Acasă » Știri » Motivul pentru care s-ar fi sinucis Cristian Petrescu: “Suferea din cauza problemelor cu copiii”. Semnalul alarmant tras de un psihiatru după drama petrecută în Iași

Motivul pentru care s-ar fi sinucis Cristian Petrescu: “Suferea din cauza problemelor cu copiii”. Semnalul alarmant tras de un psihiatru după drama petrecută în Iași

De: Alice Zotta 05/05/2021 | 22:17
Motivul pentru care s-ar fi sinucis Cristian Petrescu: “Suferea din cauza problemelor cu copiii”. Semnalul alarmant tras de un psihiatru după drama petrecută în Iași

Moartea fulgerătoare a lui Cristian Petrescu a adus multă durere în sufletele celor care l-au cunoscut, dar și numeroase întrebări. Principala se referă la motivul care l-a determinat pe cunoscutul psiholog din Iași să își pună capăt zilelor. Potrivit unui coleg, specialistul trăia o dublă dramă din cauza problemelor pe care le au copiii săi. Gabriel Diaconu a tras un semnal de alarmă într-o postare impresionantă făcută pe Facebook și a subliniat cât de fragili suntem noi, oamenii, şi cum, uneori, chiar şi psihologii ajung să se sinucidă.

Cristian Petrescu și-a încheiat socotelile cu viața ieri, în a treia zi de Paște, după ce a ajuns la Centrul de Sănătate Mintală de pe strada Lascăr Catargi, unde îşi desfăşura activitatea. Mulți dintre apropiați cred că se lupta cu o depresie cruntă.

“Este greu să vorbesc despre asta… Este un șoc pentru noi toți. Nu știu ce s-a întâmplat! Știu că avea ceva probleme cu cei doi copii ai săi, probleme de natură medicală, dar nu părea să sufere din cauza aceasta – sau cel puțin nu se arăta. Era un profesionist, un om bun, sufletist! Nu am cuvinte… Cred că suferea din cauza problemelor acestora…”, a declarat unul dintre colegii medicului pentru bzi.ro.

Fiul său a fost diagnosticat cu o formă gravă de autism, iar maladia micuțului era un motiv uriaș de tristețe. Cei care l-au cunoscut pe îndrăgitul psiholog din Iași au spus că era un bărbat destul de retras şi nu comunica foarte mult cu cei de la serviciu.

“Ştiam toţi că are probleme cu un copil. Era un om foarte retras, nu prea ştiam de ce, care este motivul. Au venit pacienţii care erau programaţi la el, şi atunci fetele de la recepţie au încercat să îl sune, şi nu a răspuns. Uşile erau închise la birou, atunci a fost găsit, a povestit unul dintre medicii care lucrează la Centrul de Sănătate Mintală de la Socola.

Cristian Petrescu a fost caracterizat de colegii de breaslă drept un om deosebit, echilibrat, un profesionist în meseria pe care o practica. Ei nu îşi pot da seama care ar fi fost cu exacitate motivul pentru care a recurs la acest gest extrem.

Gabriel Diaconu, semnal de alarmă după sinuciderea colegului său

“Psihologii nu merg la psiholog. Doctorii nu merg la doctor. Iar chirurgii își amână uneori ridicol de mult propriile operații. Ce facem pentru alții nu facem pentru noi. E o prostie, dacă stai să te gândești, dar totuși se întâmplă mai peste tot. Cunosc gospodine care nu-și savurează mâncarea, la fel cum cunosc brutari care nu suportă să mănânce pâine. De ce e relevant? (…).

Am stat vreodată pe canapea, ca pacient? Da, nu o singură dată. Unu la mână că face parte din formarea noastră profesională, doi la mână și noi sângerăm dacă ne tai, trei la mână că n-aș îndrăzni vreodată să recomand o cale cuiva pe care eu însumi n-am bătut-o, căreia nu-i văd sensul.

Factorul uman, totuși, intervine. Suferința te schimbă. O moarte e o moarte, indiferent pe ce cale-ai ajuns la ea. Dar când vine vorba de sănătate mintală, rămânem cenușăreasă.

Ia, spre exemplu, serviciile telefonice de asistență psihologică lansate pentru cei care au trecut prin COVID. Mai știm ceva de ele? Sau liniile telefonice de asistență pentru prevenția suicidului. Dacă nu știi pe cineva care știe pe cineva, ce-ai să faci?

Mai e un pic și a trecut jumătate din 2021. Acolo unde, la capătul medical, niște doctori au făcut un Bumbești-Livezeni pe partea de ATI, oxigen, etc, în psihiatrie și psihologie trăim același fenomen. Cerere. Multă cerere. Lucrăm. Lucrăm uneori la 120% randament. Zilnic sună telefonul, situații care mai de care mai complicate, criză și colaps, boală și detresă, viață și moarte.

E simplu să-ți imaginezi moartea ca pericol când omul e vânăt și degeaba trage aer în el, că tot nu-i ajunge. E mai complicat să vezi același fenomen când omul e tot la fel ca și ieri, aparent ca și mâine, poate că are o altfel de sticlire în ochi, poate c-a murmurat / odată / că decât așa mai bine să dispară.

Din punctul meu de vedere, peste 90% din decesele prin suicid sunt prevenibile. Acei oameni nu era musai să moară. Dovadă stau și studii, și experiență. Da, când ești psihiatru vei salva vieți. Nu e o meserie cu sclipici, n-ai costumaș și instrumentar, n-ai bonețică și videoclipuri cu pensa în plaga pacientului, dar e cel puțin la fel de spectaculos. Iar când omul moare, că n-a venit sau că n-ai reușit, e la fel de dramatic. Noi suntem cei care umblă cu mănuși invizibile într-un organ imaginar, materializat prin pierdere. (…)”, a scris psihiatrul Gabriel Diaconu pe Facebook.

Psihologii nu merg la psiholog.

Doctorii nu merg la doctor.

Iar chirurgii își amână uneori ridicol de mult propriile…

Publicată de Gabriel Diaconu pe Marţi, 4 mai 2021

Citește și: Ionuț Gălățeanu, un pompier tulcean, a salvat un bărbat aflat în stop cardio-respirator: “De 3 ori inima bărbatului s-a oprit, dar Ionuț nu a renunțat!”

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Câți lei a dat un client, pentru o simplă CEAPĂ, într-un restaurant din Iași: „Unic în România”
Câți lei a dat un client, pentru o simplă CEAPĂ, într-un restaurant din Iași: „Unic...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin spectaculos
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Mădălina Ghenea nu se potolește! Filmată în body TRANSPARENT prin care se vede TOT
Mădălina Ghenea nu se potolește! Filmată în body TRANSPARENT prin care se vede TOT
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Caragiale, prins în pat cu soția unui celebru actor român: „Coane, am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul, şi papucii?”
Caragiale, prins în pat cu soția unui celebru actor român: „Coane, am înţeles să-mi iei...
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se...
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut. Înainte era un om bogat
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Bianca Comănici, la un pas de operație: „Mă îngrozește gândul. O să arăt diferit”. Prin ce intervenție urmează să treacă fosta concurentă de la „Puterea dragostei”
Bianca Comănici, la un pas de operație: „Mă îngrozește gândul. O să arăt diferit”. Prin...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și Sebastian: „Fiecare are ceva al lui. Sebastian e un băiat frumos, vorbește frumos.”
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la Cluj-Napoca
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
Kaufland: mașină de înșurubat și ciocan rotopercutor, disponibile din 1 mai
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Uluitor! Daniela Nane, prima apariție cu iubitul ei mai tânăr, Octavian Ene, la Gala Premiilor Gopo 2024: „E mai bine așa. Mă simt...” / EXCLUSIV
Uluitor! Daniela Nane, prima apariție cu iubitul ei mai tânăr, Octavian Ene, la Gala Premiilor...
S-a stins din viață Măicuța Anastasia de la Mănăstirea Nera. În perioada regimului comunist, a fost una dintre cele mai îndrăgite artiste
S-a stins din viață Măicuța Anastasia de la Mănăstirea Nera. În perioada regimului comunist, a...
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se bucure de liniște și pace
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Obligație totală în România. S-A DAT ORDIN direct de la Guvern: Deja avem o creştere
Obligație totală în România. S-A DAT ORDIN direct de la Guvern: Deja avem o creştere
Doliu uriaș în România! A murit un mare OM! Nu a mai prins Paștele!
Doliu uriaș în România! A murit un mare OM! Nu a mai prins Paștele!
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Actorul Gerard Depardieu, eliberat după ce a fost interogat pentru presupuse agresiuni sexuale
Actorul Gerard Depardieu, eliberat după ce a fost interogat pentru presupuse agresiuni sexuale
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A început aplicarea noii legi
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
Regele Charles revine la îndatoririle publice. Vizită la un spital specializat în cancer
Regele Charles revine la îndatoririle publice. Vizită la un spital specializat în cancer
Câți lei a dat un client, pentru o simplă CEAPĂ, într-un restaurant din Iași: „Unic în România”
Câți lei a dat un client, pentru o simplă CEAPĂ, într-un restaurant din Iași: „Unic...
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
Elena Merișoreanu, din nou pe mâna medicului estetician. Ce schimbări își va face vedeta: „Să îmi mai scot puțin din…”
Elena Merișoreanu, din nou pe mâna medicului estetician. Ce schimbări își va face vedeta: „Să...
Ce să pui în mâncarea de fasole verde ca să-i dai un gust senzațional. Adaugi doar acest ingredient și nu te mai poți opri din mâncat
Ce să pui în mâncarea de fasole verde ca să-i dai un gust senzațional. Adaugi...
Program supermarketuri de 1 mai 2024. Ce orar au Kaufland, Lidl, Carrefour, Auchan și Mega Image
Program supermarketuri de 1 mai 2024. Ce orar au Kaufland, Lidl, Carrefour, Auchan și Mega...