Specialiștii au analizat mai multe tipuri de mărar și pătrunjel, cumpărat dintr-o piață din Capitală, iar rezultatul i-a lăsat muți. Experții au descoperit un că toți consumatorii se expun unui pericol serios. Află, în articol, toate detaliile!
Legumele românești sunt nelipsite din piețe în această perioadă a anului, de la roșii și castraveți până la mărar sau pătrunjel. Producătorii se laudă cu marfă de calitate, crescută natural la ei în grădini, însă nu toți țin cont de cantitatea mare de pesticide pe care o folosesc. Dacă aceste soluții depășesc limita admisă pot deveni un adevărat pericol pentru sănătate.
Mai multe tipuri de mărar și pătrunjel, cumpărate dintr-o piață din Capitală, au fost analizate în laborator în cadrul rubricii „Ce ne puneți în mâncare”, de la Observator News. Ei bine, acestea nu au trecut testul pesticidelor. Unii producători au depășit limita legală admisă chiar și de 400 de ori.
„Realitatea din teren ne spune că producția agricolă performantă și profitabilă fără pesticide nu se poate. Sunt medicamentele plantelor”, a spus Bogdan Șoldea, director general al Agenției Fitosanitare.
Pesticidele reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea noastră. Toxicologul Marius Chipurici a precizat că cele mai multe soluții de acest gen pot cauza boli grave, precum cancer sau problemele de fertilitate.
„Cele mai multe dintre pesticide cauzează boli cronice și în special cancere de tip mamar, testicular, pot să modifice fertilitatea și să reducă fertilitatea, să provoace defecte genetice ale embrionului și chiar moartea embrionilor, pot acționa asupra sistemului nervos central prin durări de cap, contracții, spasme, convulsii”, a transmis Marius Chipurici, toxicolog, pentru sursa menționată mai sus.

Roșiile românești de pe tarabele din piață conțin și ele mai multe tipuri de pesticide. Analizele de la laborator sunt de-a dreptul îngrijorătoare. De asemenea, nici prețul nu este unul mic. Un kilogram a ajuns să coste între 10 și 35 de lei.
„Din păcate, pe marea lor majoritate, putem spune că avem în medie 3 reziduri de pesticide. Trei tipuri de pesticide folosite înseamnă că noi totuși consumăm niște chimicale în mod constant din fiecare din aceste produse”, a declarat Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).
Citește și: ATENȚIE! Alimentele pe care nu trebuie să le consumați vara. Vă fac foarte mult rău