Acasă » LIFE STYLE » Utile » De unde vine faimoasa expresie „Banul nu are miros”

De unde vine faimoasa expresie „Banul nu are miros”

De: Ileana Mlădinoiu 28/04/2023 | 09:03
De unde vine faimoasa expresie „Banul nu are miros”

Mulţi dintre noi folosim în conversaţii curente expresii precum „Capul plecat sabia nu-l taie”, „După mine, potopul!”, „La Sfântu-Asteaptă”, „Banii nu aduc fericirea” şi lista poate fi extrem de lungă. Este posibil ca unii să nu le ştie adevăratele lor sensuri şi atunci le vor pune injust în uz, dând naştere confuziilor regretabile de idei.

Nu mai vorbim despre faptul că nu au habar de provenienţa lor, fără a generaliza, desigur, căci s-ar putea să-i dăm dreptate moralistului francez La Bruyère (cu unica sa lucrare „Caracterele sau Moravurile veacului”) care consideră că „oamenii gândesc de şapte mii de ani”, iar aceste expresii, plus altele, au devenit atât de comune în limba noastră, încât se uită de multe ori originea lor. Și e păcat, pentru că așa-zisele „pastile” istorice înnobilează până și cea mai banală conversație.

De aceea, aducem pe tapet, iată o altă construcție rezistentă în timp, deşi ea este întâlnită sub forma „a pune pe tapet”, adică a pune pe masă un subiect de discuție, vehiculat mult prin presă sau în lumea politică, expresia celebră „Banul nu are miros”.

De unde vine faimoasa expresie „Banul nu are miros”

În propriile căutări pentru documentare, expresia apare cu pluralul „Banii nu au miros”. Indiferent de numărul substantivului ban, că tot acolo ajungem, vă prezentăm o poveste interesantă din care veţi trage concluziile meritate. Deoarece ni se întâmplă tuturor să întâlnim o astfel de expresie și să nu-i cunoaștem actul de naștere sau să nu ni-l amintim. Facem eforturi mintale, uneori înșelătoare, alteori zadarnice. Apoi, deschidem dicționarul și „memoria” lui o ajută pe a noastră.

Este adevărat, banii nu au miros, însă, ne dorim să înțelegem originile expresiei cu pricina. Va trebui să ne întoarcem la domnia împăratului roman Vespasian (69-79), fondatorul Dinastiei Flaviilor, încoronat într-o perioadă de instabilitate politică și criză economică lăsate de Nero, la moartea sa. Potrivit istoricilor, Roma tocmai se reface dintr-un război civil care a golit drastic cuferele orașului. Împăratul decide, așadar, să pună în aplicare un mijloc de redresare a finanțelor publice, impunând o multitudine de taxe asupra populației. Crisarghia (n.r taxă) este cea care a făcut o impresie de durată. Afectând industria și comerțul, această taxă a fost aplicată și la colectarea urinei, substanță folosită zilnic de vopsitori pentru a pregăti țesăturile înainte de colorare precum și pentru a degresa lâna. Amoniacul prezent în urină era atunci singura modalitate de a face colorantul să se lipească de o țesătură. A fost un comerț foarte profitabil, iar impozitul aducea în mod regulat și ușor sume mari Imperiului Roman. Măsura a stârnit multe batjocuri. Cu alte cuvinte, Vespasian nu s-a dat în lături de la niciun mijloc pentru a strânge bani.

Taxele aspre asupra closetelor publice pentru bărbați, de aici şi numele de vespasiene dat acestor toalete, l-au determinat pe fiul său Titus, viitorul împărat, să-l critice, spunându-i că poporul râde şi bârfeşte, dat fiind că se scot bani dintr-o asemenea sursă. Potrivit istoricului roman Suetonius, împăratul i-ar fi pus sub nas prima monedă din acest impozit și ar fi replicat: „Non olet” (Nu miroase), adică „Uite, banul n-are miros”, ceea ce însemna că pentru Vespasian nu conta mirosul banilor, atât timp cât ajuta la completarea vistieriei statului. În felul acesta, își invita fiul să nu țină cont de proveniența destul de comică, am zice, a acestor bani, întrucât toaletele publice pot să miroasă urât, dar nu și banii câștigați de pe urma lor.

Vorba a prins rapid şi a fost întrebuinţată spre a-i ironiza pe cei care folosesc fără scrupule chiar cele mai mizerabile mijloace pentru a câştiga bani.

Pătrunderea expresiei „Banul n-are miros” în literatură

Piesa dramaturgului Bernard Show „Casele văduvelor”, care s-a jucat pe cele mai multe scene străine cu titlul „Banul n-are miros”, a satirizat asemenea oameni şi metode. Iar marele scriitor Balzac spunea că „Parisului i-ar conveni” această axiomă a lui Vespasian. În satira XIV, versul 204, Iuvenal sau Iuvenalis, celebrul poet latin care a trait între secolele I și II d.Hr., exprimă critic o părere asemănătoare „Lucri bonus est ador ex re qualibet” (Câştigul, de unde ar veni, are miros plăcut).

Anii au trecut și s-a ajuns ca toaletele publice, prin secolul al XIX-lea, să fie în Paris, de exemplu, numite vespasiennes de pe urma cărora se încasau bani. Altele supraviețuiesc încă în multe orașe europene.

Credem că nu există om care să nu folosească aproape zilnic un proverb, o maximă, un citat ca aliment al conversaţiei sau ca mijloc de înfrumusețare a exprmării în scris. „Expresiile sunt cea mai veche şi nefluctuantă monedă pentru schimbul de idei, colivii de aur pentru păsările măiestre ale înţelepciunii şi simţirii omeneşti”, citându-l pe I. Berg (Dicţionar de cuvinte, expresii, citate celebre, ediţie 1965).
Vă îndemnăm să le folosiţi la locul potrivit și să vă amintiți mereu că are dreptate istoricul Florin Agafiței care spunea pentru adevarul.ro că: „Banii fac legea până la un anumit punct şi sunt destui oameni care dacă le pui o valiză cu bani în mână le dispar imediat principiile. Din cauza lor s-au umplut puşcăriile, deci banii au un miros foarte puternic, pentru că mulţi au căzut în capcana lor. Dacă extrapolăm, mirosind o bancnotă de hârtie observăm că are miros, pentru că a trecut prin atâtea mâini, cinstite şi necinstite”.

Noi întrebuințăm acum expresia pentru a spune că indiferent de unde vin banii, principalul lucru este să-i avem. Nu știm dacă spălarea banilor provine de la citatul latin „Pecunia non olet”, dar înțelegem rostul dorinței de a spăla banii murdari în aceste condiții.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Fost profesor de limba și literatura română și ulterior de limba franceză, având o experiență de aproape 40 de ani în învățământ. A făcut pasul către presă în anul 2004, la ziarul local Punctul pe i. A publicat articole pe diferite domenii citeste mai mult
Parteneri
Locul din România unde se află CEA MAI FRUMOASĂ stradă din Europa / Puțini știu despre ea
Locul din România unde se află CEA MAI FRUMOASĂ stradă din Europa / Puțini știu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după ce s-a afișat întâi cu logodnica și apoi cu amanta!
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Vlăduța Lupău, apariție INCEDIARĂ! A renunțat la haine și s-a fotografiat AȘA
Vlăduța Lupău, apariție INCEDIARĂ! A renunțat la haine și s-a fotografiat AȘA
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică.  Se anunță schimbări benefice, plouă cu bani și scapă de probleme
Zodii care vor avea parte de o perioadă fantastică. Se anunță schimbări benefice, plouă cu...
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Pensii dublate pentru această categorie de români! Anunțul a fost făcut chiar înainte de Paște
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: „O să mă duc pe câmp să alerg un miel”. Blondina face dezvăluiri inedite
Cum vor petrece Paștele Oana și Viorel Lis: „O să mă duc pe câmp să...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua de Florii? Primele rezultate ale analizelor
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii. Dimineața când ne trezeam, simțeam mirosul de lapte fiert, de turte făcute pe plită și căldură.”
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat înapoi! Adevărul din spatele gestului său
„Am crezut că sunt iubit. Pleacă!” Pepe a aruncat verigheta și nu s-a mai uitat...
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator au demascat capcanele de pe masa de Paşte
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Când treci prin scanerul de securitate din aeroport agenții te văd dezbrăcat???
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de măritat, dacă trebuie și insistă cine trebuie...”
Lidia Buble a făcut anunțul: „Mă veți vedea în rochia de mireasă. Sunt gata de...
Sâmbătă, 4 mai 2024, de la ora 11, viața acestor 5 zodii intră într-o nouă etapă. Le așteaptă bogăție și succes
Sâmbătă, 4 mai 2024, de la ora 11, viața acestor 5 zodii intră într-o nouă...
Peștele pe care trebuie să îl ai pe masa de Paște. E gustos, se gătește ușor și are un preț accesibil
Peștele pe care trebuie să îl ai pe masa de Paște. E gustos, se gătește...
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai mânca, dementule!''
Scandal monstru între Florin Dumitrescu și Alex Dima. Chef-ul l-a jignit foarte urât. ''Nu mai...
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Jocuri gratuite pt. abonații PlayStation Plus Essential în mai 2024
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în trei paşi pentru destabilizarea Ucrainei
Rusia pune la cale revendicarea victoriei pe câmpul de luptă. În ce constă planul în...
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie conroversată
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
Un român a făcut CALCULUL complet: „Cât costă să locuiești, singur, în Londra, în condiții de minimă decență”
Un român a făcut CALCULUL complet: „Cât costă să locuiești, singur, în Londra, în condiții...
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A fost un şoc foarte mare pentru ea!”
Mihăiţă Neşu a rupt tăcerea şi a spus adevărul despre divorţul de soţia sa: „A...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital:
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
Cum arată apartamentul de lux în care locuiește Raluca Bădulescu în chirie: „Plătesc 1.300 de euro pe lună”
Cum arată apartamentul de lux în care locuiește Raluca Bădulescu în chirie: „Plătesc 1.300 de...
De ce scârțâie, de fapt, metroul când ajunge în Gara de Nord. Are legătura cu Nicolae Ceaușescu
De ce scârțâie, de fapt, metroul când ajunge în Gara de Nord. Are legătura cu...
Clădirea emblematică din București în care s-ar petrece lucruri stranii. Unii spun că este bântuită
Clădirea emblematică din București în care s-ar petrece lucruri stranii. Unii spun că este bântuită