Puterea din spatele puterii! MIHAIL IVAN: ”Noi ne alegem părinții!”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » 49 de ani de la aselenizare. Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin, primii oameni care au pășit pe Lună

49 de ani de la aselenizare. Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin, primii oameni care au pășit pe Lună

De: Angie Voicu 20/07/2018 | 13:11
49 de ani de la aselenizare. Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin, primii oameni care au pășit pe Lună
Se împlinesc 49 de ani de la aselenizare

Pe 24 iulie se împinesc 49 de ani de la aselenizare. Primul om care a călcat pe Lună a fost astronautul american Neil Armstrong, un fost pilot militar care pe atunci avea 39 de ani și care era comandatul misiunii spațiale Apollo 11. Modulul spațial a fost lansat spre Lună la data de 16 iulie, iar patru zile mai târziu, cei trei astronauți aflați la bord au ajuns cu bine pe satelitul natural al Terrei. 

Doar doi dintre cei astronauți, Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin au pășit pe Lună, acesta din urmă fiind celebru pentru că a fost primul om care și-a făcut un selfie pe satelitul natural al Pământului. Se împlinesc 49 de ani de la aselenizare, iar acest moment istoric a fost intens dezbătut, stârnind și numeroase controverse.

Se împlinesc 49 de ani de la aselenizare

Niel Armstrong a greșit celebra replică pe care am auzit-o în numeroase filme. „Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire” nu este fraza exactă pe care căpitanul misiunii Apollo 11 a spus-o la aterizarea pe Lună. Americanul ar fi trebuit să spună în prima parte „Un pas mic pentru un om”, dar din fericire,  eliminarea cuvântului „un” a dat naștere uneia dintre cele mai memorabile replici din istoria omenirii.

Apolo 11 este numele primei misiuni în care omul a pășit pe suprafața Lunii. Este și cea de-a cincea misiune cu un echipaj uman din Programul Apollo, gestionat de NASA, și a treia care plasează oameni pe orbita lunară. Fiecare dintre membri Apollo 11 a mai avut la activ câte un zbor în spațiu. Mii de oameni au asistat în direct la lansarea misiunii, iar alte câteva milioane au privit acest eveniment din fața micilor ecrane. Președintele SUA de la acea vreme, Richard Nixon, a urmărit lansarea misiunii Apollo 1 din Biroul Oval al Casei Albe, potrivit wikipedia.org.

Au existat probleme la aselenizare. Astronauții erau cât pe ce să aterizeze într-un loc greșit

Apollo 11

Cinci minute după ce coborârea a început, computerul pentru navigare și ghidare al modulului lunar a atras atenția echipajului cu două alarme ale programului neașteptate din șirul care a urmat, 1202 și 1201. La Centrul de Control al Misiunii din Houston, Texas, inginerul informatician Jack Garman i-a spus controlorului de zbor Steve Bales ca totul e în siguranță pentru a continua coborârea. Alarmele programului indicau „revărsări administrative”, ceea ce însemna că computerul nu era capabil să execute toate sarcinile în timp real și trebuia să le amâne.

Pe 20 iulie 1969, modulul lunar (ML) Eagle (Vulturul) s-a separat de modulul de comandă Columbia. Collins, aflat singur la bordul Columbia a inspectat Vulturul, într-o piruetă a acestuia, ca să se asigure că aparatul nu a fost afectat în timpul călătoriei. Apollo 11 a aselenizat cu mai puțin combustibil la bord decât celelalte misiuni. Astronauții s-au confruntat cu o avertizare prematură privind cantitatea de combustibil. S-a descoperit mai târziu că această alarmă a fost provocată din cauza faptului că atracția gravitațională lunară permitea o „unsoare” mai mare a combustibilului, care nu a mai acoperit un senzor pentru combustibil. În misiunile ce au urmat, au fost luate măsurile necesare pentru a preveni acest fenomen.

Când Armstrong s-a uitat afară, a  realizat că computerul greșise punctul de aselenizare, care era de fapt o zonă acoperită cu bolovani, la nord – est de un crater cu diametrul de 400 de metri. În acest moment, căpitanul misiunii spațiale a preluat controlul semi – automat și cu ajutorul lui Aldrin care îi dicta informații despre altitudine și viteză au aselenizat pe 20 iulie 1969, ora 20:17 TU (23:17 TLR) când mai aveau aproximativ 25 de secunde până ar fi rămas fără combustibil.

Teoria conspirației în jurul aselenizării din 1969- o mare minciună?

Unii oameni consideră aselenizarea drept marea farsă a secolului XX. Această idee nu este una nouă. La numai câțiva ani după eveniment, popularitatea acestei idei nu era întrecută decât de asasinarea președintelui american John F. Kennedy și de misterul Zonei 51. Adepții acestei teorii conspiraționiste au spus încă de la începutul anilor  ’70 că explicațiile oficialilor NASA au lăsat de dorit. Unul din cinci americani este convins astăzi că totul nu a reprezentat decât o farsă și că Apollo 11 a fost regizată într-un studio secret din Nevada.

Cei care cred în această teorie iau în calcul mai ales contextul geopolitic al acelor vremuri. Statele Unite ale Americii pierduseră startu în cursa spațială. iar Uniunea Sovietică părea să conducă detașat în toate domeniile. Prima capsulă spațială trimisă în afara atmosferei, primul animal în spațiu, primul om și primul echipaj de trei persoane care ajungeau pe orbita terestră, precum și primul modul fără echipaj, care ajungea pe satelitul natural al Terrei, toate erau realizări sovietice. Acestea, spun conspiraționiștii, reprezintă suficiente motive ca Statele Unite ale Americii să orchestreze cea mai mare farsă a secolului XX. Premiul care lipsea din vitrina Uniunii Sovietice a fost luat de americani. Multe voci spun că statele americane tehnologie necesară transportării dus-întors a unui echipaj uman pe Lună.

Imagini de pe Lună

Unul dintre argumentele des folosite este lipsa stelelor din acele imagini oferite de NASA. Spațiul apare în fotografii ca un imens fundal negru. Cum ar putea fi posibil aceast aspect cu atât mai mult cu cât Luna nu are o atmosferă care să obtureze vizibilitatea stelelor?  Cu toate acestea, este greu de crezut că un eventual regizor ar fi uitat să pună stelele. Contestatarii susțin că poziția stelelor văzute de pe Terra ar fi trădat poziția reală a astronauților.

Argumentele celor care nu cred că prima aselenizare din 1969 ar fi avut loc pot umple volume întregi. Lipsa unei tehnologii capabile pentru o călătorie pe Lună, absența dovezilor concrete, fragilitatea modulului din imagini, dispariția  misterioasă a unora dintre cei implicați în proiectul Apollo 11, dar și refuzul NASA de a oferi mai multe imagini reprezintă doar câteva motive în plus pentru a menține suspiciunile. Cu toate acestea, argumentele aduse de conspiraționiști nu au putut merge niciodată mai departe, în lipsa dovezilor. Pentru mulți, aselenizarea din 1969 este un moment istoric pentru omenire, pentru alții este în continuare un mister.

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Apariție incendiară a soției lui Cristi Chivu! Cât de bine arată Adelina la 42 de ani
Apariție incendiară a soției lui Cristi Chivu! Cât de bine arată Adelina la 42 de...
FOTO. Imagini hot cu știrista care i-a luat locul fiicei lui Anghel Iordănescu
FOTO. Imagini hot cu știrista care i-a luat locul fiicei lui Anghel Iordănescu
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Niculina Stoican, în doliu! Interpreta de muzică populară suferă cumpli de când a aflat
Niculina Stoican, în doliu! Interpreta de muzică populară suferă cumpli de când a aflat
„Ne-au păcălit, jos pălăria!” Cu câteva ore înainte de explozia pagerelor, Hezbollah încă le împărțea membrilor săi
„Ne-au păcălit, jos pălăria!” Cu câteva ore înainte de explozia pagerelor, Hezbollah încă le împărțea...
Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru 40 de zile de luptă”
Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru...
Chinezii au lansat în România rivalul Daciei Duster! Preț accesibil și dotări pe care nu le vedem pe SUV-ul românesc - FOTO
Chinezii au lansat în România rivalul Daciei Duster! Preț accesibil și dotări pe care nu...
Alin Oprea a rupt tacerea la "Follow us" si a spus cati bani trimitea lunar la Londra fostei sale sotii, Larisa Uta: "Facand un calcul in aceasta perioada, media a fost de peste 4200 euro pe luna"
Alin Oprea a rupt tacerea la "Follow us" si a spus cati bani trimitea lunar...
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”
VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta...
Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”
Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”
Cât costă trei litri de suc natural din mere româneşti. Ţara noastră, campioană la importul acestor fructe
Cât costă trei litri de suc natural din mere româneşti. Ţara noastră, campioană la importul...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de ficat si a murit de inimă…
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de...
Review HUAWEI Watch GT 5: Smartwatch elegant cu tastatură integrată și sistemul inovator TruSense
Review HUAWEI Watch GT 5: Smartwatch elegant cu tastatură integrată și sistemul inovator TruSense
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct, la emisiunea lui Măruță
„Facem foarte mult sex și doarme...”. Mădălin Ionescu, declarații incendiare despre Cristina Șișcanu, în direct,...
Ce fel de animal ești, de fapt, în horoscopul chinezesc în funcție de anul nașterii. Tabelul care îți explică totul
Ce fel de animal ești, de fapt, în horoscopul chinezesc în funcție de anul nașterii....
Gara strategică din România care va fi modernizată. Investiția este una uriașă și reabilitarea ei a devenit o prioritate
Gara strategică din România care va fi modernizată. Investiția este una uriașă și reabilitarea ei...
Te lasă fără bani în cont. Avertisment pentru milioane de șoferi cu card la bancă
Te lasă fără bani în cont. Avertisment pentru milioane de șoferi cu card la bancă
Lidia Buble a comis-o iar în trafic! Anul trecut, a fost condamnată după ce a mituit doi polițiști de la Rutieră
Lidia Buble a comis-o iar în trafic! Anul trecut, a fost condamnată după ce a...
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu pot”
Jocul NERECOMANDAT... săracilor! „Vă spun sincer, aș vrea enorm să recomand acest joc, dar nu...
Avertismentul preşedintei Băncii Centrale Europene: Lumea de astăzi seamană cu cea a anilor 1920, de dinaintea crizei şi a războiului
Avertismentul preşedintei Băncii Centrale Europene: Lumea de astăzi seamană cu cea a anilor 1920, de...
Se reintroduce oficial serviciul militar obligatoriu. Cine va fi chemat şi câte luni durează
Se reintroduce oficial serviciul militar obligatoriu. Cine va fi chemat şi câte luni durează
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva cărți
Sorin Bontea, juratul de la MasterChef, n-a prea trecut pe la școală: Am citit câteva...
Orașul din România în care poți cumpăra o garsonieră cu doar 3400 de euro. Necesită îmbunătățiri
Orașul din România în care poți cumpăra o garsonieră cu doar 3400 de euro. Necesită...
Mai mulți români s-au întâlnit să facă un grătar, dar au auzit un zgomot suspect înainte de a aprinde focul. Ce au descoperit
Mai mulți români s-au întâlnit să facă un grătar, dar au auzit un zgomot suspect...
Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor doi copii:
Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor...
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile în toamnă. Pericolele de care trebuie să se ferească toți oamenii
Alina Bădic anunță ce se întâmplă cu zodiile în toamnă. Pericolele de care trebuie să...
WhatsApp nu va mai funcționa din octombrie 2024 pe aceste telefoane mobile. Aplicația devine interzisă, vezi dacă și al tău e pe listă. Vești proaste pentru modele Iphone, Samsung, Huawei și LG
WhatsApp nu va mai funcționa din octombrie 2024 pe aceste telefoane mobile. Aplicația devine interzisă,...
Dan Bittman, părere sinceră despre femeile care apelează la operațiile estetice: „Nu știu când să se oprească”
Dan Bittman, părere sinceră despre femeile care apelează la operațiile estetice: „Nu știu când să...
×