Acasă » LIFE STYLE » Ceai verde. Beneficii, efecte, rețete

Ceai verde. Beneficii, efecte, rețete

De: Alina S. 25/11/2019 | 14:57
Ceai verde. Beneficii, efecte, rețete
Veaiul verde are multe beneficii pentru organism

Ceaiul verde este cel mai popular și apreciat ceai din lume, asta și datorită faptului că are multe beneficii pentru organism. Iată ce trebuie să știi despre ceaiul verde

Numele ceaiului verde provine de la faptul că frunzele își păstrează nuanța de verde atunci când sunt preparate termic, iar motivul pentru care frunzele de ceai rămân verzi este că în timpul prelucrării acestea nu oxidează. Prin urmare, ceaiul verde își păstrează proprietățile antioxidante benefice pentru sănătatea organismului.

Ceai verde beneficii. Valorile nutriționale ale ceaiului verde:

  • Proteine-24.5 g
  • Fibre-8.7 g
  • Calorii-293 g
  • Grăsimi-2.8 g
  • Calciu-327 mg
  • Fier-24.3 mg
  • Sodiu-50 mg
  • Fosfor-313 mg
  • Magneziu-1 mg
  • Mangan-0.18 mg
  • Potasiu-8 mg

Alți compuși care se găsesc în ceaiul verde sunt cafeină, L-teanina, fluorină, acidul folic, betacarotenul, flavonoidele și alcaloizi precum teobromină, teofilină, dimetilxantina, xantină și adenină.

Ceai verde, beneficii pentru organism

Principalele beneficii pentru sănătate ale ceaiului verde sunt:

  • Efect antioxidant-datorită conținutului bogat de polifenoli, ceaiul verde ajută la reducerea stresului oxidativ și a radicalilor liberi care au efecte negative asupra sănătății organismului. Totodată, ceaiul verde este ideal în curele de detoxifiere și slăbire.
  • Participă la creșterea raței de metabolizare a organismului-unele studii au arătat că ceaiul verde favorizează arderea grăsimilor și ajută la menținerea unei greutăți optime.
  • Protejarea sistemului cardiovascular-compușii din ceaiul verde, în special catechina, protejează sistemul cardiovascular și scade riscul de apariție a bolilor de inimă.
  • Contribuie la reducerea nivelului de colesterol „rau” LDL-consumul de ceai verde, că băutură sau sub formă de supliment alimentar cu extract de ceai verde, ajută la reglarea nivelului de colesterol. Mai exact, scade nivelul de colesterol „rau” sau colesterol LDL din sânge, dar și nivelul trigliceridelor.
  • Scăderea riscului de apariție a diabetului de tip 2-studiile au arătat că ceaiul verde poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină și reduce nivelul de glucoză din sânge.
  • Îmbunătățirea funcțiilor cerebrale-un studiu publicat de revistă Psychopharmacology în anul 2014, a arătat că ceaiul verde îmbunătățește funcțiile cognitive ale creierului, în special capacitatea de memorare, atenția sporită și viteză de reacție.
  • Ameliorarea unor boli de piele-ceaiul verde are proprietăți antiinflamatorii și anticarcinogenice și poate ajută la ameliorarea unor boli de piele, printre care psoriazis sau dermatită.
  • Îmbunătățirea sănătății dentare-catechinele care să găsesc în ceaiul verde ajută la menținerea sănătății dentare. Mai exact, inhiba dezvoltarea bacteriei Streptococcus mutans și scade riscul de apariție a cariilor sau căderea dinților. În plus, ceaiul verde poate reduce respirația urât mirositoare.

Rețetă ceai verde. Cum se prepară corect

Cea mai cunoscută metodă de preparare a ceaiului verde este prin infuzie. Pentru că plantă să-și păstreze toate calitățile, trebuie să urmezi câteva reguli simple:

  • păstrează proporția între apa și ceaiul verde: pentru fiecare 2 grame de ceai verde, ai nevoie de aproximativ 150 de mililitri de apa.
  • folosește apa de bună calitate: pentru un rezultat de excepție, la prepararea ceaiului verde folosește apa filtrată. Dacă provine dintr-o sursă de încredere, și apa de la robinet este potrivită pentru a prepara ceaiul verde, dar e indicat să o fierbi înainte, pentru a elimină eventualul miros de clor. Nu folosi în niciun caz apa distilată.
  • utilizează un ceainic de dimensiuni potrivite pentru a pregăti infuzia, în funcție de numărul de cești pe care vrei să le prepari

Când se bea ceaiul verde

  1. Nu trebuie consumat pe stomacul gol – ceaiul verde conține L-teanina, compus care poate crește nivelul de aciditate din stomac; nu este recomandat consumul dimineață pe stomacul gol.
  2. Cu două ore înainte și după mesele principale – ceaiul verde poate fi consumat între meșe și ajută la creșterea absorbției de nutrienți.
  3. Cu cel puțin două ore înainte de culcare – consumat seară, ceaiul verde ajută la reducerea nivelului de stres si îmbunătățește somnul. Deoarece ceaiul verde conține cafeină, este recomandat un consum moderat deoarece poate duce la apariția insomniei.

Citește și: DETOXIFIEREA FICATULUI – CEA MAI BUNĂ ȘI SIGURĂ METODĂ

Ceaiul verde în dietă

Când vine vorba despre efectele ceaiului verde în dieta de slăbire, părerile sunt împărțite. Deși există unele studii care susțin că ingredientul activ din ceaiul verde (antioxidanții sau EGCG) are efecte benefice pentru slăbit, alte studii spun că nu există niciun efect concret în acest sens.

Un lucru este, însă, sigur: mineralele și vitaminele au un impact benefic asupra organismului, cafeină poate să dea un plus de energie, iar ceaiul verde este un înlocuitor perfect pentru băuturile răcoritoare cumpărate din comerț.

Singurul lucru de care trebuie să ții cont e să nu folosești prea mult zahăr pentru a-l îndulci.  Cea mai bună soluție, înainte să începi o dietă care se bazează sau care include consumul de ceai verde, este să consulți un medic nutriționist. În funcție de metabolismul tău și de particularitățile organismului, specialistul este cel care îți va recomanda dacă și cât ceai verde să consumi în dietă.

Ceaiul verde este indicat și pentru persoanele care vor să-și reducă nivelul de colesterol din sânge. Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition a arătat că cei care consumă în mod regulat ceai verde au un nivel al colesterolului „rau” mai redus, dar și mai puține trigliceride, în timp ce colesterolul bun (HDL) este în cantități mai ridicate.

Citește și: GHIMBIR. TOTUL DESPRE GHIMBIR: BENEFICII, PROPRIETĂȚI, REȚETE

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Sfântul Gheorghe, sărbătoare IMPORTANTĂ pentru români. Ce nu ai voie să faci astăzi. Tradiții și obiceiuri
Sfântul Gheorghe, sărbătoare IMPORTANTĂ pentru români. Ce nu ai voie să faci astăzi. Tradiții și...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii au înnebunit când au văzut-o
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Anamaria Prodan și-a dat de gol fiica! De ce se ocupă Rebecca: „Colaborează cu...”
Anamaria Prodan și-a dat de gol fiica! De ce se ocupă Rebecca: „Colaborează cu...”
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ce trebuie să faci de Sf. Gheorghe, pentru a avea parte de noroc și sănătate tot restul anului. Tradițiile și superstițiile de care trebuie să ții cont
Ce trebuie să faci de Sf. Gheorghe, pentru a avea parte de noroc și sănătate...
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să...
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4 ani i-a dat de gol pe autori
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la fel ca în Vietnam sau în Afganistan”
Rusia, enervată de ajutorul militar american pentru Ucraina, spune că SUA vor fi „umilite la...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Oana Roman, cadou inedit pentru fiica ei: „După mai multe zile în care a plâns de durere”. Cum a reacționat micuța Isabela
Oana Roman, cadou inedit pentru fiica ei: „După mai multe zile în care a plâns...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns la concluzia că s-au certat degeaba. „Mai bine nu ne mai certam.”
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Probele video care arată că fata din Orhei a fost dusă în casa suspectului, în seara dispariției. A băgat-o în portbagaj, înainte să fie găsită moartă
Probele video care arată că fata din Orhei a fost dusă în casa suspectului, în...
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Cele mai ieftine Smart TV-uri la Altex, eMag și Flanco. Prețuri pentru toate buzunarele
Cele mai ieftine Smart TV-uri la Altex, eMag și Flanco. Prețuri pentru toate buzunarele
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Gigantul care se extinde pe piața din retail din România. Concurează cu Lidl și Kaufland, dar are prețuri mai mici
Gigantul care se extinde pe piața din retail din România. Concurează cu Lidl și Kaufland,...
„Am stat în comă 10 ore!” Adrian Mititelu Jr., prima reacție după ce a fost internat de urgență la ATI Floreasca! Exclusiv
„Am stat în comă 10 ore!” Adrian Mititelu Jr., prima reacție după ce a fost...
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Obligație pentru români. Plata impusă de stat de care nu pot scăpa: E pentru nimic
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
Adrian „Beleaua” Corduneanu dă cărțile pe față după moartea lui Costel cel Mare
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Întrebarea la care Florin Piersic n-a primis răspuns niciodată. A rămas cu o mare durere în suflet
Întrebarea la care Florin Piersic n-a primis răspuns niciodată. A rămas cu o mare durere...
Cum arătau Teo Trandafir și Mircea Badea în 1994, când debutau la Tele 7abc. Imagini de COLECȚIE din urmă cu 30 de ani
Cum arătau Teo Trandafir și Mircea Badea în 1994, când debutau la Tele 7abc. Imagini...
Cum arată femeia care l-a ţinut la uşă pe Cristi Tănase, la o lună după ce a născut! Transformare neaşteptată a Adinei Maria
Cum arată femeia care l-a ţinut la uşă pe Cristi Tănase, la o lună după...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de fericire
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu s-au despărțit. Mărturisiri în lacrimi despre ”procedura secretă” cu care s-au confruntat
Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu s-au despărțit. Mărturisiri în lacrimi despre ”procedura secretă” cu care...
Ce trebuie să ai în casă de Sfântul Gheorghe ca să fii ferit de farmece și rele până la finalul anului. Vei ține ghinionul departe de familie
Ce trebuie să ai în casă de Sfântul Gheorghe ca să fii ferit de farmece...
Cele 5 zodii care vor avea cea mai bună vară din viața lor. Norocul le bate la ușă chiar din iunie
Cele 5 zodii care vor avea cea mai bună vară din viața lor. Norocul le...