Acasă » Știri » Sport » Când Marseille a fost la câteva clipe de glorie

Când Marseille a fost la câteva clipe de glorie

De: Bogdan Socol 16/01/2021 | 16:53
Când Marseille a fost la câteva clipe de glorie

Anii ’90 au reprezentat momentul în care fotbalul francez a spart gheața, reușind să triumfe pentru prima oară în cupele europene grație lui Olympique Marseille, în 1993. Sub patronatul lui Bernard Tapie, OM a devenit forța dominantă în Hexagon, câștigând patru titluri consecutive, între 1989 și 1992.

Marele vis al lui Tapie, însă, era să triumfe în Cupa Campionilor Europeni, iar în 1991 a fost la un pas de a-l transforma în realitate. Numai că Marseille a pierdut, la penalty-uri, finala cu Steaua Roșie a lui Miodrag Belodedici, Dejan Savicevic, Sinisa Mihajlovic, Vladimir Jugovic și Darko Pancev. Doi ani mai târziu, Olympique dădea marea lovitură, învingând Milanul cu 1-0 prin golul lui Basile Boli și aducând Franței primul trofeu continental.

Avea să rămână și singurul până astăzi întrucât în 1994, Marseille a fost retrogradată disciplinar în liga secundă, în urma scandalului meciului trucat cu Valenciennes, iar Bernard Tapie a fost condamnat la închisoare. În 1996, OM a revenit în Ligue 1 sub conducerea lui Robert Louis-Dreyfus, iar doi ani mai târziu, s-a clasat pe locul al patrulea, obținând calificarea în Cupa UEFA.

Sezonul 1998-1999 a fost unul al marilor ambiții pentru Marseille, care a făcut o spectaculoasă campanie de transferuri. Astfel, pe Velodrome au sosit: portarul Stephane Porato, de la AS Monaco, mijlocașii Jocelyn Gourvennec, de la Nantes, Peter Luccin, de la Bordeaux, Daniel Bravo, de la Lyon și Robert Pires, care terminase stagiunea anterioară ca vicecampion al Franței cu FC Metz, plus atacanții de top Fabrizio Ravanelli, adus de la Middlesbrough, Florian Maurice, de la rivala Paris Saint-Germain, și Christophe Dugarry, de la Barcelona. Ei s-au alăturat unui lot din care mai făceau parte Andreas Kopke, William Galas, Pierre Issa, Cyril Domoraud, Eric Roy, Titi Camara, dar mai ales proaspătul campion mondial Laurent Blanc, astfel că orice alt rezultat decât ratarea titlului ar fi fost considerat un eșec.

Condusă de pe bancă de Rolland Courbis, Marseille a început lansat anul, cu trei victorii în primele trei runde, antologic fiind succesul cu Montpellier de acasă, cu 5-4, care a anunțat fibra specială a acestei echipe. După 35 de minute, oaspeții conduceau cu 4-0, dar OM a reușit un come-back fantastic, datorat în mare măsură lui Dugarry, intrat la pauză și care a reaprins speranțele pe Velodrome. Acesta a reușit o dublă și a contribuit din plin la răsturnarea scorului la 5-4 în ultimele 30 de minute, celelalte goluri fiind marcate de Maurice, Roy și Laurent Blanc, care a adus victoria în minutul 90 din penalty.

La jumătatea campionatului, Marseille ocupa locul secund, în urma lui Bordeaux, care avea un golaveraj superior, astfel că duelul direct din etapa a 22-a se anunța ca o finală pentru titlu. Pe Parc Lescure, girondinii au fost net superiori, administrându-i lui Olympique o corecție severă, 4-1, după dubla lui Wiltord și golurile lui Micoud și Laslandes, respectiv Dugarry.

Dacă Rolland Courbis nu a acordat o atenție prea mare cupelor naționale, echipa fiind eliminată din fazele incipiente și în Cupa Ligii și în Cupa Franței, în schimb, parcursul din Cupa UEFA a renăscut visele de glorie în Europa.

După 2-2 și 4-0 în primul tur cu Sigma Olomouc, Marseille a eliminat-o pe Werder Bremen cu scorul general de 4-3, apoi a trecut de AS Monaco, după 2-2 în Principat și 1-0 acasă. În sferturile de finală, OM a învins-o pe Celta Vigo, cu 2-1 la general, apoi în penultimul act, a înfruntat-o pe Bologna. După 0-0 pe Velodrome, Marseille a fost în pericol de a părăsi competiția până în ultimele minute întrucât emilienii au condus cu 1-0 încă din minutul 18, dar salvarea a venit tot de la Laurent Blanc, care a transformat un penalty în minutul 86 și a readus-o pe OM într-o finală europeană, la șase ani după triumful de la Munchen în fața Milanului.

În acest timp, lupta pentru titlu devenea tot mai ascuțită, iar trupa lui Courbis era în pole-position înaintea asaltului final. Însă tocmai când Marseille trebuia să arate cea mai bună formă, echipa a început să dea rateuri, mai ales după ce a pierdut câțiva dintre oamenii de bază din cauza unor accidentări sau suspendări. Astfel, seria negativă dintre rundele 30 și 32, în care le-a înfruntat pe Lens, campioana en-titre, Lyon și PSG și încheiată cu un singur punct, s-a dovedit decisivă în stabilirea noii regine a Franței. Parisul s-a dovedit arbitrul acestei bătălii incredibile pentru supremație în Hexagon. Cu un Marco Simone supermotivat, PSG i-a administrat lui Marseille primul eșec în Le Classique din ultimul deceniu, 2-1 pe Parc des Princes, apoi, în runda finală, a primit vizita lui Bordeaux, care avea un punct in fața lui OM.

Les Marseillais au câștigat ultimele lor două jocuri cu 1-0, împotriva lui Auxerre și Nantes, și își puneau toate speranțele în onestitatea celor de la Paris Saint-Germain. În minutul 90 al ultimei etape, scorul dintre PSG și Bordeaux era egal, 2-2, după o prestație remarcabilă între buturi a lui Bernard Lama, iar Marseille era campioană. Numai că în ultimele secunde ale prelungirilor, Pascal Feindouno a adus victoria echipei antrenate de Elie Baup și titlul își schimba destinația, virând dinspre Marseille către Bordeaux.

Olympique rata, așadar, titlul în ultima clipă, plătind scump pentru ineficiența în cele mai importante partide întrucât a luat doar câte un punct din dublele cu Bordeaux, Lyon și PSG. Dezamăgirea acestei ratări s-a răsfrânt și asupra finalei Cupei UEFA disputate la Moscova, împotriva Parmei.

Marseille nu a putut conta în acel joc pe Gallas, Luccin, Ravanelli și Dugarry si a pierdut clar cu 3-0, dupa 2-0 la pauză. Astfel, OM a terminat sezonul fără vreun trofeu, după ce a fost la doar câteva secunde de glorie.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
Pensionarii vor primi banii înaintea Paștelui. Poșta Română a început distribuirea în avans a pensiilor
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Mădălina Ghenea, așa cum n-a mai fost surprinsă NICIODATĂ! Imaginile care taie respirația
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu niște semințe. De bostan, cu sare”
O poveste extraordinară de viață din care avem toți de învățat. „Totul a început cu...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au luat-o în seamă. Ce au descoperit după i-a șocat: „Un coșmar”
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut anunțul așteptat de milioane de români
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta Română a făcut anunțul
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei bunică „Când mă gândesc că a dat naștere la 12 copii, asta mă înfioară.”
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se calculează salariul minim european
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai vorbesc:
Jador, adevărul despre relația cu Andreea Bălan, după ce artista l-a blocat și nu-și mai...
Orașul din România în care poți lua mâncare fără să o plătești. Nu te costă nici măcar un leu
Orașul din România în care poți lua mâncare fără să o plătești. Nu te costă...
Singura gară din România care a fost construită pentru personalități. Ce nume grele au coborât din tren și s-au plimbat pe peron sau prin stațiune
Singura gară din România care a fost construită pentru personalități. Ce nume grele au coborât...
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
PLANUL UNGURILOR a devenit realitate. Nimeni nu ar fi crezut că VOR AJUNGE până aici
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute. Și-a mărit tariful pentru 2024
Câți bani cere Theo Rose ca să cânte la un eveniment pentru 60 de minute....
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Impactul negativ al expunerii la lumina albastră a ecranelor şi beneficiile detoxifierii digitale asupra sănătăţii
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de ea
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Cele două ZODII care vor avea noroc uriaș în luna mai. Sunt favoritele astrelor
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: Nu-l bate nimeni!
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic Pescobar! A fost dat de gol, după ce...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani:
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
Ritualul pe care îl are Loredana Groza înainte de a urca pe scenă. Obiceiul la care diva nu renunță niciodată
Ritualul pe care îl are Loredana Groza înainte de a urca pe scenă. Obiceiul la...
De ce trebuie să aprindem, de fapt, lumânarea sau candela. Puțini creștini mai știu semnificația acestui gest
De ce trebuie să aprindem, de fapt, lumânarea sau candela. Puțini creștini mai știu semnificația...
Locul din România care este interzis turiștilor. E tărâmul în care cuibărește șarpele rău și singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc
Locul din România care este interzis turiștilor. E tărâmul în care cuibărește șarpele rău și...