Dezbatere controversată în Olanda! Se discută eutaniserea vârstnicilor care nu-și mai găsesc rostul

Publicat: 23/07/2020 | 14:55
Dezbatere controversată în Olanda! Se discută eutaniserea vârstnicilor care nu-și mai găsesc rostul

Parlamentul olandez va dezbate un controversat proiect de lege, care propune ca vârstnicii care nu-și mai găsesc rostul să fie eutaniasiați.

Partidul progresist D66, membru al coaliţiei guvernamentale a premierului Mark Rutte, susține ca persoanele cu vârste de peste 75 de ani, încă sănătoase, să aibă dreptul de a cere să fie eutanasiate pentru că s-ar fi săturat să trăiască, scrie EFE.

Un studiu publicat în martie, efectuat la solicitarea guvernului, a arătat că, din 21.000 de persoane întrebate, 10.000 de olandezi cu vârste de peste 55 de ani ar dori să poată opta legal pentru eutanasie dacă s-ar lovi de greutăți la bătrânețe. 

Proiectul de lege, gata din 2016

Această temă a apărut pentru prima oară în discuție în 2016, însă partidele din coaliția guvernamentală au amânat prezentarea proiectului de lege până la finalizarea studiului. 

Legea prevede ca persoanele care primesc dreptul la eutanasie să aibă peste 75 de ani și să fi avut înainte mai multe discuții cu un „consilier profesional”.

Belgia şi Olanda au fost, în 2002, primele ţări din lume care au legalizat eutanasia. Dar pentru a autoriza procedura, medicul aflat în centrul procesului trebuie să aibă convingerea că nu există o altă soluţie rezonabilă pentru pacient şi că suferinţa acestuia este „insuportabilă şi fără perspectivă de ameliorare”.

„Persoanele care consideră, după ce au reflectat îndelung, că au realizat tot ce au vrut în viaţă trebuie, în condiţii stricte şi după criterii precise, să poată să îşi pună capăt vieţii într-un mod pe care îl consideră demn”, au spus susținătorii proiectului de lege în 2016.

Foto: pixabay.com