Ludovic Orban a vizitat șantierul de reabilitare a Cazinoului din Constanța. Lucrările de consolidare și restaurare, un proiect de anvergură al CNI

Publicat: 23/07/2020 | 15:32

Premierul Ludovic Orban, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, și Manuela Pătrășcoiu – directorul general al CNI – au verificat, astăzi, stadiul lucrărilor de consolidare și restaurare a Cazinoului din Constanța, unul dintre cele mai importante obiective turistice de pe litoralul Mării Negre. Obiectivul se află în implementare la Compania Națională de Investiții, instituție sub autoritatea MLPDA.

Contractul de la CNI vizează cele mai ample lucrări de renovare și recondiționare de până acum a acestei clădiri emblematice de la malul Mării Negre. Investiția de 56,6 milioane de lei va fi finalizată în a doua jumătate a anului 2022 și va fi ulterior predată primăriei Constanța.
Va fi o clădire bijuterie, la dispoziția tuturor romanilor, care nu va funcționa ca un cazino, ci ca un adevărat centru cultural cu sală de spectacole, spații expoziționale, spații pentru simpozioane etc. Va fi o clădire de patrimoniu de a cărei frumusețe să vor bucura toți românii și nu numai.

Lucrările de consolidare și restaurare ale Cazinoului din Constanța reprezintă un proiect de anvergură al Companiei Naționale de Investiții (CNI), Manuela Pătrășcoiu, director general al CNI SA, spune bijuteria arhitectonică va fi cea mai frumoasă clădire de pe întreg litoralul Mării Negre.

”Am așteptat acest moment încă din anul 2011, de când am preluat acest proiect și CNI își ia acum angajamentul ca, la sfârșitul lucrărilor, să predea cea mai frumoasă clădire de pe întreg litoralul Mării Negre”, a afirmat Manuela Pătrășcoiu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții – societate care funcționează sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice -, prin intermediul căreia sunt realizate lucrările de consolidare și reabilitare.

”Vom urmări îndeaproape derularea lucrărilor și fiecare etapă din acest proiect, astfel încât, la sfârșitul lucrărilor, să putem preda cea mai frumoasa clădire de pe întreg litoralul Marii Negre. Constructorii vor avea parte de tot sprijinul nostru pentru ca lucrările sa fie finalizate în termenul contractual asumat”, precizează Manuela Patrășcoiu, directorul general al Companiei Nationale de Investitii S.A.

Ludovic Orban: ”Romania are foarte multe clădiri emblematice, așa cum este și clădirea superbă a Cazinoului”

În urma realizării lucrărilor de consolidare și restaurare desfășurate prin Compania Națională de Investiții, Cazinoul din Constanța va fi redat circuitului public și astfel va fi pusă în valoare cea mai importantă clădire publică realizată în stil Art Nouveau, cu o remarcabilă unitate stilistică a tuturor elementelor: volume, fațade, raportul plin-gol, decorație interioară și exterioară.

”Romania are foarte multe clădiri emblematice, așa cum este și clădirea superbă a Cazinoului. Din păcate, în ultimii ani a fost lăsată în paragină și presupune foarte multe intervenții care sunt necesare. S-ar putea scrie și o carte cu ce s-a găsit aici, cu diferitele consecințe ale delăsării. Obiectivul nostru e că această clădire sa fie redată constănțenilor în termen stabilit, în mai 2022”, a declarat Ludovic Orban.

Astfel, Cazinoul va putea redeveni un centru cultural și de divertisment de anvergură internațională, putând găzdui evenimente culturale, simpozioane, expoziții, beneficiind de o sală multifuncțională de 200 de locuri și de o sală de festivități cu o capacitate de 150 de locuri.

Cazinoul din Constanța va redeveni un centru cultural și de divertisment de anvergură internațională

Durata estimativă pentru realizarea proiectului ”Consolidare și restaurare Cazino Constanța” este de 30 de luni (3 luni etapa de proiectare și 27 de luni cea de execuție).

Lucrările la unul dintre cele mai importante obiective turistice din România sunt realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), iar valoarea totală estimată a investiţiei este de 111.553.449,35 lei.

În vederea punerii în siguranță a obiectivului de investiţii se propune realizarea lucrărilor de consolidare și restaurare (clădire S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol) și a celor exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă).

  • reconfigurarea funcțională și adaptarea spațiilor interioare și exterioare la noile funcțiuni propuse prin tema de proiectare, reprezentative pentru viața social-culturală a orașului și pentru un monument de categorie ”A” cu valoare arhitecturală și istorică excepțională;
  • adaptarea proiectelor de arhitectură, structură și instalații la noile funcțiuni propuse, ținând cont de actualizarea expertizelor și studiile la această fază de proiectare;
  • revizuirea documentațiilor de arhitectură și componente artistice (pictură murală, stucco-marmură, stucatură policromă, metal şi vitralii) pentru tratarea corespunzătoare a degradărilor survenite în perioada 2014 – 2018;
  • actualizarea normativelor de proiectare și a legislației în domeniu.