Indicii ROBOR – 11 ianuarie 2019. Prima lovitură a anului pentru românii cu credite în lei

Publicat: 11/01/2019 | 12:26

În ultimele zile, indicii ROBOR s-au aflat în ușoară scădere, determinându-i pe mulți dintre românii care au credite în lei să privească, optimiști, către viitorul apropiat și mediu. Dar bucuria a fost de scurtă durată, cel puțin în ceea ce privește indicele ROBOR la 6 luni.

Indicele ROBOR la 6 luni, în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditele ipotecare, a urcat de la 3,22 la 3,23%. Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.

În ceea ce privește indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează și creditele la „Prima Casă”, a stagnat la 2,88%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Avertismente ale specialiștilor

Greșelile de politică monetară și fiscală și tensiunile comerciale sunt principalele amenințări la adresa economiei globale în 2019. Factorii de risc includ creșterea datoriei și a deficitului bugetar în SUA, nivelurile ridicate ale datoriilor în Europa și Japonia, dar și potențiale decizii eronate ale unor bănci centrale majore.

Totodată, disputele comerciale între marile puteri ale lumii, care au avut un efect limitat până acum, ar putea să escaladeze rapid și să scape de sub control, avertizează analiștii Markit.

Citește și...