Acasă » Galerie foto » Povestea ”miracolului” din cea mai bogată comună din România. Are 100 de ani şi…

Povestea ”miracolului” din cea mai bogată comună din România. Are 100 de ani şi…

De: Cancan 17/12/2017 | 00:00
Povestea ”miracolului” din  cea mai bogată comună din România. Are 100 de ani şi...
Moara de apă, o minunăţie care încă funcţionează după 100 de ani

„Aici ne-a crescut mama pe noi, pe lângă moara asta de apă. Eram patru fraţi şi mama cu tata şi bunicii şi cu toţii aicea am şezut în camera asta şi în camera cu moara. Aici toată ziua era plin de lume, că venea lumea atunci la măcinat, nu ca şi acuma”, îşi începe povestea Cecilia Mihoc din Certeze, Satu Mare. Femeia în vârstă de 62 de ani este una dintre nepoatele familiei Berende, recunoscută acum un secol pentru moara de mălai pe care o avea în curte, aşezată pe cursul unui pârâu din zonă. CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA vă prezintă istoria inedită a morii de 100 de ani, care, ca prin miracol, rezistă şi în zilele noastre, fiind încă în stare de funcţionare. (VEZI ŞI: A învăţat meserie de la un sticlar surdo-mut. Creează globuri de Crăciun în casa părintească!)

Curtea lor era mereu plină de oameni veniţi cu sacii plini de mălai la măcinat, lucru care îi este proaspăt şi acum în memorie femeii.

„Pe vremea aceea pe pârâul ăsta, de aici în jos, erau şapte mori. Toate aveau de măcinat, toată ziua măcinau. Şi toate familiile care aveau moară aveau prunci mulţi şi numa din activitatea asta şi din munca câmpului îi ţineau şi la şcoli. Dar acuma nu mai e aşa, că nu mai vine mai nimeni să macine, după ce să macine, că sunt de toate în magazin. Mai vin câţiva bătrâni care ştiu că aici la moară se macină mai fin decât făina de mălai ce se găseşte la magazin, dar în rest nu prea. Ba mai vin ciobanii când au miei să macine ca să le dea păsat de ăsta mărunt, dar oricum tare puţini se mai folosesc de moară. Nu se mai poate trăi din aşa ceva acuma”, mai afirmă Cecilia Mihoc. (CITEŞTE AICI: Nimeni nu i-a dat nicio şansă în urma accidentului, însă… S-a întors din morţi! ”M-am trezit din comă după două săptămâni, apoi…”)

„A construit casa şi moara fără să aibă niciun pic de carte”

Cecilia Mihoc, singura care ştie povestea morii de 100 de ani

Cecilia Mihoc, singura care ştie povestea morii de 100 de ani

De acum 100 de ani, de când moara de apă a fost construită şi până în prezent comuna Certeze s-a dezvoltat într-un ritm alert, ajungând ca astăzi să fie cea mai bogată din ţară. Cei care sunt plecaţi în străinătate la muncă trimit bani acasă, bani care aduc odată cu ei şi comoditatea oamenilor de a se alimenta de la magazine şi nu de a munci pământul pentru ceea ce au nevoie pe masă.

„Atunci toate grădinile erau pline de mălai (porumb, n.r.) şi legume. Acuma e numa fân peste tot, că cu ăla nu e de lucru, dar ăla nu îţi dă nici de mâncare. Pe celelalte vremuri, fânul era numai sus la deal şi aici era mălai şi toţi îl aduceau la măcinat”, mai afirmă femeia.

Moara în sine are o poveste extraordinară, dat fiind efortul mare pe care bunicul doamnei Cecilia l-a depus pentru a o construi.
„Bunicul meu şi-a dorit mult să aibă moara şi să fie şi el om important în comună. A vândut două căşi ce le-a avut prin Certeze ca să poată lua aici o bucată de teren, chiar numa unde o făcut casa cu moara şi un pic de curte. După aceea a avut numa bani să cumpere şi restul de teren unde e grădina acuma. Şi o construit casa şi moară fără aibă niciun pic de carte, fără să ştie citi. La oameni pe boabe de mălai le făcea socoteala. Amu toate îs a lui frate-meu, dar el nu se prea ocupă de moară, că nici nu are pentru cine. De când a murit tata nu s-a mai întreţinut moara”, povesteşte Cecilia Mihoc.

Au refuzat o ofertă de 50.000 de euro

Acum, puţinii oameni care macină la moară o fac pe gratis, dat fiind faptul că aceasta nu consumă resurse pentru a măcina mălai, cu excepţia apei din pârâu. Înainte, însă, oamenii trebuiau să dea cotă din ceea ce au măcinat, pentru că aceasta trebuia predată mai departe. (NU RATA, AICI: S-a ”întors în timp” cu 100 de ani! A construit în Ialomiţa o casă din pământ şi paie exact ca…)

„La o majă (100 de kilograme, n.r.) cam o oră jumate durează, când este apă bună merge şi mai repede măcinatul. Mai des vine lumea când fată oile, atunci vin şi fac păsat şi toamna când au porci, atunci se mai macină numa. Peste vară se mai face, dar mai puţin”, mai povesteşte doamna Cecilia.

Femeia simte o durere în suflet când vorbeşte despre moară şi despre importanţa ei de acum câteva zeci de ani. Acum, moara este gata să se dărâme. A ajuns un lucru fără valoare într-o lume prea modernă ca să-i dea importanţă şi prea tehnologizată pentru a depinde de un curs de apă.

Fratele Ceciliei Mihoc, cel care are în acte acum moara de apă, a primit o ofertă de 50.000 de euro acum câţiva ani, dar a refuzat unul dintre copiii acestuia să o vândă. Pe lângă moară, cumpărătorul ar mai fi primit şi o vâltoare, un loc amenajat pe cursul râului, cunoscut ca prima maşină de spălat din istorie. (VEZI ŞI: Au îndurat chinuri teribile. Mărturii cutremurătoare din ”Iad”: ”Ne-au împachetat în vagoane şi…”)

Prima maşină de spălat din lume

Prima maşină de spălat din lume (foto: satumare.transilvania-tv.ro)

Prima maşină de spălat din lume (foto: satumare.transilvania-tv.ro)

„Acuma nu mai vine atâta apă pe pârâu ca înainte, că mai în sus a făcut captare şi o bagă în ţeavă să ajungă la robinet. La vâltoare se mai spală cergile, că pe alea nu am unde altundeva să le spăl. Pe alea le arunc acolo în vâltoare şi se spală, iese praful din ele”, spune Floare Marina, o locuitoare din Certeze.

Tot ce este construit în ansamblul format din moară şi vâltoare este demn de un muzeu, fiind puţinele locuri din ţară unde aşa ceva se mai poate vedea. Unde mai pui că şi funcţionează. Moara şi vâltoarea sunt lucrate manual, iar cei care vin din urmă au o sarcină grea: să întreţină ceea ce strămoşii lor au realizat, dat fiind faptul că nu au multe şanse să găsească oameni care să cunoască modul în care totul a fost făcut acum 100 de ani pentru a arăta aşa şi pentru a rezista atât de bine. (CITEŞTE AICI: Am aflat povestea scriitorului care şi-a transformat casa părintească în muzeu)

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected] sau pe Whatsapp la 0741 CANCAN (226.226)

ADRIAN LUCIAN

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Noul „Netflix” a apărut gratuit în România, doar pentru clienții Digi RCS-RDS
Noul „Netflix” a apărut gratuit în România, doar pentru clienții Digi RCS-RDS
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
S-a dezbrăcat și are milioane de like-uri! Georgina lui Ronaldo, cea mai incendiară apariție
S-a dezbrăcat și are milioane de like-uri! Georgina lui Ronaldo, cea mai incendiară apariție
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Zodiile care în Săptămâna Mare sunt apărate de divinitate. Până la Paști își vor rezolva toate problemele
Zodiile care în Săptămâna Mare sunt apărate de divinitate. Până la Paști își vor rezolva...
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Kremlinul spune că „soarta lui Zelenski este pecetluită”. Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”
Kremlinul spune că „soarta lui Zelenski este pecetluită”. Peskov: „Panica în rândul ucrainenilor crește”
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Kate Middleton și Prințul William sărbătoresc 13 ani de căsnicie! Ce decizie au luat cei doi, după diagnosticul de cancer. Un expert regal face dezvăluiri: ”Nu va fi ușoară”
Kate Middleton și Prințul William sărbătoresc 13 ani de căsnicie! Ce decizie au luat cei...
Tragedie în România! A MURIT
Tragedie în România! A MURIT
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în al nouălea cer după achiziție! „ Acum își cumpără pentru prima dată când e cu mine.”
Ce sumă a plătit Tavi Clonda pentru geanta oferită cadou soției. Gabriela Cristea este în...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei care vor să pună masă musculară
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei...
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele:  “Am găsit arsen, plumb și mercur”
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele: “Am găsit arsen,...
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat cu ajutorul fratelui său
DEZASTRU pentru Iancu Sterp. Riscă descalificarea din finală! Acuzații grave la Survivor! Cum a trișat...
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Statuie nouă în onoarea Reginei Elisabeta a II-a şi a câinilor săi
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Se schimbă regulile în România. SE DĂ LEGEA pe care o așteptau milioane de români
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Iancu Sterp, ajuns în finala Survivor All Stars cu ajutorul fratelui său celebru
Primul oraș ras de pe fața Pământului în cazul unui RĂZBOI NUCLEAR. Unde se află „EPICENTRUL” Apocalipsei
Primul oraș ras de pe fața Pământului în cazul unui RĂZBOI NUCLEAR. Unde se află...
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok. Denisa Balint este model şi şi-a dat fanii peste cap
Fiica de 24 de ani a lui Gabi Balint a ajuns vedetă pe Tik Tok....
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
Boala gravă de care a suferit Oana Lis, în timp ce trebuia să aibă grijă de soțul ei: „În viață nu e totul roz”
Boala gravă de care a suferit Oana Lis, în timp ce trebuia să aibă grijă...
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște 2024. E păcat să faci asta în Săptămâna Patimilor
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște...
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii