Acasă » Știri » Combinația banală iubită de români care îți distruge sănătatea, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic: ”Plăcere vinovată”

Combinația banală iubită de români care îți distruge sănătatea, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic: ”Plăcere vinovată”

De: Alina Drăgan 07/03/2025 | 23:39
Combinația banală iubită de români care îți distruge sănătatea, potrivit dr. nutriționist Mihaela Bilic: ”Plăcere vinovată”

Specialiștii trag un semnal de alarmă în legătură cu una dintre cele mai iubite combinații culinare de către români. Deși pare o alegere simplă și delicioasă, consumul frecvent al acestui preparat poate avea consecințe serioase asupra sănătății și a siluetei. Medicul nutriționist Mihaela Bilic avertizează asupra riscurilor și explică de ce ar trebui să fim mai atenți la acest obicei alimentar.

Cine nu a savurat cel puțin o dată o felie de pâine proaspătă cu brânză și a mai adăugat și niște roșii lângă? Această combinație pe cât este de simplă și iubită de români, pe atât este de periculoasă. Fie la micul dejun, fie ca o gustare rapidă, brânza cu pâine a devenit un preparat apreciată în multe case. Însă, deși pare inofensivă, această combinație poate favoriza creșterea în greutate și poate avea un impact negativ asupra sănătății, mai ales dacă este consumată în mod frecvent.

(CITEȘTE ȘI: LISTA ALIMENTELOR INTERZISE ÎN ȘCOLI ȘI GRĂDINIȚE A FOST ACTUALIZATĂ. CE NU TREBUIE SĂ MAI MĂNÂNCE COPIII)

Mihaela Bilic, semnal de alarmă

Nutriționiștii explică faptul că brânza este bogată în grăsimi și calorii, iar pâinea, în special cea albă, conține carbohidrați rafinați care duc la creșterea rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Această combinație favorizează acumularea kilogramelor în plus și poate contribui la apariția unor probleme metabolice, dacă nu este consumată cu moderație.

Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția asupra porțiilor corecte și explică de ce brânza nu ar trebui să fie un aliment de bază, ci un răsfăț ocazional.

„Dacă e un lucru care îngrașă la fel de tare precum este de gustos, acela e brânza. Porția corectă/sigură pentru siluetă este de 80 g dacă vorbim despre telemea și de numai 30-40 g în cazul brânzeturilor franțuzești și cașcavalurilor.

Deci brânza nu este un aliment de bază, pe care să-l mâncăm pe săturate, ci un răsfăț care trebuie consumat mai rar și cu măsură. Însă este demonstrat științific că asocierea pâine-brânză are un efect miraculos asupra dispoziției, crește nivelul de serotonină și dă stare de bine”, a declarat Mihaela Bilic.

Iar pentru cei care nu vor să renunțe complet la această gustare delicioasă, Mihaela Bilic recomandă câteva alternative mai sănătoase. Aceasta sugerează înlocuirea pâinii albe cu aceea integrală, care conține mai multe fibre și are un indice glicemic mai scăzut, ceea ce înseamnă că nu provoacă creșteri bruște ale zahărului din sânge.

De asemenea, aceasta mai spune că este indicat să optăm pentru brânzeturi mai slabe , cum ar fi ricotta, brânza de vaci sau mozzarella light, care au un conținut mai redus de grăsimi. Mihaela Bilic mai atrage și atenția aspra faptului că moderația este cheie și spune că brânza nu trebuie să fie consumată zilnic și nici în porții mari.

(VEZI ȘI: BĂUTURA DIN 4 INGREDIENTE CARE CARE ÎNTINEREȘTE PIELEA, OASELE ȘI ÎMBUNĂTĂȚEȘTE VEDEREA, ÎN 30 DE ZILE)

Urmărește Cancan.ro pe Google News
×