Acasă » Știri » Sta in vila sau la bloc? Are limuzina sau merge cu metroul? Afla povestea ultimului ministru comunist al Tineretului

Sta in vila sau la bloc? Are limuzina sau merge cu metroul? Afla povestea ultimului ministru comunist al Tineretului

De: Cancan 09/09/2013 | 00:12
Sta in vila sau la bloc? Are limuzina sau merge cu metroul? Afla povestea ultimului ministru comunist al Tineretului
Ioan Toma, fostul ministru ceausist

Este ultimul ministru comunist al Tineretului, iar in 1987 , la 33 de ani, i-a "luat" scaunul lui Nicu Ceausescu. Acum are 59 de ani, lucreaza ca jurist la un institut de cercetare din domeniul aviatiei, sta la bloc si merge cu metroul.

Ioan Toma, fostul ministru ceausist
Ioan Toma, fostul ministru ceausist

Intalnirea cu Ioan Toma, fostul ministru ceausist, a avut loc la Piata Unirii, la mica distanta de Casa Poporului. Ma asteptam ca fostul demnitar sa coboare dintr-o masina, imi trecuse prin cap ce-i drept ca ar putea conduce o limuzina, insa n-a fost asa. Ioan Toma a venit cu metroul.
Era trecut de ora 16.00, termometrul arata peste 33 de grade. Fostul ministru m-a salutat si s-a uitat suspicios la mine, gandindu-se probabil ce ar putea discuta cu un „pusti” de 34 de ani. I-am intuit gandurile, si i-am spus ca si el avea cam aceeasi varsta cand s-a intalnit cu Nicolae Ceausescu si a ajuns ministru. A zambit.
Am mers la terasa unei cafenele, acolo unde mai multi tineri fumau narghilea si se manifestau zgomotos. Ioan Toma s-a uitat la ei, a zambit, si a comandat un ceai.

De la vila la bloc

Ioan Toma

L-am intrebat cum de nu are masina. „Costa mult, vremurile sunt cum sunt, un autoturism nu este o necesitate. Merg cu mijloacele de transport in comun la fel ca alti sute de mii de oameni”, mi-a spus el.
Incet, incet, discutia a „alunecat” spre partea financiara. „As fi ipocrit sa ma plang din cauza banilor, in conditiile in care sunt oameni care mor de foame. Lucrez ca jurist la un institut de cercetare in aviatie, am un salariu din care traiesc si care nu este deloc mare. Ma descurc cum pot. Poate unii nu or sa ma creada daca spun ca nu am conturi in banca, ca nu am milioane de euro, dar asa este. Unii au impresia gresita ca toti cei care au fost la conducere pe vremea lui Ceausescu sunt milionari. Exista si asemenea cazuri, dar nu la mine”, a mai spus fostul demnitar.
La Revolutie locuia intr-o vila, insa a fost arestat, a ramas fara acel imobil, iar acum sta la bloc.
„Tot raul spre bine. Daca mai stateam acum la vila, trebuia sa fac credit la banca ca sa platesc intretinerea casei, mai ales iarna. Stau la bloc, imi platesc intretinerea, vorbesc cu vecinii, sunt un om normal”, spune cel care i-a luat locul lui Nicu Ceausescu in fruntea UTC.

Condamnat la inchisoare

Toma impreuna cu Nicu Ceausescu (foto:ceausescunicolae.wordpress.com)
Toma impreuna cu Nicu Ceausescu (foto:ceausescunicolae.wordpress.com)

Cand vine vorba de perioada in care a fost in inchisoare, se intristeaza. „Eu unul merg cu capul sus pe strada, pentru ca stiu ca nu am facut rau la nimeni. Am constinta impacata. Asa erau vremurile atunci. Am fost ministru in cabinetul lui Ceausescu, automat eram om rau si trebuia sa merg la puscarie. Nu ma intereseaza daca ma crede sau nu lumea, insa nu am facut nimic pentru a sta inchis. A fost o perioada crunta, a trecut, trebuie sa iei viata cu bune si cu rele”, mai afirma Ioan Toma.
El povesteste ca in momentul in care a iesit din inchisoare era total dezorientat si nu stia ce sa faca.
„Nu m-a ajutat nimeni, si cand spun ajutat, ma refer la gasirea unui loc de munca. Asta doream. Abia parasisem puscaria si trebuia sa muncesc, sa-mi intretin familia. De-a lungul timpului am cunoscut multi oameni, iar unii aveau dupa Revolutie functii mari. Nu m-a ajutat niciunul. Am reusit dupa o perioda sa ma angajez cu salariul minim pe economie”.

Fum de narghilea

Toma spune ca locuieste la bloc si merge cu metroul
Toma spune ca locuieste la bloc si merge cu metroul

Fostul ministru vrea sa mai spuna ceva, dar se opreste. Din senin incepe o ploaie torentiala, motiv pentru care intram in cafenea. Il intreb daca a mai tinut legatura cu vreunul din cei care au condus tara inainte de ’89. „Nu, si nici nu vreau. Imi vad linistit de drumul meu. Am alte lucruri de facut”. Doi tineri care au tras cu urechea la discutia noastra incearca sa-l ia la misto.
„Da ma, Ceausescu, cum sa nu. Pai cum nu stii, intreaba-l pe domnu. Nu vezi ca are nostalgii. Nu mai trage din narghilea, ca poate se supara domnu, ca pe vremea comunistilor nu era asa ceva. Era salam cu soia”, ii spune unul celuilalt.
Cei doi incearca sa-l provoce pe Ioan Toma, iar in momentul in care acesta se duce la masa lor, raman uimiti. „Bataie, zic in gandul meu”, si ma gandesc daca se va intampla asta , cum sa procedez. Sa fac poze si dupa sa intervin, sau sa „uit” ca sunt ziarist si sa intervin direct in cazul unui scandal. Nu a fost insa nevoie.
„Sunteti baieti tineri. Vorbiti, dar stiti despre ce vorbiti? Informati-va, iar dupa, putem purta o discutie. Au fost si bune, si rele. Cand sunteti pregatiti, va stau la dispozitie”, le-a spus tinerilor cel care l-a inlocuit pe Nicu Ceausescu. Cei doi n-au mai zis nimic. Au tras doar un fum din narghilea.

Intalnirea cu Ceausescu

Nicolae si Elena Ceausescu - 1

Ioan Toma a povestit si cum a decurs intalnirea cu Nicolae Ceausescu. Spune ca era foarte emotionat inainte de a intra in biroul acestuia.
Asteptam sa intru la el si ma gandeam despre ce este vorba. Am facut ceva, era nemultumit, cam asta imi trecea prin cap. Intalnirea cu Ceausescu a durat cam 20 de minute, timp in care mi-a spus ca s-ar putea sa devin prim secretar al UTC. De atunci m-am mai intalnit cu el intre patru ochi cam de doua ori”, a mai spus fostul ministru.
Discutia a luat sfarsit. Imi aprind o noua tigara, moment in care Toma imi spune:”Ai fumat un pachet pana acum. In ritmul asta, nu te vad bine”. Dupa care parasim cafeneaua, iar fostul demnitar raspunde la telefon. „Iau metroul si ajung in 30 de minute”. „Salut si Doamne ajuta!”, imi spune, dupa care se indreapta catre metrou. 

A terminat Facultatea de Drept

foto:ceausescunicolae.wordpress.com
foto:ceausescunicolae.wordpress.com

Ioan Toma s-a nascut in 1954 intr-o comuna din judetul Iasi. A facut liceul la seral, a terminat Facultatea de Drept, iar dupa a ocupat functii de conducere la UTC Iasi. In 1985 a fost numit secretar cu propaganda, cultura si presa al Comitetului Central al UTC si a lucrat impreuna cu Nicu Ceausescu, iar in 1987, atunci cand fiul fostului dictator a fost trimis la Sibiu ca prim-secretar, Ioan Toma i-a luat locul.

Bogdan Galca

banner

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din București
„Ofertă de PAȘTE!”. Cu câți lei se vinde un singur ou, în Piața Progresul din...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi această femeie superbă. Nimeni n-o crede
Asta CHIAR e greu de crezut! Ce meserie avea în viața de zi cu zi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au fost detectate semne de viață
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate de milion de oameni
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a încheiat. Mesajul postat de brunetă pe rețelele sociale
Deea Maxer le dă de înțeles fanilor că povestea de dragoste cu Robert Drilea s-a...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de 21 de ani care s-a filmat când gonește cu 180 km/h
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un beneficiu uriaş
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să o cultive și să raporteze câștiguri uriașe
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să...
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE impresionante
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30 APRILIE
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Netflix, o mare lovitură cu această producție. Milioane de utilizatori au fost încântați
Netflix, o mare lovitură cu această producție. Milioane de utilizatori au fost încântați
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Cum a ajuns Nuța din Vaslui să primească și salariu, și PENSIE, în același timp
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut totul
Care este singurul moment de desfătare al soţiei lui Dan Şucu. Diana Şucu a recunoscut...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile mari
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul prezentatoarei de la Kanal D2
Cum reușește Ilinca Vandici să aibă o siluetă de invidiat la 37 de ani. Secretul...
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024, cine plătește eventuale reparații și cum devii proprietar asupra lui
Cine face, de fapt, gardul comun sau gardul dintre vecini. Ce spune legea în 2024,...
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu știu exact unde stau
Singurele cartiere din București care sunt gemene. Nu există limită între ele și oamenii nu...