Acasă » Știri » Cum a ajuns să coste o pizza cu șuncă și ananas 100 de dolari. Motivul invocat de restaurant este incredibil

Cum a ajuns să coste o pizza cu șuncă și ananas 100 de dolari. Motivul invocat de restaurant este incredibil

De: Adrian Sabau 15/01/2025 | 11:27
Cum a ajuns să coste o pizza cu șuncă și ananas 100 de dolari. Motivul invocat de restaurant  este incredibil
Francis Woolf, Quin Jianoran, și Felix Rehberg, de la Lupa Pizza in Norwich, Norfolk. Foto: Profimedia

O pizzerie le cere clienților săi să umble serios la portofel dacă vor să își satisfacă pofta de pizza. Proprietarii localului au decis să ceară 100 de lire sterline – echivalentul a aproape 600 de lei – pentru o pizza cu șuncă și ananas.

Proprietarii și personalul de la pizzeria Lupa din Norwich, în Marea Britanie, sunt atât de revoltați de ideea de pizza hawaiană încât au adăugat fără tragere de inimă toppingul în meniul lor de livrare de pizza, dar cu condiția să aibă amețitorul preț, conform THE GUARDIAN.

Descrierea pizzei din meniul localului spune:

„Da, pentru 100 de lire sterline poți avea pizza hawaiană. Comandați și șampanie! Hai comandă, monstrule!”

În meniu, pizza de 122 de dolari se află alături de variante clasice dar necontroversate precum Napoli, Meatball și Pepperoni, toate la prețul de 17 dolari (82 de lei) sau mai puțin.

„Detest absolut ananasul pus pe pizza”, a spus coproprietarul restaurantului, Francis Woolf.

Bucătarul-șef, Quin Jianoran, a fost de acord, adăugând:

„Îmi place o pina colada, dar ananas pe pizza? Niciodată. Mai degrabă aș prefera să pun o căpșună pe o pizza decât acea amenințare tropicală.”

„Spun ‘nu’ ananasului”, spune bucătarul-șef al Lupa, Quin Jianoran.

Nu au existat încă comenzi pentru pizza de 100 de lire sterline, a confirmat bucătarul-șef al lui Lupa, deși reacția din online a „luat o întorsătură uriașă. Este incredibil, ca să fiu sincer.”

Pizza de 122 de dolari nici măcar nu este cea mai scumpă pizza hawaiană de pe piață

În mod surprinzător, pizza hawaiană de la Lupa nu este cea mai scumpă pizza cu ananas din ultimul an – o variantă care costa 395,99 dolari (1.900 de lei) a fost lansată pe piața din California în luna mai a anului trecut.

În 2017, compania de cercetare de piață YouGov a efectuat un sondaj în rândul britanicilor despre pizza hawaiană.

S-a constatat că, în timp ce 84% dintre britanici au spus că le place pizza și 82% le-a plăcut ananasul, doar 53% au spus că le place ananasul pe pizza. Mai mult de patru din 10 britanici (41%) au spus că nu le place ananasul pe pizza.

(Citește și: Ce mesaj i-ar fi transmis Kate Middleton soțului William, în ultima poză publicată pe social media)

Cine a inventat pizza hawaiană

Inventarea pizzei hawaiene este adesea atribuită lui Sam Panopoulos, care a emigrat din Grecia în Canada în 1954 la vârsta de 20 de ani și a ajuns să dețină mai multe restaurante în Ontario împreună cu cei doi frați ai săi.

Panopoulos a început să adauge ananas pe pizza făcută în localurile sale în anii 1960, la scurt timp după ce Hawaii s-a alăturat SUA în 1959, și se spune că ar fi ales să numească varianta aceasta de pizza „hawaiană” după marca de ananas conservat pe care a folosit-o.

Frații Panapoulous au amestecat „arome chinezești dulci și acrișoare cu un produs tradițional italian”, a explicat Quin Jianoran.

„Este ceva foarte controversat, pentru că unii oamenii literalmente iubesc pizza cu ananas și alți oameni o urăsc. Noi doar luăm o poziție.”

Cât de intensă este dezbaterea privind ananasul pe pizza

Problema dacă ananasul merge pus pe pizza este subiectul unei dezbateri foarte intense.

În 2017, președintele Islandei a fost forțat să clarifice că nu intenționează să interzică oficial ananasul pe pizza după ce le-a spus elevilor de la un liceu că “se opune în mod fundamental” toppingului respectiv.

În timp ce ananasul a fost în mod tradițional evitat de producătorii de pizza italieni, în urmă cu un an, maestrul de pizza din Napoli, Gino Sorbillo, a introdus o pizza cu ananas în meniul său în Via dei Tribunali, cea mai cunoscută stradă cu pizzerii din Napoli, capitala mondială a pizzei. Intenția sa, a spus el, a fost de a „combate prejudecățile alimentare”.

(Citește și: Schimbare majoră pentru un post TV din România! Ce nu veți mai vedea pe micile ecrane)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
×