LeBron James, urmașul firesc al lui Michael Jordan în NBA

Autor:
Publicat: 27/05/2020 | 20:10
LeBron James, urmașul firesc al lui Michael Jordan în NBA

Comparat adesea cu Michael Jordan, LeBron James este considerat de mulți chiar cel mai bun baschetbalist al tuturor timpurilor.

Și asta pentru că a reușit să transforme o echipă de pluton într-o campioană cu pretenții constante la titlu, iar statisticile sale sunt absolut fabuloase: este cel mai bun marcator all-time în playoff-ul NBA, a jucat în opt finale consecutive, dintre care a triumfat de trei ori, ocupă locul al treilea în ierarhia punctelor înscrise în istoria ligii și poziția a opta în clasamentul paselor decisive și este cel mai tânăr jucător din istorie care a înscris 30 de mii de puncte.

Triplu campion al NBA, în două rânduri cu Miami Heat și o dată cu Cleveland Cavaliers, LeBron a fost desemnat de patru ori MVP-ul sezonului și de trei ori al finalei NBA. Totodată, a jucat de nu mai puțin de 16 ori în All-Star Game, fiind desemnat cel mai bun jucător al meciului stelelor din NBA de trei ori, și a cucerit două medalii de aur și una de bronz la Jocurile Olimpice și un bronz la Campionatele Mondiale.

Palmaresul lui este la fel de impresionant și în tricoul naționalei Statelor Unite, pentru care a debutat la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004. El a petrecut cea mai bună parte a turneului olimpic pe banca de rezerve, iar americanii au obținut doar medalia de bronz. La fel au stat lucrurile și la Campionatul Mondial din 2006, unde LeBron a fost vice-căpitan de echipă și a reușit o medie de 14 puncte, cinci recuperări și patru pase decisive. Abia peste doi ani, la Jocurile Olimpice de la Beijing, LeBron James a preschimbat bronzul în aur, performanță repetată și în 2012, la Londra, când deja devenise liderul echipei. El a reușit prima triple-double din istoria echipei olimpice a Statelor Unite, într-un meci cu Australia, în care a avut 11 puncte, 14 recuperări și 12 pase decisive. După ce a înscris 19 puncte în finala cu Spania, LeBron a devenit cel mai bun marcator all-time al naționalei americane și a egalat performanța unică a lui Michael Jordan de a câștiga în același an aurul olimpic și titlurile de campion al NBA, de MVP al sezonului și de MVP al finalei NBA.