Acasă » Exclusiv » Ea este salvatoarea sutelor de câini din „Dumbrava Minunată”. „Cine nu iubește animalele, nu iubește nici oamenii”

Ea este salvatoarea sutelor de câini din „Dumbrava Minunată”. „Cine nu iubește animalele, nu iubește nici oamenii”

De: Cătălin Cojocaru 03/04/2021 | 11:59

Coincidență sau nu, locul în care aproximativ 500 de câini nu mai duc ”o viață de câine” se numește Dumbrava. E tot în Moldova, la fel ca „Dumbrava Minunată” a lui Mihail Sadoveanu. Doar că Dumbrava de astăzi e în comuna Itești, la aproximativ 15 kilometri de Bacău.

Lizuca e Maria Manea – un inginer geolog ieșit la pensie, care a făcut o facultate în București.  Maria are timp și putere să se dedice fizic, financiar, dar mai ales sufletește ”comunitarilor”, așa cum le spun mulți. ”Fetele mele locuiesc la Bucuresti, sunt căsătorite, au joburi bune, …nu au nevoie de mine (zâmbește), așa că am timp de căței”, spune Maria.

”Degeaba te «pictezi», dacă nu ai suflet”

Este o femeie puternică, înzestrată cu acea calitate pură de a iubi animalele. E o femeie simplă, directă și ….”sunt mai corectă, iar asta îi deranjează pe unii.”

Maria este ajutată de mai mulți oameni cu suflet mare să aibă grijă de sutele de câini

Nu se sfiește să se încalțe cu cizme grele de cauciuc sau să facă curat în țarcurile câinilor. Mai rar pe la coafor pentru că Rex sau Moni o iubesc așa cum e – îmbrăcată în haine de muncă, cu o căciulă pe cap și fără unghii făcute. ”Degeaba te «pictezi», dacă nu ai suflet. Cine nu iubește animalele, nu iubește nici oamenii”, spune un apropiat al Mariei.

„Comunitarul de Bacău” devine „Sir Rex” în Marea Britania

Băcăuanca a creat o comunitate mare a patrupezilor și încearcă să-i educe și pe oameni să devină iubitori de vietăți necuvântătoare.

Dorind să-i tragă oarecum de urechi pe cei care nu înțeleg că patrupezii sunt ai noștri, Maria Manea postat un mesaj: ”Astăzi, am golit, din nou, rafturile de parizer pentru prietenii patrupezi”. (NU RATA: ”MAMA” CELOR 600 DE CÂINI L-A ÎNFIAT PE ”TARZAN DE LA VÂLCEA”)

Maria explică: ”Ne ajută prietenii de departe, de aici… mai puțin”

„Câinii sunt de pe străzile Bacăului?”

Câinii salvați de Maria ajung să fie adoptați și în străinătate

”Cam jumătate. Ceilalți sunt din satele din jur.Vin oameni și îi abandonează lângă adăpost sau trimit pe cineva să-i aducă.”

„Câți câini îngrijiți?”

„Vreo 500!”

Totul a început în anul 2010

”În 2010, adăpostul era în Bacău, dar a trebuit să-l mut. Am avut un câine-lup și, în timpul plimbărilor cu el, am găsit pe malul lacului câțiva amărâți!

I-am hrănit, i-am îngrijit, după care i-am luat acasă. Cu timpul, lumea a început să-mi arunce câini peste gard, văzând în mine o salvatoare… Ajunsesem să am 50 de câini, iar vecinii au făcut scandal, așa că i-am mutat la Dumbrava”, povestește Maria.

”Unde dragoste nu e, nici autorizație nu e”

Dincolo de dragostea pe care le-o poartă patrupezilor, le face și treaba autorităților.

„Vă ajută primăria de aici în vreun fel?”

”M-am judecat șapte ani cu primarul comunei Itești pentru o autorizație de construcție. Am pierdut. Am fost nevoită să demolez gardul pentru că avea fundație de beton și nu aveam autorizație.

Astăzi, tot ce înseamnă adăpost e fără fundație și e în extravilan. Am încercat pe toate căile legale să ne dea autorizație, dar nu a vrut! Am promis sterilizări, nu a vrut, dar îmi aduce câini la poartă”, mai spune Maria.

Necazurile nu se opresc aici. Urmărită cu binoclul de …un jandarm

”Am un jandarm care mă șicanează, stă în popasul de lângă adăpost. Vrea bani, l-am refuzat, mi-a otrăvit câinii” , sună periculos afirmația Mariei.

Maria și ajutoarele ei de nădejde

”Pentru ce vrea bani?” Răspunsul e la fel de periculos: ”Taxă de protecție! A spus că are binoclu, vede tot ce e la adăpost și ne păzește. Nu am vrut să am de a face cu el.A fost anchetat, dar a scăpat. Mi-a adus și câini legați la bot cu sârmă. Caroline (n.r. prietena din Olanda) a dat live, a ieșit scandal mare. Procurorul militar l-a scăpat…. Acum a mai rărit-o. Nu ne mai face zile fripte… sau poate e plecat”, mai spune Maria.

Aproximativ 4.000 de euro/lunar pentru cei 500 de câini

”Am două grupuri, unul olandez, celălalt englezesc, care strâng bani! Strâng 5 euro/cuțu. Fac licitații, vând diverse obiecte mici. Obișnuiau să vină la adăpost și de 4 ori pe an, dar de anul trecut nu s-a mai putut”, detaliază salvatoarea cățeilor.

Maria lasă să se înțeleagă că ajutorul, în cea mai mare parte, vine de la străini, și ne explică și cum a început colaborarea cu ei.

”Pe Facebook ne-am cunoscut! Sincer, mă mir și eu. Grupul din Marea Britanie mă ajută de 10 ani, sunt trei femei mai în vârstă. Nu m-au văzut niciodată, și din nou, mă mir… În Olanda am două prietene Debbie și Hennie care au fost aici de multe ori. Am camere de supraveghere la adăpost, mă urmăresc de acolo.

Grupul din Marea Britanie mă ajută cu adopții, nu cu întreținerea cățeilor, dar îmi trimite bani pentru mâncare”, mai spune Maria.

Condiții pentru adopții

Toți câinii își pot găsi un stăpân, dar nu oricine poate fi stăpânul unui câine din adăpostul Mariei: ”Nu dau câini celor care îi țin legați în lanț. În străinătate se face «homecheck», verificarea locuinței de persoane avizate.

Aș face și eu la fel, dar sincer, aici nu am timp. Mă dedic câinilor până seara târziu. Când să merg să verific …Așa că cei care se califică pentru adopții sunt prietenii sau cei care vin la recomandarea lor. În străinătate pleacă 10-15 câini pe lună. Mai mult pui, sunt mai ușor de educat.”

Are nevoie de oameni care să o ajute la muncă

”Nu e ușor să am grijă de 500 de câini, de aceea sunt mereu în căutare de oameni. Nu vor la căței. Acum am niște baieți, dar pot pleca oricând. Au lucrat în străinătate, au venit acasă din cauza pandemiei. Îi plătesc la zi… când vin.  Doar o fată e angajată, dar și ea visează să plece din țară”, mai povestește Maria.

(VEZI AICI: CUM L-A TRANSFORMAT DORIAN POPA PE CHELUȚU ÎN CEL MAI SIMPATIZAT CÂINE DIN ROMÂNIA)

Pentru Maria Manea, câinii sunt în inima ei: ”Fidelitatea și prietenia nu pot fi cumpărate. Tot ce fac e din dragoste, nu fac mare spectacol”.

Iar Maria Manea se poate gândi în voie la cățelușii pe care i-a salvat, la hotarul dintre realitate și minune.

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
„Omul cu Tourette” a DIVORȚAT în secret! Motivul jenant pentru care Andrei Ungureanu și soția lui s-au despărțit
„Omul cu Tourette” a DIVORȚAT în secret! Motivul jenant pentru care Andrei Ungureanu și soția...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii au înnebunit când au văzut-o
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Cine-i conduce mașina? Cum a fost surprinsă Simona Halep când a ajuns la mall: Nu mai afișează zâmbetul de altădată
Cine-i conduce mașina? Cum a fost surprinsă Simona Halep când a ajuns la mall: Nu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i interesează…”
Situație dramatică în cazul regretatei Naomy! Familia nu are nici măcar loc de veci: „Nu-i...
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a...
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Matteo, dezvăluiri inedite din viața de tată: „Stau cuminte în timp ce mă machiază”. Ce relație are artistul cu fiica lui
Matteo, dezvăluiri inedite din viața de tată: „Stau cuminte în timp ce mă machiază”. Ce...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a exprimat tristețea în mediul online: „Sunt nervoasă și tristă și nefericită.”
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea:
Vali Vijelie și soția lui s-au despărțit! Carmen a confirmat separarea: "Nu mai vreau să...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Cum ar putea folosi armata câinele-robot? VIDEO
Cum ar putea folosi armata câinele-robot? VIDEO
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol! Imaginile din interiorul vilei i-au uluit pe toți
Andreea Esca și-a amenajat casa în stil excentric. Fiul ei, Aris, a dat-o de gol!...
Orașul din România care va renaște spectaculos. Investiția unui gigant italian îl va transforma complet
Orașul din România care va renaște spectaculos. Investiția unui gigant italian îl va transforma complet
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Alimentul care e la mare căutare înainte de Paște. Numărul comenzilor a explodat în România
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au acest drept
Legea care se va aplica în toată România. Ordin de la UE. Toți românii au...
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
Beleaua Corduneanu a făcut anunţul. Este CUTREMUR în lumea interlopă
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Șoc în lumea teatrului. Actor român, condamnat la 6 ani de închisoare pentru viol
Șoc în lumea teatrului. Actor român, condamnat la 6 ani de închisoare pentru viol
Paul al României a ajuns la mila prietenilor. Rămas fără milioanele de euro din Ferma Regală și fugit din țară, PRINȚUL trăiește de pe o zi pe alta
Paul al României a ajuns la mila prietenilor. Rămas fără milioanele de euro din Ferma...
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a transmis Bunesa
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu faci pentru atenție”
Motivul pentru care Erika Isac s-a ras în cap! Fanii au criticat-o dur: ”Ce nu...
Geanina din Las Fierbinți este însărcinată. Actrița a postat primele imagini cu burtica
Geanina din Las Fierbinți este însărcinată. Actrița a postat primele imagini cu burtica
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei. E bună pentru cei cu diabet sau probleme de digestie
Planta plină de vitamine pe care românii evită să o consume din cauza aspectului ei....
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai fi la fel pentru ele
Schimbare majoră în viața acestor trei zodii! De la 1 Mai, nimic nu va mai...