Cea mai friguroasă lună mai din istoria României: Ninsori ca în toiul iernii și -16 grade Celsius

Publicat: 28/04/2019 | 08:30
Cea mai friguroasă lună mai din istoria României: Ninsori ca în toiul iernii și -16 grade Celsius

Meteorologii au transmis o informare de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în întreaga ţară, de sâmbătă după-amiază până duminică la ora 18.00. 25 de județe se vor afla sub cod galben, urmând a se înregistra cantităţi de precipitaţii ce pot ajunge la 40 de litri pe metru pătrat.

”În intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi pe suprafeţe mici căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi, în perioade scurte de timp sau prin acumulare, 15…25 l/mp”, au transmis meteorologii, informează News.ro.

În ceea ce privește temperatura, luna mai a adus, de-a lungul timpului, și valori extreme. Cea mai călduroasă lună mai din istoria României s-a întregistrat în anul 1950, la stația Mărculești – 40.8 grade.

În schimb, ca minimă absolută, cea mai friguroasă lună mai din istoria României s-a înregistrat în 1940, pe Vârful Omu, în munții Bucegi. Mercurul din termometre a coborât până la -16 grade.

Citește și: ANM ANUNȚĂ FENOMENE METEOROLOGICE PERICULOASE ÎN ROMÂNIA. RISC ÎNSEMNAT ÎN MAI MULTE ZONE

Citește și...