Descoperire de proportii in Guatemala. Nimeni nu se astepta sa gaseasca ASTA. „Este extraordinar”

Publicat: 08/08/2013 | 17:57
Descoperire de proportii in Guatemala. Nimeni nu se astepta sa gaseasca ASTA. „Este extraordinar”

O friza maya considerata "extraordinara", datand din urma cu 1.400 de ani, care reprezinta divinitati si diverse personaje purtand ornamente din pene si jad, a fost descoperita intr-un sit arheologic din nordul Guatemalei.

„Este o descoperire extraordinara care se intampla o singura data in viata unui arheolog”, a declarat acest cercetator guatemalez, intr-o conferinta de presa.

„Aceasta friza maya este cea mai spectaculoasa pe care am vazut-o vreodata”, a adaugat el.

Descoperirea a fost facuta in luna iulie pe o piramida din situl precolumbian Holmul, in departamentul Peten, la o distanta de circa 600 de kilometri de capitala Ciudad de Guatemala, in apropiere de frontiera mexicana.

„Friza din stuc se intinde pe opt metri lungime si doi metri inaltime, pe partea superioara a unui edificiu dreptunghiular”, a adaugat acelasi arheolog.

„Ea prezinta portretele zeilor si cele ale guvernantilor divizinati, dar si numele acestora”, dezvaluind informatii despre o perioada foarte importanta din istorie, intre anii 250 e.n. si 900 e.n., a explicat Francisco Estrada-Belli.

Friza include trei personaje principale purtand podoabe bogate de pene de quetzal (pasarea nationala a Guatemalei) si de jad, asezate in varful unor coline personificate sub forma unor monstri.

R.N.

Banner

Citește și...