A MURIT! Tudor Chirila, in grea suferinta! „Eu si mama…”

Publicat: 02/06/2015 | 10:42
A MURIT! Tudor Chirila, in grea suferinta! „Eu si mama…”

Celebrul cantaret este profund marcat de moartea unei cunoscute actrite din tara noastra.

Mihaela Juvara, actrita a Teatrului Bulandra, a incetat din viata.

Anuntul a fost facut de Tudor Chirila. Artistul a fost profund marcat de moartea actritei. La capela a fost doar mama lui Tudor Chirila, menajera acesteia impreuna cu sotul ei si solistul trupei Vama.

Tudor Chirila

„Adio, doamnă Mihaela Juvara
În subsolul capelei de la Bellu era o linişte răcoroasă tăiată întâmplător de bâzăitul câtorva muşte care dădeau târcoale morţilor acoperiţi de giulgiuri în coşciugele deschise. Mihaela Juvara s-a stins din viaţă ieri la ora cinci dimineaţa, discret şi probabil demn, aşa cum a trăit….Astăzi lângă sicriul ei, la slujba din capela rece, a fost doar mama mea şi menajera ei împreună cu soţul. Eu am ajuns pe ultimele acorduri ale corului care răzbăteau prin uşa deschisă ce dădea către scările care coborau sub pământ”, a explicat Tudor Chirila.

„A fost actriţă a Teatrului Bulandra, deţinut politic timp de doi ani de zile( victimă a absurdei şi dureroasei „purificări” a dosarelor din anii cincizeci), mama unui băiat care a devenit crucea grea a părinţilor lui în această viaţă, bolnav fiind de o boală care nu te omoară, dar nici nu te lasă să trăieşti. Apoi a fost profesoara care a pregătit pentru examenul de admitere la IATC, ATF şi mai nou mult dezbătuta UNATC, zeci de actori.

Mihaela Juvara avea o suferinţă pulmonară care nu-i mai permitea să umble mai mult de cinci metri fără să fie nevoită să se odihnească câte zece minute. Doamna Juvara însoţea cu bucurie generoasă fiecare succes al meu. Primeam câte un telelefon tonic după vreo cronică de teatru sau apariţie televizată, se bucura de câte un cântec şi sunt sigur că toţi elevii ei au fost acompaniaţi astfel. Universul ei s-a redus în ultimii ani de viaţă la apartamentul pe care l-a împărţit cu regizorul Valeriu Moisescu – şi el victimă a condiţiei efemere a teatrului care îşi devorează autorii de parcă memoria lor i-ar afecta permanenţa – şi cu un fiu bolnav care a devenit singura lor raţiune de a mai trăi.

Mâine dimineaţă la ora 11, la cimitirul Bellu, trupul Mihaelei Juvara – actriţă a Teatrului Bulandra, deţinut politic, profesoară a zeci de copii deveniţi actori, mamă disperată şi întrupare a puterii salvatoare a spiritului uman, va coborî în groapă. Sufletul ei însă va zburda, în sfârşit, prin lume, părăsind apartamentul de care a fost legat o viaţă dureroasă în care a dat infinit mai mult decât a putut să primească. Dumnezeu s-o odihnească…”, a adaugat artistul.

(D.A.)

Citește și...