Acasă » Știri » Rețete de Sărbători. Pomana porcului, preparatul tradițional care ne duce cu gândul la copilărie

Rețete de Sărbători. Pomana porcului, preparatul tradițional care ne duce cu gândul la copilărie

De: Alina Nistor 20/12/2024 | 20:19
Rețete de Sărbători. Pomana porcului, preparatul tradițional care ne duce cu gândul la copilărie
Pomana porcului, preparatul tradițional care ne duce cu gândul la copilărie

Masa de Sărbători este compusă din mâncăruri tradiționale, specifice Sărbătorilor de iarnă, indiferent de zona țării. Fie că vorbim despre preparate de casă din carne de porc, pește, vițel sau pasăre. Dar, atunci când vorbim despre mâncare tradițională, automat ne gândim la pomana porcului.

Pomana porcului este un preparat care se gătește la ceaun din bucăți mici de carne proaspătă alături de diverse mirodenii pentru un gust autentic. De Ignat, românii care taie porcul se delectează după o zi obositoare cu o friptură delicioasă. De regulă, acest preparat se face afară, direct în ceaun, la foc de lemne. Untura rămasă se poate întinde pe pâine și cu niste ceapă tocată mărunt presărată deasupra îți aduce aminte de gustul copilăriei.

Pentru 8 porții de pomana porcului sunt necesare următoarele ingrediente:

  • 1 kg piept de porc
  • 1/2 kg ceafă de porc fără os
  • 1/2 kg cotlet de porc fără os
  • 1/2 kg de cârnați de porc ( de preferabil afumat)
  • 2 cepe albe
  • 2 caței de usturoi
  • 4 lingurițe de boia de ardei dulce
  • condimente: Sare, piper

Mod de preparare:

Se taie cuburi toată carnea. Pentru început se pune pieptul de porc într-o cratiță mare si se pune la încins. După ce începe să se topească grăsimea se adaugă ceapa tăiată mărunt si se călește împreună cu aceasta.

Apoi se adaugă pe rând bucățile tăiate cuburi de ceafă și cotlet. Se amestecă tot timpul la foc mic. Cratița trebuie acoperită cu un capac.

După ce toată carnea a fiert mai bine de o oră în grăsimea topită, se adaugă cârnațul și usturoiul tocat mărunt și se mai lasă pe foc încă 35-45 de minute. În acest timp se mai adaugă boia de ardei dulce, piper și sare după gust. Se amestecă aproape tot timpul cu grijă să nu se prindă de fundul cratiței.

La sfârșit orice bucată de carne trebuie să se topească în gură. Poate fi servit cu mămăligă, piure de cartofi sau ochiuri. Merge la fix cu salata de castraveți murați sau cu brânză de burduf.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
×