Cum au ajuns preotii „agenti de vanzari” ai Bisericii! Zeci de preoti, sanctionati ca n-au vandut suficiente lumanari!

Publicat: 08/09/2015 | 00:10
Cum au ajuns preotii „agenti de vanzari” ai Bisericii! Zeci de preoti, sanctionati ca n-au vandut suficiente lumanari!

Mai-marii bisericii ortodoxe ii sanctioneaza pe preotii "milosi" care nu reusesc sa atraga suficiente fonduri pentru Biserica, de la familiile sarace.

Mai bine de 60 de preoti din Arhiepiscopia Romanului si Bacaului au fost mutati disciplinar in parohii mai mici, pentru ca nu si-au facut „planul” la vanzarea de lumanari!
Scandal in Bacau, dupa o decizie controversata a Arhiepiscopia Romanului si Bacaului. Peste 60 de preoti, multi dintre ei cu varste de peste 50 de ani, si care slujeau de zeci de ani in comunitate, au fost schimbati, pe motiv ca nu si-au indeplinit planul financiar impus de IPS Ioachim Bacauanul.

popi

 

In locul lor, au fost adusi tineri absolventi de teologie. Preotii cu experienta care nu au atins pragul financiar cerut de mai-marii bisericii au ajuns in localitati mai sarace, aflate la mare departare de zonele unde slujisera. Chiar daca oficial nu se arata ca mutarea a fost determinata de slabele rezultate financiare, este clar pentru multi ca nerespectarea planului financiar impus prin vanzarea de lumanari, inscriptionate cu „Episcopia Romanului si Bacaului“ a fost cauza masurilor luate de sefi.

„Trebuie sa facem ascultare fata de ierarh, stiu asta. Dar oamenii mei din comuna trebuie sa stie ca nu le-am gresit cu nimic. Slujesc de aproape 30 de ani, i-am botezat si cununat pe multi. Nu pot sa le dau nicio explicatie, caci ar insemna sa le spun ca din cauza ca nu am luat mai multi bani de la ei sunt mutat“, a declarat pentru adevarul.ro, sub protectia anonimatului, unul dintre parohii „maziliti”.

popi

 

Planul din Bacau: 5,5 milioane de euro anual numai din lumanari!

Arhiepiscopia Romanului si Bacaului are in subordine aproximativ 550 de biserici si manastiri intinse pe raza judetelor Bacau sau Neamt si in jur de 250.000 de familii de credinciosi. Conform dispozitiilor interne, fiecare preot ar trebui sa vanda 100 de lumanari, anual, fiecarei familii.Astfel, potrivit „planului de vanzari” si fara s apunem la socoteala iconitele si celelalte obiecte de cult, pentru cea mai ieftina lumanare, vanduta cu 1 leu, afacerea ar aduce in conturile Arhiepiscopiei 25 de milioane de lei, adica circa 5,5 milioane de euro. Jumatate din bani raman in contul bisericilor care vand, iar restul merg la Arhiepiscopie.

(M.N.)
 

Citește și...