ANM: Se strică vremea crunt! Sunt așteptapte temperaturi negative în România

Publicat: 26/09/2019 | 08:00

ANM vine cu o veste nu tocmai bună pentru români, vremea va fi instabilă, cu temperaturi negative. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Pe parcursul primei săptămâni, temperaturile diurne vor fi în scădere, urmând a se situa în marea lor majoritate sub cele normale pentru ultima decadă a lunii septembrie, cu valori medii regionale de 18…20de grade. În aceeași perioadă însă, minimele nocturne vor fi mult mai ridicate decât în intervalul anterior, local peste cele climatologic specifice,cu 11…14 grade, mediat regional.Ulterior datei de 28 septembrie, sunt prognozate valori ale temperaturii aerului în jurul mediilor multianuale, maxime de 20…23 de grade și minime de 9…11 grade, iar o ușoară răcire a vremii este estimată după data de 4 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de referință și temporar, în special în zilele de 23, 24 și 26septembrie, vor fi cantități de apă în general moderate.

CRIŞANA

Pe parcursul primei săptămâni, temperaturile diurne vor fi apropiate sau ușor sub cele normale pentru ultima decadă a lunii septembrie, cu valori medii regionale de 19…21 de grade. În aceeași perioadă însă, minimele nocturne vor fi mult mai ridicate decât în intervalul anterior, local peste cele climatologic specifice, cu 11…14 grade, mediat regional. În perioada 28septembrie–3 octombrie sunt prognozate valori ale temperaturii aerului local mai ridicate, cu maxime de 20…23 de grade și minime de 9…12 grade, iar o ușoară răcire a vremii este estimată după data de 4 octombrie. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de referință și temporar, în special în zilelede 23și 26 septembrie, vor fi cantități de apă în general moderate.

TRANSILVANIA

În cea mai mare parte a intervalului celor două săptămâni, valorile termice diurne vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă din an, cu maxime de 18…21 de grade, în medie regională. Minimele nocturne vor fi, în special în prima săptămână, mult mai ridicate decât în intervalul ce s-a încheiat, local peste cele climatologic specifice, cu8…12 grade, mediat regional. Pentru perioada 29 septembrie -2 octombrie este estimată o creștere a temperaturilor diurne, ce pot fi chiar și peste norma perioadei, în timp ce în cursul nopților se vor înregistra valori apropiate de normal. Ulterior acestui interval de timp, se estimează o ușoară răcire a vremii. Probabilitatea pentru apariția ploilor va fi relativ ridicată, însă acestea vor fi în general slabe cantitativ, doar pentru perioada 26-27 septembrie fiind posibile și cantități de apă mai însemnate.

MARAMUREŞ

Intervalul va debuta cu un regim termic caracterizat de valori peste cele normale în ultima decadă a lunii septembrie, cu maxime de 21…23 de grade și minime de 9…12 grade, mediat regional. O ușoară răcire a vremii este estimată după data de 4 octombrie. Probabilitatea de apariție a ploilor-slabe și moderate cantitativ-va firelativridicată, în special în perioada 25-27 septembrie și în jurul datei de 30 septembrie.

MOLDOVA

Deși vor avea ușoare variații de la o zi la alta, valorile de temperatură se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă din an, cu maxime de 18…22 de grade, mai rece urmând a fi ziua de 27 septembrie; minimele nocturne vor fi în marea lor majoritate ușor mai mari față de mediile multi anuale, în ecartul 8…12 grade. După o ușoară creștere de temperatură prognozată pentru perioada 28 septembrie –2 octombrie, este estimată o răcire a vremii spre sfârșitul intervalului. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în intervalul 25-27 septembrieși în data de 30 septembrie.

DOBROGEA

Deși valorile vor avea ușoare variații de la o zi la alta, regimul termic va fi în general apropiat de cel normal pentru sfârșit de septembrie și început de octombrie. Astfel, media maximelor va fi de 20…22 de grade, iar a minimelor de 10…15 grade. Valori de temperatură ușor mai mari, 22…24 de grade cele diurne, sunt posibile în jurul datei de 30 septembrie, iar pentru finalul celor două săptămâni de prognoză este estimată o răcorire a vremii.

MUNTENIA

Răcorirea vremii din zilele de 24 și 25 septembrie va determina valori diurne ușor sub cele normale în această perioadă din an, cu maxime de 18…21 de grade, în medie, urmate de o încălzire a vremii pentru data de 26 septembrie. Ulterior, deși vor fi ușoare fluctuații de la o zi la alta, temperaturile se vor menține în general apropiate de cele climatologic specifice, cu maxime de 20…23 de grade, mediat regional. În privința regimului termic nocturn acesta va fi caracterizat de valori în creștere semnificativă față de cele din intervalul ce s-a încheiat, astfel că minimelevor fi, în medie,de 10…14 grade, posibil mai scăzute către finalul celor două săptămâni de prognoză.

Citește și...