Legea care uimeşte România! Stai la bloc şi faci mâncare? Iată ce păţeşti dacă îţi iese mirosul din casă

Publicat: 02/07/2020 | 10:29
Legea care uimeşte România! Stai la bloc şi faci mâncare? Iată ce păţeşti dacă îţi iese mirosul din casă

Parlamentul României a adoptat, de curând, un proiect de lege inedit. Acesta prevede o serie de măsuri pentru eliminarea mirosurilor.

Actul normativ, inițiat de doi parlamentari USR, a venit la propunerea unei femeie din Timișoara. Rodica Militaru a explicat, pentru Adevărul, în ce condiţii ar trebui să se aplice noile reglementări. Legea mirosurilor i-a înfuriat pe fermieri, care i-au solicitat lui Klaus Iohannis să nu promulge legea.

Citește și: Anunț important! Se schimbă vârsta de pensionare. Noua legea intră în vigoare începând cu data de 1 iulie

„Există activităţi care sunt deja reglementare şi au nevoie de autorizaţie de mediu. Acestea sunt emise de Agenţia de Protecţie a Mediului, iar controlul îi revine Gărzii de Mediu. Ce a adus legea mirosului nou a fost că s-a adăugat şi disconfortul olfactiv diverselor afectări ale populaţiei”, a explicat Rodica Militaru.

„La elaborarea Legii mirosurilor, a muncit o echipă de specialişti din diverse domenii. Din documentarea noastră a rezultat că există standarde, metodologie şi aparatură privind măsurarea intensităţii mirosurilor. În România există cel puţin un laborator acreditat RENAR pentru determinarea nivelului de miros prin olfactometrie dinamică şi anume Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială (ECOIND)”

Buletinele vor fi eliberate de un laborator acreditat

Prin urmare, în România se pot efectua determinări ale nivelului de disconfort olfactiv”, a arătat Rodica Militaru. Buletinele de analiză eliberate de către un laborator acreditat sunt valabile la nivel internaţional.

Iniţiatoarea legii mirosurilor a mai declarat că „şi până la apariţia legii mirosurilor fermele aveau obligaţia legală de monitorizare şi reducere/eliminare a mirosurilor, în conformitate cu obligaţiile prevăzute în autorizaţiile integrate de mediu”.

Nu rata: Klaus Iohannis a contestat legea privind educația sexuală în școli

Întrebată ce efect are legea mirosurilor în cazul mirosurilor casnice care deranjează vecinii, iniţiatoarea legii mirosurilor a declarat că în cazuri extreme sub incidenţa actului normativ pot intra şi gospodinele care produc miros atunci când gătesc.

„Cred că vecinii ar trebui să fie preocupaţi de buna convieţuire. Nici înainte de apariţia legii nu era de dorit ca în loc să deschidă geamul când găteşte, vecinul să deschidă uşa spre hol, să se răspândească mirosul de gătit în tot blocul. Dar dacă există acest obicei în mod constant şi vecinul nu ţine cont de solicitările celorlaţi locatari, da, legea poate fi invocată. Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a mai declarat Rodica Militaru.