Controverse după ce noul Cod Silvic a fost promulgat de Klaus Iohannis: „Nu rezolvă combaterea tăierilor ilegale” 

Publicat: 07/09/2020 | 16:38
Controverse după ce noul Cod Silvic a fost promulgat de Klaus Iohannis: „Nu rezolvă combaterea tăierilor ilegale” 

Klaus Iohannis a promulgat noul Cod Silvic, iar ONG-urile critică aspru modificările. Iată ce reclamă acestea. 

Noul Cod Silvic prevede mai multe schimbări prin care ar trebui sancționate mai aspru tăierile ilegale și violențele împotriva pădurarilor.

Totuși, organizațiile non-guvernamentale consideră că măsurile nu vor fi deloc eficiente și nu vor rezolva problemele.

„Nu rezolvă problema combaterii tăierilor ilegale. Este o simplă cosmetizare, nu o reformă reală a politicilor forestiere naționale. În spatele unor cuvinte și tehnici legislative meșteșugite, este cosmetizat și păstrat același sistem greoi și necompetitiv, compus din sarcini administrative inutile care tolerează și protejează în continuare furtul cu acte în regulă. Continuăm să „apărăm pădurile cu ciocanul de marcat”, cu un sistem de control și o birocrație excesive, care și-au demonstrat ineficiența în ultimii 30 de ani”, a transmis WWF, într-o scrisoare adresată președintelui.

(CITEȘTE ȘI: KLAUS IOHANNIS, SEMNAL DE ALARMĂ! „VIRUSUL, ÎN ABSENȚA UNUI VACCIN, ARE O SINGURĂ BARIERĂ – GRIJA FIECĂRUIA. PROTEJAȚI-VĂ!”)

„Tolerează și protejează în continuare furtul”

Legea mai prevede și că avizul de transport va deveni obligatoriu şi pentru rumeguş, biomasă, coaja arborilor şi orice rest de lemn, scrie Digi 24.

„În spatele unor cuvinte și tehnici legislative meșteșugite, este cosmetizat și păstrat același sistem greoi și necompetitiv, compus din sarcini administrative inutile care tolerează și protejează în continuare furtul cu acte în regulă. Continuăm să „apărăm pădurile cu ciocanul de marcat”, cu un sistem de control și o birocrație excesive, care și-au demonstrat ineficiența în ultimii 30 de ani”, susțin reprezentanții World Wide Fund.

WWF îi solicitase, săptămâna trecută, președintelui Klaus Iohannis să nu promulge Codul Silvic și să-l retrimită Parlamentului.

(CITEȘTE ȘI: KLAUS IOHANNIS, DESPRE REDESCHIDEREA CINEMATOGRAFELOR ȘI A TEATRELOR: „SUNT DOUĂ DOMENII ÎN CARE CONSIDER CĂ…”)

Foto: pixabay.com