Alertă ANM de ultimă oră! Vine urgia în România. Urmează 11 ore cu fenomene meteo extreme

Publicat: 25/06/2019 | 15:04

Alertă ANM de ultimă oră! Meteorologii au amis o avertizare meteorologică de vreme severă, fiind anunțate fenomene extreme pentru următoarele 11 ore. Multe județe din România se află sub cod galben și portocaliu de vreme rea. Vântul va sufla cu putere, vor fi precipitații abundente, descărcări electrice și grindină.

Vremea va fi, totuși, călduroasă, spun meteorologii, dar disconfortul termic accentuat după-amiaza, atunci când pe arii relativ extinse în zonele de câmpie și podiș indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Vremea va deveni caniculară miercuri (26 iunie) în Câmpia de Vest, iar joi (27 iunie) în zonele joase de relief.

COD GALBEN – Interval de valabilitate: 25 iunie, ora 11 – 25 iunie, ora 23

Fenomene vizate: manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, estul Olteniei, în zona Carpaților de Curbură și Meridionali precum și în Munții Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică se vor semnala pe spații mici și în restul țării.

COD PORTOCALIU – Interval de valabilitate: 25 iunie, ora 13 – 25 iunie, ora 23

Fenomene vizate: intensificări ale vântului, vijelii, cantități de apă însemnate

În județele Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași, precum și în zona continentală a județului Constanța vor fi perioade cu intensificări ale vântului cu viteze la rafală, în general, de 80…90 km/h, vijelii, averse torențiale, frecvente descărcări electrice și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…60 l/mp.

Citește și...