Acasă » Știri » Știri interne » Cozmin Guşă: „Dacă se doreşte unirea României cu Moldova, trebuie negociat cu Plahotniuc”

Cozmin Guşă: „Dacă se doreşte unirea României cu Moldova, trebuie negociat cu Plahotniuc”

De: Cancan 09/10/2017 | 09:40
Cozmin Guşă: Dacă se doreşte unirea României cu Moldova, trebuie negociat cu Plahotniuc
Cozmin Guşă: "Dacă se doreşte unirea României cu Moldova, trebuie negociat cu Plahotniuc"

Consultantul politic Cozmin Guşă consideră că proiectul de unire a României cu Republica Moldova este mai aproape astăzi decât a fost imediat după 1990, iar acest lucru poate fi realizat, într-un mod cât se poate de pragmatic, printr-o negociere cu Vlad Plahotniuc, cel care a ajuns să deţină toată puterea la Chişinău, anunţă realitatea.net.

Cozmin Guşă este de părere că ipocrizia domină prea mult discursul referitor la Republica Moldova şi că este momentul unei gândiri pragmatice.

„Traian Băsescu a fost preşedinte 10 ani, a folosit simbolul Moldovei în campania electorală, dar nu a făcut niciun lucru concret pentru unirea României cu Moldova. Eu m-am exprimat foarte rar despre acest aspect, dar astăzi, în ciuda pesimiştilor, unirea mi se pare un lucru foarte apropiat, chiar iminent. Această reaşezare a lumilor, această disoluţie a proiectului Uniunii Europene, care este limpede, oferă un context nou. Un proiect bilateral, încurajat de forţe emergente în zonă, de unire a României cu Republica Moldova, este la fel de apropiat azi ca la începutul anilor 90, când se luase aproape un fel de decizie geopolitică, inclusiv în congresul SUA şi nu fusese contrazisă nici măcar de la Moscova”, a spus analistul geopolitic în emisiunea „Jocuri de Putere”.

Cozmin Guşă propune o gândire pragmatică, geopolitică, în privirea proiectului de unire România-Moldova. Dacă acceptăm că Basarabia ar fi confiscată de Plahotniuc, înseamnă că orice proiecte geopolitice în acest moment se pot negocia uşor cu acesta, arată Guşă.

Cozmin Guşă a explicat la Realitatea TV cum a ajuns Moldova să fie confiscată de omul de afaceri Vlad Plahotniuc.

„Cum s-a întâmplat acest lucru: cu acordul marilor puteri, inclusiv al României, şi din cauza slăbiciunii politicienilor din Republica Moldova, care s-au lăsat dominaţi, momiţi, păcăliţi. Aşa e jocul politic, unul e mai tare, altul e mai slab. Dodon, în această poză de grup, intră într-un nivel intermediar, Filat fiind slab şi un om care a avut toată puterea, dar a reuşit totuşi o performanţă românească, izolarea în opoziţie în 2010 a partidului lui Voronin, care a rămas minoritar şi nu a putut să guverneze. Dacă tot a luat acest stat în braţe şi îl ţine, înseamnă că, dacă se doreşte unirea, pe axa Moscova-Washington, a României cu Republica Moldova, atunci se negociază cu Plahotniuc. Dacă se doreşte altceva, tot cu Plahotniuc se va discuta deocamdată, pentru că nu este deranjat cu nimic. SIE ştie în ce fel Plahotniuc poate fi adus către discuţii care să aducă şi anumite avantaje pentru statul român.

Să ne aducem aminte că preşedintele Ion Iliescu l-a binecuvântat la Cotroceni pe Vlad Plahotnic, la propunerea fostului ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu pentru a prelua toată reţeaua Petrom din Republica Moldova, o reţea care nu era deloc mică, ci extrem de profitabilă. Să nu ne prefacem că nu ştim că asta s-a făcut cu acordul preşedintelui Iliescu şi al serviciilor secrete. Fosta conducere a SRI ştie, Victor Ponta a apărut în multe poze cu Plahotniuc şi ştie, Liviu Dragnea s-a dus de multe ori la Chişinău şi ştie cât poate Plahotniuc. Să nu prefacem că nu ştim.

A fost lăsat, încurajat, o fi fost agentul nostru, o fi fost agentul lor.. dar această capturare a Moldovei a fost făcută pe fondul slăbiciunii politicenilor din Republica Moldova, care nu au fost încurajaţi suficient. Pilat a fost încurajat din România, dar se gândea numai la jocul personal de putere, cum să devină mai bogat decât Plahotnic, care fiind bogat deja s-a gândit la putere şi l-a adus pe Igor Dodon la putere, într-un joc de păpuşi. Toată lumea ştie că Dodon este păpuşa lui Plahotniuc, nimeni nu se mai îndoieşte de asta, toţi spun da, domnule, e dibaci, dacă a ajuns să deţină şi Guvernul şi Preşedinţia”, a explicat consultantul politic.

Un element important în ascensiunea lui Plahotniuc a fost primirea acestuia la Washington, eveniment care a fost intermediat de fostul ambasador american Mark Gitenstein, arată Cozmin Guşă:

„Prezenţa lui Plahotniuc la Washington s-a făcut prin Mark Gitenstein, un om cu rădăcini şi interese în Republica Moldova despre care cred că instituţiile statului din România cunosc detalii. El i-a înlesnit vizita lui Plahotniuc în SUA. Nu e chiar o crimă a lui Gitenstein, dar i-a rezolvat foarte multe probleme de respectabilitate, iar dacă intrăm în zona de intellicence, prezenţa şi întâlnirea cu Victoria Nuland, cu care nu s-au întâlnit prea mulţi români, l-a plasat pe Plahotniuc într-o poziţie de maximă autoritate şi negociere în raport cu două servicii secrete: unul cu sediul la Moscova şi unul la Bucureşti. Cine i-a făcut acest favor a ştiut ce avantaje i-au adus din acel moment la Moscova şi la Bucureşti, pentru că suntem într-o lume a spionilor şi a serviciilor secrete”, a arătat geostrategul român.

Cozmin Guşă crede că situaţia Republicii Moldova nu este atât de sumbră pe cât pare şi că este posibil „un proiect geopolitic constructiv care să schimbe axele în regiunea noastră”.

„N-aş spune că situaţia Republicii Moldova este atât de sumbră. Da, e într-o stare de stat eşuat, dar dacă s-a identificat un om cu care se poate negocia un proiect de uniune… Dacă se doreşte asta, eu cred că se doreşte, important este să-l afirme şi România, să nu se mai facă un joc individual, la nivel de şef de serviciu secret sau preşedinte. Asta se poate face dacă ne dorim un proiect geopolitic constructiv care să schimbe axele în regiunea noastră. Altfel, sigur, noi îi iubim pe moldoveni, ei ne iubesc pe noi…stăm într-o horă ciudată”, a conchis Cozmin Guşă.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Patru zodii care în luna mai PIERD în dragoste și carieră! La ce trebuie să fie atenți acești nativi
Patru zodii care în luna mai PIERD în dragoste și carieră! La ce trebuie să...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Continuă plecările din Antene! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare nu mai apare pe post din luna mai
Continuă plecările din Antene! Una dintre cele mai cunoscute prezentatoare nu mai apare pe post...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru că e în înțelegere cu Ciolacu
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Sunt extratereștri pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au fost detectate semne de viață
Sunt extratereștri pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta se refugiase într-un resort, după o condamnare definitivă în 2020
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor disponibile din 1 mai
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele:  “Am găsit arsen, plumb și mercur”
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele: “Am găsit arsen,...
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște 2024. E păcat să faci asta în Săptămâna Patimilor
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște...
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Gabriela Cristea, lăsată cu ochi-n soare de Tavi Clonda: A agăţat o gagică!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de români
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de...
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Știrea momentului despre RCA. Când ajung compensațiile pentru polițe
Bancul de LUNI | „Bulă, cu cine vorbești la telefon de 20 de minute?”
Bancul de LUNI | „Bulă, cu cine vorbești la telefon de 20 de minute?”
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: Aşa cum îţi doreai mereu!
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
Laurențiu Reghecampf ar putea fi condamnat la închisoare după ce a lovit-o pe Anamaria Prodan. S-a început urmărirea penală
Laurențiu Reghecampf ar putea fi condamnat la închisoare după ce a lovit-o pe Anamaria Prodan....
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să o cultive și să raporteze câștiguri uriașe
Planta care aduce un profit de 30.000 de euro la hectar. Românii au început să...