Ce se întâmplă cu dobânda pentru creditele ipotecare, în plină pandemie de coronavirus

Autor:
Publicat: 31/03/2020 | 21:20
Ce se întâmplă cu dobânda pentru creditele ipotecare, în plină pandemie de coronavirus

Românii care își amână plata ratelor timp de nouă luni, vor trebui sa înapoieze la stat suma cumulată, în decurs de cinci ani, cu o rată lunară mai mare cu 12%.

Așadar, cine a împrumutat recent de la bancă suma de 290 de mii de lei, adică 60 de mii de euro, pentru a-și cumpăra un apartament, și decide să își suspende ratele timp de nouă luni, va avea de achitat lunar în plus, din 2021, 180 de lei. Iar suma totală de rambursat va fi mai mare cu aproape 11 mii de lei, potrivit a1.ro. (CITEȘTE ȘI: PESTE JUMĂTATE DIN DECESELE PROVOCATE DE CORONAVIRUS, CONFIRMATE POSTMORTEM ÎN ROMÂNIA. AVERTISMENTUL UNUI MEDIC: „MÂINE SUNT DE GARDĂ. CE TREBUIE SĂ SCHIMBĂM?”)

”Dacă nu se prelungește perioada de rambursare a creditului- de exemplu fiindcă se depășește vârsta maximă a debitorului, de 65 de ani, rata la un credit de nevoi personale crește cu 21% până la sfârșitul perioadei de rambursare- adică restul de 51 de luni din 5 ani, iar rata la un credit ipotecar crește cu 13 la sută pe următorii cinci ani. Însă totalul de rambursare este mai mic, deoarece se aplică dobânzi pe o perioadă mai scurtă, a declarat Irina Chițu, analist financiar.

Pentru creditele de nevoi personale, românii vor plăti dobândă la dobândă.

”De exemplu, cine a împrumutat de curând de la bancă 48 de mii de lei, adică aproape 10 de euro- pe o perioadă de cinci ani și vrea să își amâne ratele- va plăti în plus la rată din 2021- 64 de lei. La final, va avea de rambursat în plus aproape 4 mii de lei, pe lângă suma stabilită inițial.

Noua variantă a ordonanței de urgență nu face altceva decât să crească povara bancară pe populație și să favorizeze băncile, astfel încât să încaseze sume ca dobândă- la nivel de dobânzi mari, ținute mari de către Banca Națională a României, astfel încât băncile se înfruptă primele după ce trece perioada de criză de sănătate”, a mai declarat expertul.