Premierul britanic Theresa May intenţionează să anunţe în jurul datei de 15 martie sfârşitul liberei circulaţii pentru cetăţenii comunitari care vor dori să intre în Regatul Unit, anunţ ce va fi făcut în aceeaşi zi cu activarea negocierilor pentru Brexit, scrie cotidianul The Telegraph, citat de stiripesurse.ro.
Conform publicaţiei de orientare conservatoare, se aşteaptă ca Theresa May să declare că cetăţenii Uniunii Europene care vor sosi în Marea Britanie după activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona nu vor avea în mod automat dreptul de şedere permanentă în Regatul Unit.
Anunţul premierului britanic ridică probleme şi în ceea ce îi priveşte pe românii care deja locuiesc în Marea Britanie. Potrivit The Telegraph, Theresa May ar urma să declare că imigranţii din UE sosiţi înaintea datei-limită vor avea drepturile protejate atât timp cât cetăţenii britanici care trăiesc în alte ţări comunitare vor primi aceleaşi garanţii.
Totodată, se aşteaptă ca Theresa May să facă apel la celelalte state din Uniune să se ajungă la un acord rapid pe acest subiect, astfel încât să poată fi eliminat de pe agenda negocierilor pentru Brexit cât mai curând posibil.
Această cerere ar putea însă să o plaseze în conflict cu UE, care face presiuni pentru împingerea până în 2019 a datei de la care libertatea de circulaţie va fi restricţionată. Miniştri din guvernul May s-au arătat însă îngrijoraţi că amânarea acestei date până la finalul negocierilor va conduce la un aflux uriaş de imigranţi din UE care vor veni în Marea Britanie înainte de Brexit.
„Am primit unele sugestii conform cărora Comisia Europeană ar putea încerca să ne forţeze să protejăm pe oricine ajunge până în momentul ieşirii” ţării din UE, a declarat o sursă guvernamentală. „Ne-am putea alege cu jumătate din România şi din Bulgaria venind aici dacă aşteptăm atât de mult”, a adăugat sursa.
Potrivit ministrului de interne Amber Rudd, după ce Marea Britanie va ieşi din UE, „vom pune capăt liberei circulaţii aşa cum o ştim”. Ea examinează planuri privind oferirea de vize multianuale noilor sosiţi în sectoare cheie ale economiei, simultan cu limitarea accesului la prestaţii sociale. Una din variante prevede ca imigranţii să primească vize de muncă pe 5 ani, dar să le fie interzis accesul la prestaţii sociale cât timp se află în Marea Britanie.