Just Fontaine, recordmanul de goluri al Cupei Mondiale

Autor: Sabin P.
Publicat: 01/06/2020 | 15:53
Just Fontaine, recordmanul de goluri al Cupei Mondiale

Se spune că recordurile sunt făcute pentru a fi doborâte, dar cel al Just Fontaine pare de neegalat. La Cupa Mondială din 1958, Fontaine a marcat nu mai puţin de 13 goluri, performanţă care a rămas în picioare şi la mai bine de jumătate de secol de când a fost realizată.

La fel ca mulţi dintre marii jucători ai Franţei, Fontaine nu s-a născut în Franţa, ci la Marrakech, în Maroc, pe 18 august 1933, dintr-un tată normand şi o mamă spaniolă. Just şi-a început cariera de fotbalist la US Marocaine Casablanca, unde a evoluat între 1950 şi 1953, când a fost recrutat de Nice. La scurt timp după ce a ajuns la gruparea de pe Coasta de Azur, a debutat şi în naţionala Franţei într-un meci câştigat cu 8-0 în faţa Luxemburgului, în care el a reuşit un hattrick. Totuşi, după această partidă, a trebuit să mai aştepte încă trei ani pentru o nouă convocare în prima reprezentativă.

În cele trei sezoane la Nice, în care a cucerit un titlu de campion şi o Cupă a Franţei, a marcat 44 de goluri, atrăgând atenţia celei mai în vogă echipe din Franţa acelor vremuri, Stade Reims, care l-a transferat în 1956. Impactul a fost imediat: în 1958, a reuşit eventul campionat-cupă, după ce a marcat 30 de goluri în 21 de meciuri!

Deşi marcase doar un gol pentru naţionala „cocoşilor galici” în ultimele 53 de luni, Just Fontaine a fost de neoprit la Cupa Mondială din 1958! A înscris în toate cele şase meciuri jucate de francezi la turneul final şi doar Brazilia a oprit-o din drumul spre titlul suprem în semifinale.

Pentru a bate recordul lui Sandor Kocsis, de 11 reuşite la Cupa Mondială din 1954, Fontaine trebuia să marcheze de trei ori în finala mică cu Germania Federală. A înscris, însă, patru goluri şi Franţa a cucerit medalia de bronz după triumful cu 6-3.

Justo ar fi putut fi un atacant şi mai mare decât l-a reţinut istoria dacă nu s-ar fi accidentat foarte grav în 1960 într-un meci de campionat cu Sochaux, când a suferit o dublă fractură de tibie şi peroneu. Astfel, ultimul său joc în naţionala Franţei a fost pe 11 decembrie 1960 împotriva Bulgariei, când avea doar 27 de ani! Cifrele sale în tricoul Les Bleus sunt demne de jocurile pe computer din zilele noastre: 30 de goluri în 21 de meciuri, adică o medie de 1,43 de reuşite pe meci! Mai mult, în cele 10 meciuri oficiale disputate pentru reprezentativa Franţei, Fontaine a înscris 21 de goluri! Justo a încercat să revină pe teren la Reims, dar o altă accidentare l-a obligat să-şi încheie prematur cariera, la vârsta de doar 29 ani, pe 5 iulie 1962.

Citește și...