Acasă » Știri » Știri interne » Discursul lui KLAUS IOHANNIS în Parlament

Discursul lui KLAUS IOHANNIS în Parlament

De: Cancan 07/02/2017 | 12:00
Discursul lui KLAUS IOHANNIS în Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs în Parlamentul României, aşa cum solicitase. Cererea preşedintelui Iohannis fusese aprobată de membrii Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ale Parlamentului. Discursul lui Klaus Iohannis a fost legat de recenta modificare a Codului Penal prin Ordonanţă de Urgenţă.

UPDATE Discursul lui Klaus Iohannis în Parlament:

„Mulţumesc, domnule preşedintele al Senatului, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnilor parlamentari, domnilor musafiri. M-aş fi adresat şi Guvernului, dar este ocupat. Nu-i bai, la ei am fost deja. Sunteţi un nou Parlament şi chiar mă bucur mult că aţi avut răbdare să staţi în sală să mă aşteptaţi şi vă mulţumesc pentru primirea foarte frumoasă. Noilor parlamentari şi vechilor parlamentari vă urez succes şi un mandat plin de realizări.

Aş fi vrut astăzi, la început de mandat, să vă vorbesc despre lucruri importante pentru România, să vă vorbesc despre centenar. În 2018 vom sărbători 100 de ani de la făurirea României moderne. Suntem în criză! Cu toţii ne dorim ca României să îi meargă mai bine, dar vremurile nu sunt obişnuite şi suntem în plină criză!

Sute de mii de români protestează în stradă! Naţiunea e vie, e atentă şi e foarte nemulţumită.

Doamnelor şi domnilor, cum s-a ajuns aici, la numai o lună de la alegeri?

În 11 decembrie PSD-ul a repurtat o mare victorie. Dar după aceea, doamnelor şi domnilor, după aceea, cu o ciudată strategie tip kamikaze a intrat în coliziune frontală cu o parte însemnată a societăţii româneşti. A promis în campanie ceva şi în primele zile s-a apucat de altceva. Pohta ce-aţi pohtit, grija ce-aţi avut-o se vede că nu este cea declarată în campanie. Nu prosperitatea României a fost prima grijă, grija primă a fost să vă ocupaţi de dosarele penalilor şi românii sunt indignaţi şi revoltaţi. Asta e situaţia, unii mulţumiţi, alţii nemulţumiţi. Ce facem, dragilor? Care este marja de manevră pentru a ieşi din acest impas? Retragerea ordonanţei 13 şi, eventual, demiterea chinuită a unui ministru este cu certitudine prea puţin. Alegeri anticipate sunt în această fază prea mult! Asta este marja de manevră.

Cine trebuie să vină cu soluţia? Păi, în mod natural, cel care a creat problema, PSD-ul!

Doamnelor şi domnilor, preşedinţii celor două Camere… aţi obosit deja (n.r.- către parlamentarii PSD care părăseau sala), ghinion! Preşedinţii celor două Camere care, nu ştiu, au rămas, încearcă să acrediteze ideea că eu nu aş accepta rezultatul votului şi că eu aş încerca să fac ceva să opresc acest rezultat. Afirmă în spaţiul public că aş încerca să demit acest Guvern. Nu, fals! Aţi câştigat, acum guvernaţi, dar nu oricum! România are nevoie de un Guvern puternic, nu de un Guvern care cu sfială execută ordinele de la partid. România are nevoie de un Guvern care guvernează transparent, predictibil, la lumina zilei, nu noaptea, pe furiş. Legiferaţi pentru România, daţi legi bune pentru România, nu pentru un grup de politicieni cu  probleme. Conduceţi, cei care aţi câştigat alegerile, dar conduceţi responsabil. Sunt mari aşteptări din partea societăţii, lumea v-a votat pentru că v-a crezut. Ceea ce aţi promis, faceţi! Sunt mari aşteptări din punct de vedere economic. Nu vă bateţi joc de România, suntem într-o situaţie macroeconomică foarte bună, păstraţi trendul ascendent, păstraţi creşterea economică.

Sunt aşteptări mari de la partenerii noştri internaţionali. Am luptat timp de mulţi ani ca România să fie o parte puternică din UE şi NATO. Dacă PSD-ul, care a creat această criză, nu o rezolvă urgent voi convoca, în virtutea atribuţiilor preşedintelui, convocări la Palatul Cotroceni ca să discutăm soluţiile potrivite.

Doamnelor şi domnilor, ce fel de naţiune vrem să fim? O naţiune puternică, prosperă, care îşi construieşte un stat de drept şi o respectă, o naţiune care se poate mândri cu o justiţie independentă, o naţiune în care instituţiile colaborează loial, o naţiune cu un Guvern performant sau vrem să fim o naţiune slabă, dispreţuită, care pune totul în joc pentru a salva pe câţiva din situaţii dificile… pe câţiva politicieni cu situaţii dificile.

Merită România un astfel de sacrificiu pentru câţiva politicieni? Acesta este scopul referendumului. O naţiune puternică se construieşte cu politicieni puternici în vârful statului. Asta îmi doresc pentru România. Pentru a afla voinţa suverană a poporului român, voi convoca acest referendum.

Aştept de la Parlament răspunsul la solicitarea mea. Imediat după primirea răspunsului voi convoca referendumul.

Probabil aţi urmărit imaginile de la multele manifestaţii. Au fost demonstraţii ample în localităţi unde nu a fost nicio demonstraţie la Revoluţie. Incredibil! Imaginea din Piaţa Victoriei cu telefoanele luminate, cred că o ştiţi cu toţii. Iată, când politicienii au încercat să ducă democraţia în cotloanele întunecate, românii au ieşit în stradă şi au adus lumina democraţiei. Democraţia trebuie apărată zi de zi, trebuie revigorată, democraţia nu este de la sine înţeleasă şi pentru democraţie e nevoie de educaţie şi felicit părinţii care şi-au dus copiii în Piaţa Victoriei pentru o lecţie autentică de democraţie.

Doamnelor şi domnilor, să păstrăm democraţia vie şi ţara curată şi la propriu şi la figurat, pentru generaţiile care vin după noi, pentru viitorul României! Vă mulţumesc”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis în Parlament.

UPDATE Preşedintele României, Klaus Iohannis, a ajuns la Parlament

UPDATE Premierul României, Sorin Grindeanu, nu asistă la discursul preşedintelui Iohannis din Parlament.

„Am discutat (în şedinţa Birourilor Permanente Reunite ale celor două Camere ale Legislativului – n.r.) despre includerea î n ordinea de zi pentru marţi a solicitării preşedintelui României de a se adresa Parlamentuluii. Am hotărât ora 12, conform solicitării pe care a făcut-o domnia sa”, a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. „În conformitate cu prevederile art. 88 din Constituţia României, republicată, doresc să adresez Parlamentului un mesaj referitor la modificările aduse de către Guvern legislaţiei penale, precum şi la evenimentele generate de acestea. Vă propun ca data prezentării mesajului în şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului să fie data de 7 februarie 2017, ora 12.00”, a fost mesajul trimis de Iohannis către Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu. Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat joi Curtea Constituţională a României cu privire la un conflict instituţional între guvern, instituţiile de justiţie şi Parlament, după ce Executivul a adoptat ordonanţa de modificare a Codurilor Penale.

În expunerea de motive, preşedintele Klaus Iohannis arată că decizia adoptării ordonanţei de urgenţă de către guvern este un abuz. „În consecinţă, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă, al cărei conţinut se îndepărtează atât de la necesitatea unei reacţii prompte, în vederea apărării unui interes public, cât şi de la argumentele prezentate în preambul, Guvernul a acţionat abuziv, arogându-şi competenţe pe care Constituţia nu i le conferă”, se arată în sesizare.

De asemenea, şeful statului face referire şi la intenţia de a organiza un referendum. „Potrivit art. 2 din Constituţie suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum. Totodată, potrivit alin. (2) al aceluiaşi articol, nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. Considerând că unele dintre modificările preconizate au legătură directă cu eforturile României depuse în combaterea fenomenului corupţiei, la data de 24.01.2017 am iniţiat procedura de organizare a unui referendum de interes naţional pe tema: continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice. În acest sens, am solicitat consultarea Parlamentului care, potrivit Legii nr. 3/2000 are un termen de 20 de zile pentru a formula un punct de vedere. Menţionăm că, până la această dată, Parlamentul nu a transmis acest punct de vedere”, a scris preşedintele în sesizarea trimisă Curţii Constituţionale.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Gestul EXTREM al unui zidar din Italia, nemulțumit că nu și-a primit salariul. Colegii săi au chemat de urgență forțele de ordine
Gestul EXTREM al unui zidar din Italia, nemulțumit că nu și-a primit salariul. Colegii săi...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
N-a mai apărut niciodată AȘA: Nadia Comăneci, IMAGINEA ZILEI! Cum a fost fotografiată
N-a mai apărut niciodată AȘA: Nadia Comăneci, IMAGINEA ZILEI! Cum a fost fotografiată
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i interesează…”
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i...
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort...
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Bogdan de la Ploiești și Cristian Pucean se pregătesc să devină părinți: „Știe toată lumea cât de mult iubesc eu copilașii”. Cei doi au făcut marele anunț după împăcare
Bogdan de la Ploiești și Cristian Pucean se pregătesc să devină părinți: „Știe toată lumea...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar într-un an. Câţi bani a strâns în 10 luni
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Oferte televizoare la Auchan: SMART TV la preț tentant
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul care îi dă o aromă de neuitat
Ce să adaugi în ostropelul de pui ca să-i dai cel mai bun gust. Ingredientul...
Care este cel mai straniu lac din România. Liliecii au fost văzuți zburând haotic deasupra lui
Care este cel mai straniu lac din România. Liliecii au fost văzuți zburând haotic deasupra...
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total OBLIGATORII
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Decizie crucială pentru șoferii din România. Totul s-a decis astăzi
Câți BANI primește pe lună un ospătar în Mamaia Nord, în 2024. Are cazarea asigurată + 800 lei bonuri de masă
Câți BANI primește pe lună un ospătar în Mamaia Nord, în 2024. Are cazarea asigurată...
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile Zeiței de la Montreal
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră,...
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea mintală a utilizatorilor”
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
Geanina din Las Fierbinți este însărcinată. Actrița a postat primele imagini cu burtica
Geanina din Las Fierbinți este însărcinată. Actrița a postat primele imagini cu burtica
Insula post-apocaliptică pe care doar foarte puțini ajung să pună piciorul. E unul dintre cele mai stranii locuri din lume
Insula post-apocaliptică pe care doar foarte puțini ajung să pună piciorul. E unul dintre cele...
Orașul din România care va renaște spectaculos. Investiția unui gigant italian îl va transforma complet
Orașul din România care va renaște spectaculos. Investiția unui gigant italian îl va transforma complet