Evaluarea Națională 2019. Calendarul examenului de Capacitate

Publicat: 10/06/2019 | 18:17
Evaluarea Națională 2019. Calendarul examenului de Capacitate

Evaluarea Națională 2019 se apropie cu pași repezi. Elevii claselor a VIII-a s-au înscris în perioada 3 – 7 iunie 2019 pentru a susține examenul de Evaluare Națională 2019. Ei au încheiat cursurile anului școlar 2018-2019 vineri, 7 iunie 2019. 

Examenul de capacitate se desfașoară anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul să susțină examenul fără taxă.

Media obținută la Evaluarea Națională (EN VIII) este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal. Pentru media de admitere în licee, media de la evaluarea națională contează 80 la sută, iar media generală din cei patru ani de gimnaziu ai candidatului cântărește 20 la sută.

Ce este Evaluarea Națională

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină examenul fără taxă. Media obținută la EN VIII este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.

Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE). Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene. (Vezi și: Rezultate contestații Evaluarea Națională 2018. EDU.RO: notele finale la Capacitate)

Calendarul examenului de capacitate pentru anul școlar 2018-2019

3 – 7 iunie 2019– Prima etapă pentru elevii de clasa a VIII-a este înscrierea pentru a susține examenul de Evaluare Națională 2019.

Spre deosebire de alți ani, înscrierea candidaților pentru Evaluarea Națională din seria curentă de absolvenți se face la secretariatele unităților de învățământ pe care aceștia le-au absolvit de către secretarii unităților de învățământ, în conformitate cu evidențele școlii, astfel că nu mai există o cerere-tip, iar părinții nu trebuie să mai vină la școală. Pentru candidații din anii precedenți, înscrierea se face de către secretariatul unității de învățământ pe care candidații au absolvit-o, pe baza actelor prezentate de aceștia, scrie edupedu.ro.

18 iunie 2019-  Prima probă, la limba și literatura română
20 iunie 2019– A doua probă, la matematică

21 iunie 2019–  Limba și literatura materană

Modele orientative de subiecte pentru EN VIII sunt disponibile aici.

25 iunie- Afișarea primelor rezultate

26 – 28 iunie– Rezolvarea contestațiilor

29 iunie- Afișarea rezultatelor finale

Citește și: EDU.RO | Rezultate simulare Evaluare Națională 2019. Vezi ce notă ai luat

Reguli de respectat la Evaluarea Națională 2019

  • La examenul de Evaluare Națională 2019, li se interzice candidaților să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea. Altfel nu intră în examen.
  • Li se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și altele asemenea ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați
  • Li se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare
  • Li se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale
  • Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
  • Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a evaluării naționale și prevederile alin. și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen

Când se fac înscrierile la liceu

Va urma apoi etapa opțiunilor pentru liceu și în final repartizarea candidaților.

3 – 7 iulie 2019: Elevii de clasa a VIII-a vor completa fişele de înscriere la liceu
4 – 8 iulie 2019: Elevii și părinții verifică fişele de înscriere la liceu și corectează eventualele greşeli în baza de date computerizată.
12 iulie 2019: Repartizarea computerizată la liceu a absolvenţilor clasei a VIII-a

Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene.

Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE).

Citește și: Simulare Evaluare Națională 2019. Exemplu de cerere pentru trecerea notelor în catalog

Citește și...