Incredibil! Astronomii au găsit posibile semne de viață extraterestră în atmosfera planetei Venus

Publicat: 14/09/2020 | 19:59
Incredibil! Astronomii au găsit posibile semne de viață extraterestră în atmosfera planetei Venus

O echipă condusă de cercetătoarea Jane Greaves, care este profesor la Universitatea Cardiff, a detectat în norii acizi ai planetei Venus un gaz numit fosfină, care indică faptul că microbii ar putea trăi în vecinătatea inospitalieră a Pământului.

Echipa condusă de Greaves a găsit prezența gazului și a lansat ipoteza că organismele vii plutesc în norii planetei Venus, scrie BBC, CNN și The New York Times.

Citește și: Andrei Ștefănescu, primele declarații despre COVID-19: „Știu că sunt pozitiv. Asta este. Mă simt de parcă am fost răpit de extratereștri”

Fosfina este o moleculă formată dintr-un atom de fosfor și trei atomi de hidrogen. Pe Pământ, fosfina este asociată cu viața, cu microbii care trăiesc în intestinele unor animale, cum ar fi pinguinii, sau cei care se află în medii sărace în oxigen, cum ar fi mlaștinile. Este un gaz inflamabil, murdar, toxic, produs de bacterii care nu necesită oxigen.

Mirosul său a fost asemănat cu peștele sau usturoiul în descompunere. Poate apărea și atunci când materia organică se descompune.

Ce se știe despre Venus

Venus este aproape cât Terra. Este o planetă neobișnuită pe care oamenii de știință încă încearcă să o înțeleagă. Este cel mai apropiat vecin planetar al nostru. Atmosfera groasă a planetei ajută la captarea căldurii, iar suprafața sa este suficient de fierbinte pentru a topi plumbul.

Deasupra suprafeței sale fierbinți, care are 482 de grade Celsius, partea superioară a norilor este mult mai temperată. Dar norii lui Venus sunt foarte acizi, ceea ce ar trebui să distrugă rapid fosfina.

Pentru a supraviețui acidului sulfuric microbii venusieni din aer ar trebui fie să folosească o biochimie necunoscută, radical diferită, fie să dezvolte un fel de armură, explică oamenii de știință.

„Ceva complet neașteptat și extrem de interesant se întâmplă pe Venus pentru a produce prezența neașteptată a unor cantități mici de gaz fosfină”, a declarat Sara Seager, coautor al studiului și astrofizician la Massachusetts Institute of Technology, citat de Digi24.

Nu rata: Cercetătorii, un anunț important pentru omenire: au fost găsite urme de viață extraterestră la un meteorit căzut pe Pământ

Cercetătorii au folosit Telescopul James Clerk Maxwell din Hawaii în 2017 și Atacama Large Millimetre Array în 2019 pentru a studia planeta Venus. Datele lor au dezvăluit o semnătură spectrală unică urmelor de fosfină din atmosfera planetei. Studiul a fost publicat luni în revista Nature Astronomy .