Acasă » Știri » Sport » Povestea lui Real Sociedad 2003, echipa care a ținut piept „galacticilor”

Povestea lui Real Sociedad 2003, echipa care a ținut piept „galacticilor”

De: Bogdan Socol 29/09/2020 | 21:33
Povestea lui Real Sociedad 2003, echipa care a ținut piept galacticilor

În sezonul trecut din La Liga, Real Sociedad s-a luptat de la egal la egal cu Sevilla, Getafe, Atletico Madrid și Valencia pentru calificarea în Champions League. Dar în urmă cu un deceniu și jumătate, gruparea din San Sebastian a sperat la titlu până în ultima clipă după o luptă la baionetă cu Real Madrid.

Nimeni nu se aștepta la un asemenea traseu în condițiile în care în ediția precedentă, 2001-2002, bascii terminasera abia pe locul 13. Noul sezon a început cu francezul Raynald Denoueix pe bancă. Acesta venea pe Anoeta după ce a impresionat la FC Nantes, echipa lui Viorel Moldovan, pe care a dus-o spre cucerirea titlului în Ligue 1 în 2001, precum și a două Cupe ale Franței, în 1999 și 2000.

Denoueix a fost continuatorul celebrului „jeu a la nantaise”, stilul de fotbal-șampanie promovat de gruparea „canarilor” prin Jose Arribas, în anii ’60, și prin Jean-Claude Suaudeau, în anii ’90, dar a fost demis de Nantes la doar câteva luni după ce devenise campion al Franței din cauza rezultatelor slabe din startul stagiunii. La Real Sociedad, el a preluat un grup de jucători de calitate, dar cărora le lipsea consistența. În poartă era olandezul Sander Westerveld, centrul defensivei era compus din argentinianul Gabriel Schurrer, campion al Spaniei în 2000 cu Deportivo La Coruna, norvegianul Kvarme și Igor Jauregi, în flancul drept al apărării, juca Aitor Lopez Rekarte, iar partea stângă era acoperită de Aranzabal. La mijloc evoluau două figuri iconice pentru La Real: Mikel Aranburu, care a jucat întreaga carieră la Sociedad, și Xabi Alonso, care, la 19 ani, primise banderola de căpitan de la fostul antrenor, galezul John Toshack. În flancuri, jucau doi jucători extrem de talentați: rusul Valeri Karpin și Javi De Pedro, iar în atac, sârbul Darko Kovacevic, revenit la club în 2001 după doi ani în Italia, și turcul Nihat Kahveci, adus de la Beșiktaș de Toshack, au compus un cuplu de temut, care a produs 43 de goluri de-a lungul sezonului.

Campionatul a început excelent pentru Real Sociedad, cu o victorie, 4-2, în derby-ul basc cu Athletic Bilbao, de pe teren propriu, urmată de alte șase succese și trei remize. Primul test important a venit în etapa a zecea, când trupa lui Denoueix a mers pe Santiago Bernabeu pentru confruntarea cu primul Imperiu Galactic al lui Florentino Perez la Real Madrid. Los blancos tocmai câștigaseră cu câteva luni în urmă La Novena grație reușitelor lui Raul Gonzalez și Zinedine Zidane și îl transferaseră de la Inter pe brazilianul Ronaldo, MVP-ul Cupei Mondiale din 2002. Cu toate că părea un David în faţa lui Goliat, Real Sociedad a plecat de la Madrid cu un rezultat excelent, 0-0, extinzându-şi invincibilitatea în La Liga.

De altfel, gruparea txuriurdin a confirmat remiza de pe Bernabeu două runde mai târziu, când a învins-o cu 2-1 pe FC Barcelona pe teren propriu, prin dubla lui Kovacevic. Sociedad a continuat să impresioneze, terminând neînvinsă turul de campionat!

Abia pe 2 februarie 2003, a suferit primul eşec al sezonului, 0-3 pe terenul marii rivale Athletic Bilbao. Această înfrângere a afectat moralul băieţilor lui Raynald Denoueix, care au pierdut ulterior 12 puncte în următoarele opt etape, unele în mod dramatic! Aşa, Sociedad a fost învinsă de Betis cu 3-2, cu un gol primit în minutul 93, după ce pentru andaluzi punctase pe final şi Iulian Filipescu, şi a remizat cu Villarreal, 2-2 acasă, cu două goluri încasate în prelungiri!

Pe 13 aprilie 2003, pe Anoeta venea Real Madrid, care adunase şase succese la rând în campionat şi forţa, totodată, cucerirea La Decima. Numai că „galacticii” lui Vicente del Bosque nici nu au avut timp să îşi dea seama prea bine de ce se întâmplă că s-au trezit conduşi cu 3-0 după o jumătate de oră! Kovacevic a deschis scorul în minutul 2 şi tot el l-a majorat peste 17 minute, iar turcul Nihat, care avea să termine stagiunea pe locul al treilea în ierarhia marcatorilor, cu 23 de reuşite, după Roy Makaay şi Ronaldo, a făcut 3-0 în minutul 31.

Realul a dat impresia că şi-ar reveni peste numai un minut, când Ronaldo a redus din diferenţă, însă Sociedad a refăcut avantajul de trei goluri graţie lui Xabi Alonso, care l-a învins pe Iker Casillas cu un şut fabulos de la 25 de metri. Acela a fost unul dintre golurile care au definit cel mai bine cariera lui Xabi Alonso, care peste doi ani urma să cucerească trofeul Champions League în acea finală epică de la Istanbul, dar şi acel sezon de poveste al lui Real Sociedad. Madridul nu a mai izbutit decât să mai îndulcească eşecul cu un gol pe final înscris de Javier Portillo, astfel că bascii s-au impus cu 4-2.

Acesta a fost momentul în care Real Sociedad a început să realizeze că poate cu adevărat să dea marea lovitură, mai ales că trupa lui Del Bosque a comis tot mai mulţi paşi greşiţi: o remiză acasă în El Clasico cu FC Barcelona, 1-1, dar mai ales un eşec umilitor pe Bernabeu cu Mallorca, 1-5, cu Samuel Eto’o în rolul principal. În schimb, Sociedad s-a impus în cinci din următoarele șase runde, singura înfrângere fiind pe Camp Nou, 1-2. Mai erau trei etape de disputat și echipa lui Denoueix era stăpâna propriului său destin: avea un punct peste Madrid și cu trei victorii, devenea campioană. Pentru prima oară după 21 de ani!

În etapa a 36-a, Real Sociedad a primit vizita campioanei en-titre, Valencia, care era în cursa pentru calificarea în Champions League, în timp ce Real Madrid a jucat acasă cu Celta Vigo, care se lupta și ea cu „liliecii” pentru ultimul bilet de Ligă. Trupa lui Rafa Benitez a plecat cu un punct de pe Anoeta, 1-1, același rezultat înregistrat și pe Santiago Bernabeu, astfel că suspansul s-a prelungit pentru penultima rundă.

Atunci, Real Madrid a mers pe Vicente Calderon pentru derby-ul local cu rivala Atletico, abia revenită în Primera, în timp ce Real Sociedad s-a deplasat pe Balaidos, unde a înfruntat-o pe Celta. Avea să fie momentul de cotitură în ceea ce privește titlul de campioană! Echipa lui Raynald Denoueix s-a sufocat în Galicia, unde a fost condusă încă din minutul 10, după golul lui Mostovoi, și a pierdut la final cu 3-2, dubla lui Nihat Kahveci din ultimele 25 de minute fiind inutilă. În același timp, los blancos nu i-au lăsat nicio șansă lui Atleti și s-au impus lejer cu 4-0, după ce brazilianul Ronaldo a deschis scorul după numai șase minute, realizând o dublă pe Calderon, la fel ca și Raul.

Runda finală a fost, parcă, ruptă din peisajul fotbalului spaniol din 1980. Și atunci, ca și acum, Madridul și gruparea din San Sebastian s-au duelat până în ultima clipă pentru titlu, iar în etapa de final, cele două pretendente la coroana de campioană își înfruntau încrucișat rivalele: „albii” pe Bilbao, iar La Real pe Atletico. Și atunci, ca și acum, Real Madrid era în pole-position și avea să termine stagiunea pe primul loc, grație unui succes cu 3-1, dublă Ronaldo și un gol Roberto Carlos, respectiv Alkiza.

Astfel, succesul lui Real Sociedad cu 3-0 în fața lui Atletico nu a mai contat, dar, cu siguranță, acel sezon de poveste, plin de vise, emoții și speranțe încă îi mai face pe fanii nostalgici ai echipei txuriurdin să se întrebe: „cum ar fi fost dacă?!” La acea vreme, nimeni nu se gândea că acela avea să fie chiar ultimul trofeu major cucerit de primul Imperiu Galactic al lui Florentino Perez la Real Madrid. Dar plecarea lui Makelele la Chelsea în vara lui 2003 a accelerat falimentul unui proiect gigantic clădit pe niște picioare de lut.

Revenind la eroii noștri, peste doar un sezon, Real Sociedad a ajuns până în optimile Champions League, unde a fost eliminată de Olympique Lyon, dar a a terminat abia pe locul 15 în La Liga, ceea ce a dus la demiterea lui Raynald Denoueix. Mai mult, la doar patru ani de la momentul când aproape că a atins cerul, clubul basc a retrogradat din La Liga. A fost finalul trist al unei alte campioane care ar fi putut fi și mai mare decât a fost!

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Fițe, fițe, dar nici așa! E incredibil cu cât se vinde o porție de hamsii la Mamaia
Fițe, fițe, dar nici așa! E incredibil cu cât se vinde o porție de hamsii...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Mădălina Ghenea nu se potolește! Filmată în body TRANSPARENT prin care se vede TOT
Mădălina Ghenea nu se potolește! Filmată în body TRANSPARENT prin care se vede TOT
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Caragiale, prins în pat cu soția unui celebru actor român: „Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?”
Caragiale, prins în pat cu soția unui celebru actor român: „Coane, am înţeles să-mi iei...
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se...
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica a făcut infarct când a auzit și a murit și ea
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul a dezvăluit în ce relații a rămas cu mama fetiței sale
Ce a făcut CRBL imediat după divorțul de Elena: „E bine ca bărbat singur”. Artistul...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și Sebastian: „Fiecare are ceva al lui. Sebastian e un băiat frumos, vorbește frumos.”
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe bloc. Acoperişul clădirii a luat foc
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
De necrezut! Cum arată cei trei copii ai Gabrielei Lucuțar de la Chefi la Cuțite. Are două fete și un băiat: „Petrec mai puțin timp decât mi-aș dori cu ei”
De necrezut! Cum arată cei trei copii ai Gabrielei Lucuțar de la Chefi la Cuțite....
Digi RCS RDS, anunț important pentru clienți. Ce trebuie să facă toți cei care au un contract activ
Digi RCS RDS, anunț important pentru clienți. Ce trebuie să facă toți cei care au...
Câți bani primești de la stat dacă îți cumperi o mașină electrică. Cât e, de fapt, prima de casare în Programul Rabla Plus
Câți bani primești de la stat dacă îți cumperi o mașină electrică. Cât e, de...
E total obligatoriu privind banii de pensii. Anunț de la Guvern azi, 30 aprilie: Nu se...
E total obligatoriu privind banii de pensii. Anunț de la Guvern azi, 30 aprilie: Nu...
Doliu uriaș în România! A murit un mare OM! Nu a mai prins Paștele!
Doliu uriaș în România! A murit un mare OM! Nu a mai prins Paștele!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Vreme schimbătoare în luna mai cu temperaturi plăcute şi cu precipitaţii
Vreme schimbătoare în luna mai cu temperaturi plăcute şi cu precipitaţii
Iohannis a RENUNŢAT! Iese la pensie. A depus deja cererea oficială
Iohannis a RENUNŢAT! Iese la pensie. A depus deja cererea oficială
Vestea așteptată de fanii Scooby-Doo. Seria live-action cu celebrele personaje, lansată pe Netflix
Vestea așteptată de fanii Scooby-Doo. Seria live-action cu celebrele personaje, lansată pe Netflix
Cum arată celebrul hotel Rex din Mamaia în ajun de 1 Mai. Perla stațiunii se coșcovește pe zi ce trece
Cum arată celebrul hotel Rex din Mamaia în ajun de 1 Mai. Perla stațiunii se...
Câţi copii are, de fapt, miliardarul Ion Ţiriac. Cine a ajuns să îi administreze întreaga avere fabuloasă
Câţi copii are, de fapt, miliardarul Ion Ţiriac. Cine a ajuns să îi administreze întreaga...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
De ce s-a retras Cornel Palade din lumina reflectoarelor. Cu ce se ocupă acum actorul
De ce s-a retras Cornel Palade din lumina reflectoarelor. Cu ce se ocupă acum actorul
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia îl consumă zilnic pentru a-ți stimula funcțiile cognitive
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia îl consumă zilnic pentru...
Care este diferența dintre hotel și motel. Mulți nu o știu și își iau țeapă la cazare
Care este diferența dintre hotel și motel. Mulți nu o știu și își iau țeapă...