Actorul Rip Torn, din „Men in Black”, a murit la vârsta de 88 de ani

Publicat: 10/07/2019 | 09:14

Actorul Rip Torn, nominalizat la premiile Oscar şi Tony, cunoscut pentru roluri din filme ca Cross Creek” şi „Men in Black”, a murit marți, în Lakeville, la vârsta de 88 de ani, transmite TMZ.

Actorul, pe numele său real Elmore Rual Torn Jr., a jucat în filme, seriale de televiziune, dar şi teatru, în spectacole ca „Sweet Bird of Youth” şi „Anna Christie”.

Pentru prima lui apariţie pe Broadway – rol secundar în spectacolul „Sweet Bird of Youth” al lui Kazan, după Tennessee Williams – a primit în 1960 o nominalizare la premiile Tony. Mai târziu, l-a înlocuit pe Paul Newman în rolul principal. Împreună cu Newman şi Geraldine Page (care i-a devenit soţie în 1963), şi-a reluat personajul în adaptarea cinematografică lansată în 1962.

A devenit celebru în urma rolurilor din show-urile TV live din anii 1950 „Omnibus”, „Playhouse 90” şi „The United States Steel Hour”. Şi-a continuat activitatea în teatru, şi a jucat alături de Gregory Peck, în „Pork Chop Hill” (1959), şi în „King of Kings” (1961) al lui Nicholas Ray.

În afara Broadway, a debutat în „Desire Under the Elms” al lui Eugene O’Neill, iar în 1967 a câştigat un premiu Obie pentru rolul din „Deer Park” al lui Norman Mailer.

Actorul a fost nominalizat la Oscar în 1984 pentru rolul secundar din „Cross Creek” al lui Martin Ritt.

A interpretat personaje istorice ca Walt Whitman şi Kit Carson, dar şi trei preşedinţi americani – Lyndon Johnson, Ulysses S. Grant şi Richard Nixon – şi a jucat timp de şase ani în „The Larry Sanders Show”, începând din 1992. Pentru acesta din urmă a primit, în 1996, un premiu Emmy. Pentru rolurile din „The Atlanta Child Murders” şi „Chicago Hope” a fost, de asemenea, nominalizat la Emmy.

Rip Torn a regizat un film – în 1988, a fost lansat „The Telephone”, în care rolul principal a fost interpretat de Whoopi Goldberg – şi mai multe spectacole de teatru.

Înainte de Geraldine Page, cu care a fost căsătorit până în 1987, când ea a murit, şi cu care a avut trei copii, Torn a mai fost căsătorit cu Ann Wedgeworth, cu care a avut un copil. Cu Amy Wright, a treia lui soţie, actorul a avut doi copii.

Citește și...