Pe timp de caniculă, când temperaturile din termometre urcă spre 35 de grade Celsius sau chiar mai mult, primul impuls este să îți torni un pahar mare de ceva rece și dulce. Dar trebuie să știi că nu orice băutură îți face bine, ba dimpotrivă, unele dintre cele mai populare sucuri de vară îți pot da peste cap organismul exact când ai cea mai mare nevoie de hidratare.
Specialiștii trag un semnal serios de alarmă: anumite băuturi, deși par inofensive și chiar sănătoase, pot avea efecte inverse în zilele toride. În loc să te răcorească, te deshidratează.
Pe timp de vară, pierdem peste 3 litri de apă zilnic doar prin transpirație. Asta înseamnă că hidratarea nu e opțională, ci esențială. Însă nu este vorba doar despre cât bei, ci și despre ce bei.
Două dintre cele mai consumate băuturi sunt fix cele de care trebuie să te ferești pe timp de caniculă. Este vorba despre sucurile naturale (chiar și cele fără zahăr adăugat) și băuturile carbogazoase dulci.
De ce să le eviți?
Chiar dacă sună sănătoase, sucul de portocale proaspăt stors sau limonada dulce îți pot agrava starea în loc să te ajute. Asta pentru că:

Fructoza, mai ales din sucurile naturale concentrate, stimulează producția unei substanțe numite fructoză-1-fosfat. Asta duce la creșterea acidului uric și inflamații sistemice. În plus, băuturile acidulate sau sucurile aromate cu zahăr, pot dubla riscul de boli renale cronice, conform studiilor din Coreea de Sud (Universitățile Yonsei și Kwandong), scrie ziarulromanesc.at.
Printre băuturile recomandate pe timp de caniculă se numără:
Atenție și la tentația de a bea lichide foarte reci: pare că te răcoresc, dar organismul reacționează la șocul termic și își crește temperatura internă, ceea ce înseamnă mai multă transpirație și deci, mai multă deshidratare.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE! Alimentele pe care nu trebuie să le consumați vara. Vă fac foarte mult rău