Acasă » Exclusiv » Celebra europarlamentară Renate Weber, mărturii emoționante despre familia sa + Cum a ajuns să joace în trei remarcabile piese de teatru

Celebra europarlamentară Renate Weber, mărturii emoționante despre familia sa + Cum a ajuns să joace în trei remarcabile piese de teatru

De: I.D. 07/05/2019 | 23:25

Renate Weber este europarlamentar, om politic, avocat, activist pentru drepturile omului și political adviser. A fost redactor-șef al Revistei Române de Drepturile Omului (1993-2004) și face sau a făcut parte din numeroase organisme de protejare a drepturilor omului – directoare executivă a Centrului pentru Drepturile Omului – București (1993-1998); co-președinte al Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) (1994-1999); vicepreședinte al International Helsinki Federation for Human Rights – Viena (1994-1996); membră a International Service for Human Rights – Geneva (1995-2003); membră a International Council for Human Rights Policy – Geneva (1997-2004); directoarea Proiectului „The Status of Women’s Rights in Central/Eastern European Countries and the Newly Independent States” al Federației Internaționale Helsinki pentru Drepturile Omului – Viena (1999-2000) etc.

Mai mult, Renate Weber este primul reprezentant al României căruia i s-a încredințat conducerea unei misiuni UE de observare a alegerilor, în anul 2008. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă prezintă, în exclusivitate, şi latura mai puțin cunoscută a europarlamentarului Renate Weber. Este vorba despre mărturii emoționante şi detalii extraordinare referitoare la familia sa, despre marea sa pasiune muzicală și conjunctura culturală în urma căreia a jucat în trei remarcabile piese de teatru. 

Amintirile europarlamentarului Renate Weber sunt precum filele unei cărţi pe care o citeşti cu plăcere crescândă. Şi, chiar dacă mulţi nu s-ar fi aşteptat la asta, văzând în Renate Weber politicianul pentru care emoţiile nu sunt altceva decât un bagaj inutil, o descoperim în postura de ascultătoare sensibilă a… muzicii de Operă. Renate Weber îşi aminteşte că a crescut de mică în lumea muzicii clasice, făcând chiar o şcoală de muzică. Totuşi, adevărata pasiune a venit mai târziu, iar legătura cu opera rămâne, de atunci, indestructibilă.

”În 2012, deși munceam mult și cu plăcere în Parlamentul European, am simțit că aveam nevoie de ceva în plus față de activitatea politică. Așa am descoperit… Opera. Crescusem de mică într-o lume a muzicii clasice, am făcut eu însămi școală de muzică, dar până atunci opera nu mă interesase. Am descoperit-o târziu și am trăit câțiva ani o iubire adolescentină cu opera. Cu platformele online la îndemână, ascultam nopți întregi opere cunoscute sau mai puțin cunoscute. Între timp, iubirea asta s-a maturizat și așezat. Am descoperit opera de acasă, merg cât pot de des la București, dar și la Cluj, am prieteni tenori, baritoni, soprane”, povestește Renate Weber.

Renate Weber a jucat în trei piese de teatru

Paradoxal, fiind prezentă în Parlamentul European, Renate Weber şi-a descoperit, cu surprindere, o altă latură artistică – actoria. Şi nu a fost doar o încercare timidă de a păşi pe scenă, sub lumina reflectoarelor. Renate Weber a jucat în trei piese de teatru remarcabile, iar prestaţia i-a fost aplaudată la scenă deschisă, cu atât mai mult cu cât subiectul abordat a fost unul de actualitate – condiţia femeii în societatea modernă şi „dărâmarea unor bariere culturale”. A fost, aşa cum recunoaşte Renate Weber, o şansă extraordinară de care s-a bucurat din plin.

”În același timp, în Parlamentul European am avut șansa extraordinară de a juca în trei piese de teatru. Toate pe tema drepturilor omului și drepturilor femeii. «Seven» este numele primei piese care povestește istoria a șapte femei care au depășit condiția de victime și au devenit adevărate activiste de drepturile omului. La a doua piesă, «Vagina’s monologues», am lucrat chiar cu autoarea, Eve Ensler. E o piesă despre ieșirea din umbră a femeii, despre dărâmarea unor bariere culturale. La cea de a treia, «Speak truth to power», am fost câțiva deputați și câteva adevărate vedete ale filmului – Lena Olin, Dylan Bruno, Dennis Haysbert. Dar emoționant a fost că în sală au fost prezenți și câțiva din cei care au inspirat această foarte puternică piesă. Nu știam că sunt atât de talentată!”

Renate Weber, prestație remarcabilă în ”Monologurile vaginului” si ”Speak Truth to power”

Întâlnirea cu doctorul Denis Mukwege, cel care a primit Premiul Nobel pentru Pace

Anul 2008, rememorează Renate Weber, i-a facilitat întâlnirea cu o personalitate remarcabilă, „unul dintre cei mai extraordinari oameni ai Planetei”, doctorul ginecolog congolez Denis Mukwege. Acesta a construit un spital pentru femeile care au trecut prin atrocităţi de nedescris în Estul Republicii Congo şi a venit în Parlamentul European pentru a avertiza asupra situaţiei din ţara sa chiar la invitaţia… Renatei Weber.

”De Eve Ensler mă leagă și o altă istorie. În 2008 am avut-o invitată la un seminar pe care l-am organizat în Parlamentul European – «Violul ca armă de război». Ea făcea terapie prin teatru cu femeile victime ale unor atrocități de nedescris în Estul Republicii Congo. Așa am aflat despre un om formidabil și așa l-am invitat pe unul dintre cei mai extraordinari oameni ai Planetei: doctorul ginecolog congolez Denis Mukwege. Omul acesta, care a făcut un spital pentru femeile victime ale unor violențe inimaginabile, a venit prima dată în Parlamentul European în 2008, la invitația mea, cu ocazia acelui seminar, pentru a ne vorbi despre ce se întâmplă. Câțiva ani mai târziu a primit Premiul Saharov din partea Parlamentului, iar ulterior Premiul Nobel pentru Pace. Merită din plin”, mai spune Renate Weber.

Europarlamentarul Renate Weber, alături de doctorul congolez Denis Mukwege

Max Weber, tatăl Renatei Weber, a înfiinţat Filarmonica din Botoşani

Amintirile Renatei Weber se opresc, la un moment dat, asupra propriei familii. Vizibil emoţionată, Renate Weber oferă detalii pe care foarte puțină lume le știa. Tatăl său, Max Weber, a înfiinţat Filarmonica din Botoşani şi, mai mult, a fost şi cel care a pus bazele Teatrului de păpuşi din localitate. Renate Weber a crescut nu numai în lumea muzicii clasice, dar şi în cea a… actoriei. Fascinată, a urmărit şi înţeles, de la bun început, cum se naşte o piesă de teatru şi ce înseamnă „arta facerii unui spectacol”. Iar părinţii, Max şi Viorica, i-au fost alături, fiecare sfat oferit fiind, peste timp, un punct de reper esenţial în viaţa şi activitatea Renatei Weber.

”Tatăl meu, Max Weber, a înființat Filarmonica din Botoșani și mai apoi Teatrul de păpuși de acolo. Mama, Viorica Weber, a fost actriță acolo. Am crescut practic în teatru, printre acele păpuși, mai degrabă în spatele scenei, printre actori și recuziteri. M-a fascinat mereu arta facerii unui spectacol. Repetițiile, fie la teatru, fie la filarmonică, erau preferatele mele – munca de a învăța și a șlefui. Cred că acesta e lucrul cel mai important pe care l-am învățat de la părinții mei: nu e suficient să fii pasionat de ceea ce faci, trebuie să fii responsabil față de cei care au așteptări de la ține. Și pentru asta trebuie să muncești și să te perfecționezi mereu”, îşi aminteşte Renate Weber. CANCAN.RO, site-ul nr. 1 din România, vă va prezenta şi în zilele următoare amintirile fascinante ale europarlamentarului Renate Weber.

Viorica și Max Weber, părinții Renatei Weber
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze, fără să știe cât de periculoase sunt
Care sunt cele mai otrăvitoare PLANTE din România. Unele persoane le-au ținut acasă, în vaze,...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Filmați goi la DUȘ! Cum au apărut pe net FOTBALISTUL celebru și soția lui CÂNTĂREAȚĂ
Filmați goi la DUȘ! Cum au apărut pe net FOTBALISTUL celebru și soția lui CÂNTĂREAȚĂ
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a trăit „Au fost restaurante care nu m-au primit. A căzut cerul pe mine.”
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Fabrica uriașă din România care a fost cumpărată de străini. Făcea un produs adorat de oameni
Fabrica uriașă din România care a fost cumpărată de străini. Făcea un produs adorat de...
Cât de des trebuie să oprești, de fapt, routerul WiFi. Prea puțini români știu secretul pentru un internet mai rapid
Cât de des trebuie să oprești, de fapt, routerul WiFi. Prea puțini români știu secretul...
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Ministrul agriculturii din Ucraina a fost arestat
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
„Armata OBLIGATORIE” în România!? Anunțul care bulversează milioane de români
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu:
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
Ce moștenire le va lăsa Dan Negru copiilor: „În lumea civilizată asta e o normalitate. La noi e o minune”
Ce moștenire le va lăsa Dan Negru copiilor: „În lumea civilizată asta e o normalitate....
Ce se întâmplă cu Digi RCS RDS, Vodafone și Orange. Milioane de clienți din România trebuie să cunoască acest lucru
Ce se întâmplă cu Digi RCS RDS, Vodafone și Orange. Milioane de clienți din România...
Animalul pentru care românii primesc 100 de euro de la stat dacă îl cresc. Banii se dau pentru fiecare exemplar în parte. Laptele său e considerat un adevărat elixir pentru sănătate și carnea e peste orice import. Prea puțini îl includ însă în meniu
Animalul pentru care românii primesc 100 de euro de la stat dacă îl cresc. Banii...