Acasă » Știri » Acestea sunt legile care iti vor schimba viata incepand de azi! Ce prevederi au intrat in vigoare inca din prima zi a anului!

Acestea sunt legile care iti vor schimba viata incepand de azi! Ce prevederi au intrat in vigoare inca din prima zi a anului!

De: Cancan 01/01/2016 | 12:14
Acestea sunt legile care iti vor schimba viata incepand de azi! Ce prevederi au intrat in vigoare inca din prima zi a anului!

O serie de lucruri se vor schimba in Romania, multe dintre ele in bine. Se ieftinesc produse, fiscul va avea mai multa putere, dar se inaspresc conditiile pentru firme...toate acestea se vor intampla incepand din prima zi a noului an!

In 2015, Legislativul sau Guvernul, prin ordonante de urgenta, au adoptat o serie de legi prevazute sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016. Unele sunt favorabile populatiei, altele nu. Lumea este ingrozita mai ales de marirea impozitelor locale, dar si de probabilitatea ca romanii care isi gazduiesc mici afaceri in apartamentul de bloc sa plateasca mai mult la impozit.

Se reduce TVA, scad preturile

Poate cea mai asteptata masura luata de Guvern este reducerea TVA de la 24 la 20%, care se va vedea intr-o larga categorie de produse. Deja marile mgazine au furat startul si si-au construit promotiile de sfarsit de an pe tema taierii TVA. Masura se aplica la orice, de la imbracaminte la alcool, masini, carburanti, mai putin la alimente, care sunt taxate inca din cursul acestui an cu 9%.

hypermarket

Tocmai pentru ca este o promotie iar masura se aplica de la 1 ianuarie 2016, pentru cumparaturile care nu sunt urgente, specialistii in economie recomanda sa mai asteptam cateva zile pentru ca atunci am putea vedea preturi si mai mici.
Scaderea TVA la produsele nealimentare va lasa mai multi bani in buzunarele cumparatorilor, dar va aduce un gol de 8 miliarde de lei estimat in buget. Anul vine insa cu vesti bune pentru cei care primesc dividende – impozitul se reduce de la 16 la 5%. si patronii micilor afaceri vor fi taxati altfel – cei care au mai multi angajati vor plati impozit pe venit 1%, iar cei fara salariati de trei ori mai mult.

Se scumpesc iarasi RCA-ul si tigarile

La capitolul vesti proaste, putem enumera scumpirea politelor RCA. De fapt, nimeni nu-si aminteste o singura data cand acestea s-au ieftinit. Astfel, soferii vor scoate din buzunar, de la 1 ianuarie 2016, mai multi bani pentru politele de asigurarerespectiv…15 la suta.

RCA

Scumpirea politelor RCA este cauzata de falimentul societatii Astra, dar şi de noile reglementari europene din domeniu. Aceasta creştere de tarif va fi facuta gradual, in mai multe etape. Tinerii vor baga adanc mana in buzunar, mai ales daca sunt proprietarii unor autoturisme cu motoare puternice. Astfel, un conducator auto cu varsta pana in 30 de ani cu o masina cu motor de 2000 de centrimetri cubi are o polita in valoare de 3.200 de lei, incheiata pe 12 luni. De la 1 ianuarie, acelasi sofer va plati in jur de 3.700 de lei.

tigari

 

Si tigarile se vor scumpi de la 1 ianuarie 2016, cu 70 de bani pe pachet. Aprobarea de catre Camera Deputatilor a Noului Cod Fiscal implica o crestere a taxelor numai asupra tigaretelor, desi nivelul de accizare a atins inca din aprilie nivelul prevazut pentru 2018. Nivelul accizei totale creste din ianuarie 2016 la 447 lei, de la 412 lei in prezent. Aceasta inseamna o crestere neprevazuta de 35 de lei pe mia de tigarete si o devansare fata de prevederile aprobate recent, potrivit carora acciza la tigarete urma sa creasca la 1 aprilie 2016, cu rata inflatiei. Cresterea accizelor cu 35 de lei pe mia de tigarete inseamna 0,035 lei per tigareta, adica 0,7 lei (70 de bani) per pachetul de 20 de tigarete.


Bancile, obligate sa spuna tot despre clienti

O alta prevedere ingrijoratoare este continuta de Noul Cod Fiscal si ii afecteaza, practic, pe toti romanii. Bancile vor fi obligate sa raporteze Fiscului, zilnic, lista celor care isi deschid sau inchid un cont bancar, de orice fel, inchiriaza sau renunta la o cutie de valori.

Neplata creditului i-a adus fostului traficant executarea silita!
Neplata creditului i-a adus fostului traficant executarea silita!

„Institutiile de credit sunt obligate sa comunice organului fiscal central, in fiecare zi lucratoare, urmatoarele informatii aferente zilei bancare anterioare: lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica ce deschid ori inchid conturi, precum si datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura pentru conturile deschise la acestea.
Bancile trebuie sa comunice si lista persoanelor care inchiriaza casete de valori, precum si incetarea contractului de inchiriere”,
se arata in lege.

 

Analiza de risc pentru firme

O alta prevedere legala este ca de la 1 ianuarie 2016, toate firmele din România vor trebui sa aiba o analiza a riscurilor de securitate. in lipsa acestei analize, care poate fi realizata numai de auditori acreditaţi, ele vor primi amenzi de pâna la 10.000 de lei.

ministerul finantelor

Obligativitatea analizei de risc la securitate fizica a aparut o data cu intrarea in vigoare a prevederilor Hotarârii Guvernului nr. 301/2012, care a aprobat normele de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.
In octombrie 2014, prevederile acestei HG au fost prorogate pâna la 1 ianuarie 2016 pentru firmele infiinţate pâna la data de 16 iunie 2012. in schimb, cele infiinţate incepând cu data de 17 iunie 2012 au avut ca termen limita de realizare a unei analize de risc data de 1 ianuarie 2015.

Cresc impozitele

O alta veste proasta este ca impozitele cresc chiar si de zece ori pentru cei care gazduiesc firme in apartament, arata Codul Fiscal, prin care se stabileste un nou sistem de impozitare a cladirilor. Astfel, impozitul pe cladiri se va calcula in functie de destinatia proprietatii – rezidentiala sau nerezidentiala -si nu in functie de statutul proprietarului care detine imobilul (persoana fizica sau juridica), asa cum se intampla in prezent.

bloc

Concret, de la anul, persoanele fizice care platesc in prezent aceleasi impozite, indiferent de scopul in care este utilizat imobilul, vor datora mai multi bani pentru impozitul pe proprietati. Este vorba de persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale, folosite in scop economic, precum sedii de firme, spatii comerciale sau cladiri de birouri, care vor plati dublu sau chiar de zece ori mai mult pentru impozit decat platesc in momentul de fata.

 

Pensionari

Se recalculeaza pensiile

„Pensionarii sistemului public de pensii ale caror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 ianuarie 2011 si care au desfasurat activitaţi in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau a II-a de munca, beneficiaza de o crestere a punctajelor anuale realizate in aceste perioade, dupa cum urmeaza: a. cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitaţi in locuri de munca incadrate in grupa I de munca sau in locuri de munca incadrate in condiţii speciale; cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitaţi in locuri de munca incadrate in grupa a II-a de munca sau in locuri de munca incadrate in condiţii deosebite”, arata Casa Nationala de Pensii intr-un comunicat.
 

(Gabriel Niculescu)

banner

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
„Omul cu Tourette” a DIVORȚAT în secret! Motivul jenant pentru care Andrei Ungureanu și soția lui s-au despărțit
„Omul cu Tourette” a DIVORȚAT în secret! Motivul jenant pentru care Andrei Ungureanu și soția...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii au înnebunit când au văzut-o
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Românca din Pașcani, FILMARE VIRALĂ! Cum apare cu iubitul celebru, după ce a rămas gravidă
Românca din Pașcani, FILMARE VIRALĂ! Cum apare cu iubitul celebru, după ce a rămas gravidă
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Actorul român care s-a însurat de nouă ori după ce a împlinit 50 de ani. Prima soție a avut 17 ani
Actorul român care s-a însurat de nouă ori după ce a împlinit 50 de ani....
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai vede
GALERIE FOTO Imagini apocaliptice din Grecia. Cerul a devenit portocaliu și Atena abia se mai...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Adevărul despre despărțirea dintre Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu: ,,N-am putut să mă ridic din pat”. Cum l-a afectat pe artist procedura secretă și când a avut loc, de fapt, separarea celor doi
Adevărul despre despărțirea dintre Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu: ,,N-am putut să mă ridic din...
Pensiile din luna mai intră înainte de Sărbătorile de Paște! Premierul Marcel Ciolacu a făcut anunțul chiar în ședința de guvern
Pensiile din luna mai intră înainte de Sărbătorile de Paște! Premierul Marcel Ciolacu a făcut...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în familie. „Niciodată nu a ținut de note sau copiii să fie olimpici.”
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum ar putea folosi armata câinele-robot? VIDEO
Cum ar putea folosi armata câinele-robot? VIDEO
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei....
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
AUSTRIA poate îngropa România. Ne decid soarta. S-a anunțat azi, 24 aprilie
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Bărbații între 18 și 60 ani, luați în Armată. Legea care sperie o țară întreagă
Pensionarea anticipată. Penalizările care se vor aplica din septembrie
Pensionarea anticipată. Penalizările care se vor aplica din septembrie
3 zodii care nu își vor cere NICIODATĂ iertare. Nu aștepta scuze de la acești nativi!
3 zodii care nu își vor cere NICIODATĂ iertare. Nu aștepta scuze de la acești...
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Răsturnare de situaţie! Cine a preluat, de fapt, şefia clanului Corduneanu, după moartea Stăpânului Moldovei
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Câți bani a strâns Selly până acum:
Câți bani a strâns Selly până acum: "Până la 18 ani am cheltuit foarte mulți...
Cum reușește Elena Gheorghe să aibă o siluetă de invidiat. La ce renunță artista
Cum reușește Elena Gheorghe să aibă o siluetă de invidiat. La ce renunță artista
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai...
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice
Ce documente importante ascunde arhiva de la Vatican. Acestea sunt marile secrete ale Bisericii Catolice