Acasă » Știri » Cele mai sigure 25 de joburi din lume. Nu vei fi dat afară din cauza digitalizării

Cele mai sigure 25 de joburi din lume. Nu vei fi dat afară din cauza digitalizării

De: Cristina Cruceru 07/04/2023 | 14:26
Cele mai sigure 25 de joburi din lume. Nu vei fi dat afară din cauza digitalizării
Cele mai sigure locuri de muncă din lume/ Foto: Pixabay

Odată cu digitalizarea, inteligența artificială, calculul cuantic și alte progrese tehnologice, majoritatea ne-am întrebat dacă nu cumva locurile noastre de muncă vor fi preluate de tehnologie.

Vestea proastă este că acest lucru se întâmplă deja în cazul unor profesii, cum ar fi telemarketerii ( cei care sunt responsabili să vorbească la telefon cu potențialii clienți și să vândă produse sau să solicite donații). Vestea bună este că studiile arată că unele locuri de muncă sunt mai puțin expuse acestui risc al digitalizării decât altele. Asta pentru că multe joburi din întreaga lume implică un tip de creativitate și o inteligență emoțională, pe care roboții, mașinile sau calculatoarele nu le posedă încă.

CITEȘTE ȘI: VEȘTI BUNE PENTRU ROMÂNI. COMPANIA MERCEDES PUNE LA DISPOZIȚIE PESTE 500 DE LOCURI DE MUNCĂ, ÎNTR-UN ORAȘ DIN ȚARA NOASTRĂ

25 de locuri de muncă care nu vor dispărea prea curând

  • Asistenții sociali din domeniul sănătății mintale și al abuzului de substanțe interzise

Potrivit mswguide.org, acești profesioniști din domeniul sănătății mintale se numesc terapeuți. Ei au relații clinice continue cu indivizi, cupluri, familii și grupuri în cadrul programelor de tratament din comunitatea lor, școli sau birouri. Aceste relații umane complexe fac ca această profesie să fie aproape sigură pentru viitor.

CITEȘTE ȘI: MESERIILE VIITORULUI SE VOR DIGITALIZA. IREAL DIN CE VOR FACE BANI TINERELE GENERAȚII

  • Coregrafii

Un coregraf este un artist în adevăratul sens al cuvântului. Acesta pregătește coregrafii pentru spectacole, unde oamenii merg să se distreze. Este o profesie creativă, care combină muzica și mișcarea. Coregrafia este dincolo de capacitatea mașinilor (roboților) în prezent și în viitorul apropiat.

  • Profesorii

Profesorii nu numai că trebuie să știe multe, dar trebuie să modeleze dezvoltarea elevilor, cu o înțelegere profundă a caracterului lor, a abilităților și a ceea ce îi motivează. Empatia este una dintre caracteristicile importante ale unui cadru didactic. Deși profesorii trebuie să știe din ce în ce mai mult cum să folosească noile tehnologii pentru a-și face treaba, este puțin probabil ca aceștia să fie înlocuiți de diferite mașinării.

Profesor – unul dintre locurile de muncă sigure/ Foto: Pixabay
  • Polițiști și detectivi

Polițiștii și detectivii au sarcina de a coordona anchetele penale, oferind expertiza și îndrumarea lor anchetatorilor. Munca lor necesită abilități de conducere și de rezolvare a problemelor, o cunoaștere aprofundată a procedurilor legale, dar și alte calități. Este una dintre meseriile sigure pentru viitor.

  • Preoții (Clerul)

În diferite tradiții religioase, un membru al clerului este un membru hirotonit care conduce cultul religios, îndeplinește ritualuri oficiale și oferă asistență spirituală, îndrumare morală și sprijin membrilor congregației. Confruntarea cu probleme personale, emoționale, spirituale, sociale și de altă natură face ca munca lor să fie greu de reprodus. Niciun robot nu i-ar putea locul unui preot.

  • Marketing și comunicare

Potrivit The Independent:Mașinile nu se pricep la gândire critică și nici la a veni cu idei noi, interesante. Oamenii care își câștigă existența prin proiectare sau care lucrează cu idei, cuvinte și imagini vor supraviețui probabil creșterii automatizării, deoarece mașinile nu funcționează ca oamenii. Nu încă, cel puțin, nu”. Specialiștii străini spun că marketingul și comunicarea este un domeniu sigur pentru oameni, în viitor.

  • Psihiatrii

Unul dintre lucrurile greu de reprodus de către roboți este inteligența emoțională. Psihiatrii sunt printre cei mai buni atunci când vine vorba despre exprimarea emoțiilor oamenilor. Aceștia pun un diagnostic, tratează și încearcă să prevină o varietate de tulburări mentale, emoționale și comportamentale ale pacienților.

  • Resurse umane

În timp ce computerele pot căuta în CV-uri cuvintele cheie potrivite, reducând astfel numărul de candidați, managerii de resurse umane au, de asemenea, cunoștințe despre ceea ce îi face pe oameni să se simtă bine pe plan personal și profesional. Pe aceste principii se bazează atunci când recrutează, țin interviuri și angajează personal nou. Medierea disputelor, gestionarea acțiunilor disciplinare, planificarea strategică pentru a utiliza cât mai bine talentele forței de muncă necesită, de asemenea, abilități umane serioase.

  • Antrenorii de fitness

Oricât de mult ar face furori dispozitivele de fitness, este nevoie de ajutorul unui antrenor pentru a-i menține pe oameni motivați și pe drumul cel bun, să-și atingă obiectivele. Și, având în vedere îmbătrânirea populației și toate bolile asociate, Biroul de Statistică a Muncii din SUA prevede că, între 2016 și 2026, această profesie ar trebui să crească cu 23%, mult mai rapid decât s-ar aștepta unii oameni.

Fitness, un domeniu căutat de toți pasionații de sport/ Foto: Pixabay
  • Oameni de știință

În timp ce mașinile se pricep de minune la acumularea de date, uneori este nevoie de un om pentru a înțelege povestea pe care o spune în algoritmii și codul său. Potrivit cărții Doing Data Science: „Un om de știință este o persoană care știe cum să extragă semnificația din date și să le interpreteze. Acest lucru necesită atât instrumente, cât și metode de statistică și învățare automată, fix calitățile pe care le poți întâlni într-un om”.

  • Terapeut de familie

Acești terapeuți au nevoie de inteligență emoțională și de discernământ pentru a-și face treaba, pentru că ei „tratează o gamă largă de probleme clinice grave, inclusiv: depresie, probleme conjugale, anxietate, probleme psihologice individuale și probleme între părinți și copii”. Perspectivele lor de angajare depășesc multe alte profesii.

  • Lucrătorii independenți

În economia gigacaloriei, aflată în plină expansiune, locurile de muncă temporare și flexibile devin tot mai frecvente. Numărul de lucrători independenți și de angajați cu contract de muncă temporar cresc în comparație cu cel al angajaților cu normă întreagă. Adesea, munca lor este legată de tehnologie, cum ar fi șoferii Uber și Lyft, precum și persoanele care livrează mâncare pe bicicletă. Munca necesită flexibilitate și independență – ceva pentru care mașinile nu sunt cunoscute.

  • Dentiștii

Oamenii nu sunt înnebuniți de faptul că alte persoane le umblă în gură. Bineînțeles că, ar fi și mai puțin dornici ca diferiți roboți/ mașini să preia acest rol. Cu salarii frumoase, dentiștii vor continua să aibă o cerere tot mai mare pentru serviciile lor. Acești medici pun un diagnostic, și tratează probleme ale dinților, gingiilor și ale altor părți ale gurii.

Dentist – una din meseriile căutate și bine plătite/ Foto: Pixabay
  • Producătorii de muzică

Creativitatea este semnul distinctiv al compozitorilor care scriu și aranjează muzica originală, dar și al dirijorilor care conduc grupurile muzicale în timpul spectacolelor. Această profesie va fi în continuare necesară și are o concurență sporită pentru locurile de muncă.

  • Asistenți medicali

Îmbătrânirea populației va face ca cererea de asistenți medicali, care lucrează în spitale, clinici, centre de îngrijire, cămine, școli și altele, să rămână ridicată.

  • Cercetători în domeniul conservării și silvicultori

Nevoia continuă de a preveni și de a face față incendiilor forestiere, precum și cererea de peleți din lemn din partea consumatorilor, va asigura că silvicultorii vor fi prezenți pentru a planifica, întreține și conserva pădurile publice și private. În viitor, cele mai bune perspective de angajare vor fi pentru profesioniștii, care cunosc bine tehnologia sistemului informațional geografic (GIS), teledetecția și alte instrumente software.

  • Experții în securitate cibernetică

Având în vedere numărul tot mai mare de atacuri cibernetice, care ne amenință locurile de muncă, securitatea cibernetică este o profesie care va continua să aibă salarii bune. Estimările făcute de specialiștii străini prevăd creșterea numărului de locuri de muncă în acest sector. Acest lucru este bun pentru cei din domeniu, alarmant pentru cei care nu lucrează în cibernetică. Și în acest caz, tehnologia face noi locuri de muncă.

  • Artiști multimedia și animatori

Având în vedere cererea mare de animație și efecte vizuale în jocurile video, televiziune, filme și online, perspectivele de angajare pentru această profesie vor rămâne stabile. În timp ce artiștii multimedia și animatorii trebuie să folosească cele mai noi tehnologii în munca lor, creativitatea pe care o aduc proiectelor face ca mașinile să rămână instrumente.

  • Directori executivi

Indiferent dacă o organizație este mare sau mică, directorul executiv al acesteia este la cârmă. Rolul lui este de a elabora strategii și politici pentru a se asigura că rămâne pe drumul cel bun și că îndeplinește obiectivele stabilite. Orele lungi, stresul ridicat și salariile și bonusurile mari fac parte din munca directorilor executivi, atât din sectorul public, cât și din cel privat. Atâta timp cât vor exista organizații, va exista o cerere de conducere.

  • Nutriționiștii

O populație îmbătrânită, precum și apariția unor boli (diabetul și bolile de inimă) vor contribui la menținerea cererii de dieteticieni și nutriționiști la un nivel ridicat. Creșterea numărului de locuri de muncă este estimată la 14% în următorul deceniu. Acești profesioniști sunt experți în utilizarea alimentelor și a nutriției pentru a promova un stil de viață sănătos și pentru a gestiona bolile oamenilor.

  • Inginerii mecanici

În timp ce mașinile/ roboții sunt în plină dezvoltare, încă este nevoie de oameni care să le realizeze și să le îngrijească. Inginerii mecanici ajută la proiectarea, realizarea de prototipuri, testarea, perfecționarea și producerea aproape oricărui tip de mașină la care vă puteți gândi. Printre acestea se numără cele pentru industria auto, industria aerospațială și de transport, producția de energie, rafinării, industria asigurărilor, servicii de construcții, proiectarea sistemelor feroviare și alte sectoare.

  • Antrenorii sportivi

Antrenorii descoperă și perfecționează talentele sportive. Aceștia le oferă sportivilor amatori și profesioniști pregătirea și abilitățile de care au nevoie pentru a deveni competitori în sporturile lor. Având în vedere interesul ridicat pentru sporturile universitare și profesionale, cererea pentru această profesie va crește într-un ritm mai rapid decât majoritatea celorlalte locuri de muncă.

  • Fizicienii

„Unii spun că tehnologia va înlocui 80% din medici în viitor. Eu nu sunt de acord”, scrie Dr. Bertalan Meskó. „În schimb, tehnologia le va permite în sfârșit medicilor să se concentreze pe ceea ce îi face buni medici: tratarea pacienților și inovarea, în timp ce automatizarea se ocupă de partea repetitivă a muncii.” O populație în creștere și îmbătrânită va contribui la asigurarea creșterii cererii de medici.

  • Lucrătorii din domeniul recreativ

Lucrătorii din domeniul recreativ îi mențin pe oameni activi și sănătoși prin activități de fitness și de recreere în centre sportive, tabere, cămine de bătrâni, centre comunitare, parcuri și în alte locuri. Având în vedere că societatea se concentrează din ce în ce mai mult asupra sănătății și bunăstării pe tot parcursul vieții, acești profesioniști vor continua să fie solicitați pentru a lucra cu persoane de toate vârstele într-o varietate de medii.

  • Bucătarii

În timp ce automatizarea va prelua unele locuri de muncă în domeniul producției de alimente (și deja a preluat-o), oamenii vor dori întotdeauna să mănânce bine în oraș. Combinând abilitățile manuale cu o mare creativitate, un bucătar șef știe cum să amestece arome și să realizeze meniuri inovatoare, în moduri care îi vor asigura viitorul profesiei. Cu toate acestea, bucătarii de fast-food sunt susceptibili la automatizare.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Cristina Cruceru este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A absolvit Facultatea de Litere din Craiova, specializarea Jurnalism, apoi masterul „Jurnalism Tematic” din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele citeste mai mult
Parteneri
Câți copii are de fapt Florin PIERSIC? Secretul pe care l-a ținut ascuns toată viața: „Vreau să fac ceva...”
Câți copii are de fapt Florin PIERSIC? Secretul pe care l-a ținut ascuns toată viața:...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția! Cum a răsfățat-o pe Ioana Năstase, după ce femeia a dezvăluit că relația lor o face să trăiască în minciună și durere
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
INCREDIBIL. E una dintre cele mai frumoase femei din lume, dar nimeni n-o crede când spune cu ce se ocupă. Cum face bani tânăra superbă
INCREDIBIL. E una dintre cele mai frumoase femei din lume, dar nimeni n-o crede când...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Bucurie mare pentru Ileana Stana Ionescu! Soțul actriței ne-a dezvăluit marele secret
Bucurie mare pentru Ileana Stana Ionescu! Soțul actriței ne-a dezvăluit marele secret
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la spital. Unde se află fiul lui Florin Piersic în timp ce marele actor se luptă pentru viața lui
Mesajul publicat de Florin Piersic Jr., după ce tatăl lui a ajuns cu septicemie la...
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era a unui pacient cu septicemie”
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din Cluj-Napoca a precizat cu ce se confruntă: „Situația era a unui pacient cu septicemie”
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt tăcerea
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să suplinească lipsa acestuia. „Nu am beneficiat de prezența lui.”
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Vasile Muraru, în pragul disperării după ce Florin Piersic a ajuns pe masa de operație:
Vasile Muraru, în pragul disperării după ce Florin Piersic a ajuns pe masa de operație:...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub avertizare de vreme extremă
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se zbătea un om care striga: Help! Help!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Pentru bricolaj sau renovare: Top produse Parkside (fără fir) disponibile la Kaufland
Pentru bricolaj sau renovare: Top produse Parkside (fără fir) disponibile la Kaufland
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Medicul Adrian Marinescu, noi detalii despre situația lui Florin Piersic: “Este total neadevărat”. Ce i s-a întâmplat, de fapt, actorului
Medicul Adrian Marinescu, noi detalii despre situația lui Florin Piersic: “Este total neadevărat”. Ce i...
Ce mesaj a postat Florin Piersic Jr., în timp ce tatăl său este în spital: “Eu, încercând să îmi dau seama dacă… “
Ce mesaj a postat Florin Piersic Jr., în timp ce tatăl său este în spital:...
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Teo Trandafir, la un pas de moarte. Greșeala care ar fi putut să o coste viața. "De atunci am luat-o de la zero"
Teo Trandafir, la un pas de moarte. Greșeala care ar fi putut să o coste...
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Când apare succesorul lui Nintendo Switch?
Serviciile de securitate poloneze au găsit microfoane într-o sală în care urma să aibă loc o întâlnire a consiliului miniştrilor ţării
Serviciile de securitate poloneze au găsit microfoane într-o sală în care urma să aibă loc...
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o diferență clară
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
BANC | ”E prima oară când fac asta”
BANC | ”E prima oară când fac asta”
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de femei: Unele nu ştiu limita
Milionarul de 28 de ani care a lăsat Statele Unite pentru România e asaltat de...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și dansa: „Așa se dispare din scenă”  | VIDEO
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit, în plin proces de divorț
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
Câte soții a avut Florin Piersic. Cine este Anna Torok, cea care l-a ținut din frâu
Câte soții a avut Florin Piersic. Cine este Anna Torok, cea care l-a ținut din...
Țara în care se vorbesc peste 700 de limbi și dialecte și în care se află cea mai mare mină de aur. Este foarte populată, o mulțime de grupuri etnice trăiesc aici
Țara în care se vorbesc peste 700 de limbi și dialecte și în care se...
Cele 3 zodii peste care vine valul schimbării până la final de lună. Soarta lor nu va mai fi la fel
Cele 3 zodii peste care vine valul schimbării până la final de lună. Soarta lor...
×