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns!
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența dintre noi două este că eu am căutat atenția unui singur bărbat, nu la 3.”
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Theo Rose, probleme de sănătate, chiar înainte de Paște: „Am înrăutățit situația”
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu preotul şi au asistat la sfinţirea bucatelor:
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Ai contract la Hidroelectrica? Anunțul momentului despre plata facturii, ce se întâmplă cu tariful la energie electrică. Toți clienții trebuie să știe
Ai contract la Hidroelectrica? Anunțul momentului despre plata facturii, ce se întâmplă cu tariful la...
Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două ingrediente
Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două...
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum: Nebunie!
Alertă pentru cei care stau la BLOC. Decizia de care nu s-a aflat până acum:...
Anunţul momentului! Irinel Columbeanu a plecat din azil
Anunţul momentului! Irinel Columbeanu a plecat din azil
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Noile
Noile "linii roşii" ale NATO: în ce situaţie ar fi trimise trupe occidentale în Ucraina...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
Noi tendințe în modă. Blugii pătați în dreptul șlițului stârnesc scandal
BANCUL de luni | „După o lungă noapte împreună, el observă pe noptiera ei poza unui alt bărbat”
BANCUL de luni | „După o lungă noapte împreună, el observă pe noptiera ei poza...
Mădălina Ghenea a anunţat de Paşte că s-a despărţit de iubitul său milionar: „Vă rog să ne respectaţi intimitatea”
Mădălina Ghenea a anunţat de Paşte că s-a despărţit de iubitul său milionar: „Vă rog...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize vor primi de la univers și de la parteneri
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci:
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
Flick și soția lui, Denisa Filcea, și-au surprins fanii de Paști. Cât de mare a crescut fiica lor
Flick și soția lui, Denisa Filcea, și-au surprins fanii de Paști. Cât de mare a...
Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
Vești bune de la BRD pentru toți românii care primesc pensia pe card. Au acum și aceste beneficii
Vești bune de la BRD pentru toți românii care primesc pensia pe card. Au acum...