Acasă » Exclusiv » Ce legătură specială a existat între Renate Weber și tatăl Sofiei Vicoveanca: ”Cuvintele lui m-au urmărit tot timpul…”

Ce legătură specială a existat între Renate Weber și tatăl Sofiei Vicoveanca: ”Cuvintele lui m-au urmărit tot timpul…”

De: I.D. 13/05/2019 | 23:28

În episodul trecut, CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, v-a prezentat latura personală a europarlamentarului Renate Weber. Tatăl său, Max Weber, a înființat Filarmonica din Botoșani și Teatrul de păpuși din aceeași localitate, insuflându-i fiicei sale dragostea față de muzica clasică și de actorie. Renate Weber, peste timp, a devenit o iubitoare a muzicii de operă – ea însăși terminând o școală muzicală – și, mai mult decât atât, a jucat în trei piese celebre de teatru – «Seven», «Vagina’s monologues» și «Speak truth to power», primind aplauze la scenă deschisă – atunci când era deja la Bruxelles, în calitate de europarlamentar. Mai mult, Renate Weber și-a amintit cum celebrul doctor ginecolog congolez Denis Mukwege (ulterior recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace) a venit în Parlamentul European – chiar la invitația sa – și a ținut un discurs emoționant despre femeile din Republica Populară Congo care au fost victimele unor atrocități de nedescris.  (Citește și: CELEBRA EUROPARLAMENTARĂ RENATE WEBER, MĂRTURII EMOȚIONANTE DESPRE FAMILIA SA + CUM A AJUNS SĂ JOACE ÎN TREI REMARCABILE PIESE DE TEATRU)

Astăzi deschidem un alt capitol și o prezentăm pe Renate Weber din postura de tânăr avocat și militant activ pentru drepturile omului. Sunt amintiri care scot în evidență un caracter puternic și o hotărâre de nezdruncinat. Lupta a fost, de altfel, permanentă, iar motto-ul Renatei Weber a fost și rămâne ”Nu promite dacă nu te poți ține de cuvânt”. Este foarte interesant de menționat că, spre exemplu, între  tânăra avocată Renate Weber și tatăl celebrei cântărețe de muzică populară Sofia Vicoveanca s-a stabilit o relație cu adevărat specială.

Renate Weber: ”Fac la fel și în politică, nu promit ceva dacă nu mă pot ține de cuvânt”

Și-a început cariera de avocat în 1979, la Rădăuți, acolo unde, așa cum mărturisește, a stat aproape un an și a avut parte de două cazuri care au influențat-o decisiv. Într-unul dintre ele era vorba despre o revendicare imobiliară cu circumstanțe deosebite, iar Renate Weber a reușit performanța de a studia o lege străină și de a o invoca în România. Al doilea caz a implicat și o relație deosebită la nivel emoțional, clientul său fiind chiar tatăl Sofiei Vicoveanca, tot într-o cauză referitoare la proprietate. Numai că, înainte de a se termina procesul respectiv, Renate Weber a plecat din Rădăuți, iar reacția tatălui Sofiei Vicoveanca a spus totul despre legătura stabilită cu tânara avocată care nu împlinise, încă, 24 de ani.

”Mi-am început cariera de avocat în 1979, la Rădăuți, unde am stat aproape un an. Îmi aduc aminte de două cazuri care m-au marcat. Unul a fost o acțiune în revendicare (de restituire) a unui imobil – rezolvată parțial și pe baza prevederilor Codului civil austriac -, pentru că era vorba de o întreagă istorie a acelui imobil. Bucovina fusese o perioadă de timp sub imperiul austro-ungar și legea austriacă i se aplicase.

Mi s-a părut formidabil să studiez o lege străină pe care să o invoc în România. Un al doilea caz de care o să-mi aduc mereu aminte îl privea pe tatăl Sofiei Vicoveanca. Era clientul meu într-o cauză privind proprietatea și, înainte de a se termina procesul, am plecat din Rădăuți; țin minte cât de rău îi părea clientului meu că plec, pentru că avea multă încredere în mine, deși eram o tânără avocată de nici 24 de ani. Cuvintele lui m-au urmărit tot timpul pe parcursul profesiei: să nu-i dezamăgești pe cei care cred în tine. Am încercat să fac la fel și în politică, să nu promit ceva dacă nu mă pot ține de cuvânt”, mărturisește Renate Weber.

Renate Weber, împreună cu colegii avocați de la Rădăuți și prieteni din studenție

”Lumea nu înțelegea ce sunt alea ONG-uri, de ce nu vreau să stau să fac bani frumoși în avocatură

Renate Weber s-a implicat activ, după Revoluția din decembrie 1989, în construirea unor organizații care să apere drepturile omului. E drept că, în acea perioadă, demersul nu a fost unul facil, foarte mulți neștiind cu ce se ocupă, practic, acele ONG-uri. Renate Weber își aduce aminte că percepea atitudinea circumspectă a celor din jurul ei, cu atât mai mult cu cât aceștia nu înțelegeau nici de ce a părăsit avocatura – unde putea să câștige ”bani frumoși” – pentru a câștiga ”mult mai puțin” în societatea civilă. Dar recunoaște că nu i-a părut deloc rău pentru alegerea făcută și, ceea ce era foarte important, România avea nevoie de astfel de organizații care să apere drepturile omului, să monitorizeze alegerile sau să combată abuzurile poliției.

”Imediat după Revoluție am început construcția unor organizații care să apere drepturile omului. La data aceea, lumea nu înțelegea ce sunt alea ONG-uri, de ce nu vreau să stau să fac bani frumoși în avocatură și prefer să câștig mult mai puțin în societatea civilă. Dar eu așa am crezut că e bine și am fost convinsă că România avea mare nevoie de asta. Nu mi-a părut rău nici o clipă. Dacă începuturile drepturilor omului au vizat mai ales monitorizarea alegerilor sau combaterea abuzurilor poliției…”, povestește europarlamentarul Renate Weber.

Renate Weber, într-o altă fotografie realizată împreună cu colegii avocați de la Rădăuți și prieteni din studenție

”Testul Papanicolau” – o campanie de suflet

Renate Weber a susținut și susține, în continuare, nu numai drepturile femeilor, ci și încurajarea acestora în ceea ce privește lupta cu cancerul, în special cu cancerul de col uterin. Din acest punct de vedere, România era – la vremea respectivă – pe primul loc la incidența acestei boli. Renate Webeer s-a implicat, fără rezerve, încurajând femeile să își facă testul Papanicolau. Satisfacția sa a fost cu atât mai mare cu cât, timp de un an de zile, numărul femeilor care au făcut acest test s-a mărit de patru ori. O dovadă elocventă că munca susținută a Renatei Weber a fost, încă o dată, încununată de succes.

”…cu timpul am înțeles că sfera drepturilor omului este mult mai largă. O campanie pe care am susținut-o cu mare succes și mi-a adus multă bucurie a fost cea privind prevenirea cancerului de col uterin (noi fiind atunci pe primul loc în Europa la incidența acestei boli) prin încurajarea femeilor să-și facă testul Papanicolau. În zonele urbane am colaborat excelent cu câteva spitale și timp de un an de zile numărul femeilor care au făcut acest test s-a mărit de aproape patru ori”, mai spune, emoționată, Renate Weber.

CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă va prezenta și în zilele următoare poveștile de viață ale europarlamentarului Renate Weber și munca sa de zi cu zi, dusă pe mai multe ”fronturi”, cu rezultate remarcabile pe fiecare dintre ele.

Tags:
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut anunțul așteptat de milioane de români
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a trăit „Au fost restaurante care nu m-au primit. A căzut cerul pe mine.”
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Planta care e în stare să vindece tot. Era o buruiană, creștea pe oriunde, dar bunicii știau cum să o folosească
Planta care e în stare să vindece tot. Era o buruiană, creștea pe oriunde, dar...
Legea pe care trebuie să o știe toți proprietarii de apartamente. Care sunt, de fapt, părțile comune de pe scara blocului și nu numai. Ești responsabil pentru ele și riști amenzi uriașe
Legea pe care trebuie să o știe toți proprietarii de apartamente. Care sunt, de fapt,...
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc, DE FAPT
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna în aprilie 2022
Die Welt publică acordul de pace pe care Ucraina şi Rusia l-ar fi putut semna...
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Românul cu una dintre cele mai scumpe mașini. Puțini au auzit de acest milionar
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani....
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani:
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
Cea mai mare slăbiciune a lui Adrian Enache: „A devenit un drog pentru mine”
Cea mai mare slăbiciune a lui Adrian Enache: „A devenit un drog pentru mine”
Ce conțin, de fapt, brânzeturile Pilos de la Lidl. Românii abia așteaptă să fie la ofertă și le cumpără fără să se uite pe etichetă
Ce conțin, de fapt, brânzeturile Pilos de la Lidl. Românii abia așteaptă să fie la...
Zodiac chinezesc pentru duminică, 28 aprilie. Calul află un adevăr important
Zodiac chinezesc pentru duminică, 28 aprilie. Calul află un adevăr important