Decizie de ultimă oră la Ministerul de Externe. Adrian Coman, românul căsătorit cu un bărbat, poate să voteze

Publicat: 08/11/2019 | 10:27
Decizie de ultimă oră la Ministerul de Externe. Adrian Coman, românul căsătorit cu un bărbat, poate să voteze

Adrian Coman și-a recunoscut orientarea sexuală, el fiind căsătorit cu un bărbat. La începutul acestui an, acesta a solicitat – la Consulatul Român din New York – reînnoirea pașaportului. În anexa atașată formularului online a fost depusă și o copie a certificatului de căsătorie, fiind specificat faptul că partenerul său este de același sex.

Cazul a fost intens mediatizat, din cauză că o căsătorie între două persoane de același sex nu este recunoscută în România, iar Adrian Coman nu avea, în astfel de condiții, dreptul de a vota, fiindu-i refuzată eliberarea unui nou pașaport.

Atât timp cât dumneavoastră ați solicitat emiterea unui nou pașaport și ați precizat de bunăvoie faptul că sunteți căsătorit cu o persoană de același sex, autoritățile române nu pot emite un pașaport în aceste condiții”, s-a precizat în răspunsul oficial semnat de consulul României la New York, Cătălin Dancu.

Conform g4media.ro, ministrul afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus – pe 6 noiembrie – eliberarea pașaportului simplu temporar pentru cetățeanul român Adrian Coman.