Acasă » Trending » Medicul Octavian Jurma: ”Cred că din acest moment trebuie să acceptăm că suntem condamnați la infectare”

Medicul Octavian Jurma: ”Cred că din acest moment trebuie să acceptăm că suntem condamnați la infectare”

De: Eliza Popescu 09/10/2021 | 22:42
Medicul Octavian Jurma: ”Cred că din acest moment trebuie să acceptăm că suntem condamnați la infectare”
Sursă foto: Pixabay

Situația din România este una îngrijorătoare – susțin mai mulți specialiști. Rata de incidență din multe localități a trecut pragul de 6 la mia de locuitori. Primul loc este ocupat de localitatea Călugăreni din județul Prahova, rata de infectare ajungând la 23,42 la mia de locuitori. Ce spune medicul Octavian Jurma despre situația în care se află țara noastră?

Octavian Jurma, medicul și cercetătorul timișorean care a făcut predicții dovedite corecte ale evoluției pandemiei, susține faptul că cetățenii trebuie să respecte regulile impuse de autorități și chiar să intre în carantină, fără să aștepte decizia autorităților. Cercetătorul mai susține că situația se va înrăutăți în perioada următoare.

De asemenea, medicul spune că ”București riscă să devină Marele Călugăreni”, rata de infectare ajungând la peste 20 la mia de locuitori. Localitatea din Prahova, Călugăreni, este pe primul loc în topul localităților cu cea mai mare rată de incidență: a ajuns la 23,42 la mia de locuitori.

Citește și RATA DE INFECTARE COVID-19 CONTINUĂ SĂ CREASCĂ! PRAHOVA, FRUNTAȘĂ CU CEA MAI MARE INCIDENȚĂ DIN ȚARĂ, DE 23,42 LA MIE

”Din Micul Paris, Bucuresti risca sa devina Marele Calugareni (care mai face odata istorie ca cea mai infectata localitate din Romania cu o incidenta de 23.4 la mie). In vest, Timisoara din Mica Viena risca sa devina Marea Remetea. Peste tot in tara e la fel.

Acum incidenta reala in Bucuresti este de 14 la mie, iar in Ilfov de 15 la mie.
Bucuresti cu o populatie de 2,000,000 locuitori are are incidente pe care ne-am obisnuit sa le vedem in localitati cu 2,000 de locuitori, unde 40 de oameni infectati produc o incidenta de 20 la mie.

Mult mai ridicola este situatia din Ilfov unde TOATE localitatile au peste 7 la mie (cu o singura exceptie care este si ea peste 3 la mie, Dascalu cu 4.9 la mie).
Cu toate acestea noi insistam sa luam masuri locale ca si cum doar cateva localitati ar fi afectate si restul bine mersi. Am trecut de mult de pragul in care o carantina locala mai poate ajuta. Suntem deja dincolo de pragul in masurile regionale mai pot avea efect si in curand vom fi dincolo de pragul pana la care masurile nationale mai fi de folos.

E ca si cum ti-a luat foc casa si insisti sa stingi incendiul cu galeata pentru ca furtunul nu ar face decat sa incetineasca incendiul. Vrei sa te vada vecinul ca te chinui sa stingi incendiul, insa planul tau e sa dai vina pe pompieri si sa incasezi banii de asigurare. Drept urmare lasi toate casele sa arda pentru niste interese meschine.

Si mai ridicol este ca multe din aceste comune au crescut liber sub carantina, lucru care in loc sa duca la anchete pentru a vedea de ce nu se respecta carantina va fi invocat impotriva carantinei in urmatoarele valuri.

Nivelul de incompetenta si rea credinta in administrarea pandmeiei in Romania a atins cote paroxistice de cand politicienii au preluat complet controlul din mainile medicilor si epidemiologilor. Ministerul Santatii a devenit [si este in continuare] irelevant de cand a indraznit sa se opuna „indicatiilor de sus” care ii cereau sa o lase balta cu testarea si preventia ca deranjeaza la buzunarele clientelei de partid. Orice ministru al sanatati care va pune interesele oamenilor inaintea intereselor de partid va fi sumar executat de echipa castigatoare asa incat modelul actual de obedienta va ramane si in noul guvern.
–––––––––––––-
Datele de mai jos ilustreaza elocvent aceasta constatare. Bucuresti a crescut in doar 14 zile de la 4 la 14 la mie (incidenta standard RI1K14d, incidenta oficiala e RI1K14o), de aproape 4x in 2 saptamani. Cosecinta? Nu s-a luat nici o masura de preventie sau limitare. Continuam cu masurile de relaxare vopsite in graba ca masuri de preventie.

Saptamana viitoare atat Bucuresti cat si Ilfov pot ajunge la 20 la mie si dincolo de saptamana viitoare trebuie sa scriem ca pe hartile din vechime „aici sunt mostrii”.

Situatia este similara in toate marile centre urbane din Romania, unde liderii locali s-au ferit sa ceara masuri nepopulare multumiti ca pot da vina pe cei de la centru. In micile comune carantina s-a luat de ochii lumii si a fost ignorata de toata lumea.

Dezastrul in care ne aflam nu este un accident, ci rezultatul unei politici deliberate de zadarnicire a combaterii bolii care a fost entuziast asumata politic de toate partidele sub presiunea curentului negationist.

Nici macar o singura activitate nu este interzisa in comparatie cu perioada in care ne aflam sub 0,1 la mie, dimpotriva certificatul verde este folosit pentru a inhiba testarea (de unde si usoara scadere a numarului de cazuri) si va fi compromis la fel ca vaccinarea.

Este inadmisibil ca am lasat sa cada capitala, centru nostru nervos, economic si administrativ. Intr-o tara puternic centralizata cum este Romania, catastrofa din Bucuresti are efect de domino in toata tara si va spun asta ca timisorean banatean.

Cred ca din acest moment trebuie sa acceptam ca suntem condamnati la infectare si sigurul lucru pe care il mai putem face este sa ne protejam in primul rand intrand in carantina cu familia noastra pana trece valul 4-Delta (pana in decembrie).

Daca iesim in comunitate pentru necesitati esentiale (job, scoala, cumparaturi sau relaxare), masca (FFP2) si vaccinul sunt cele mai importante masuri de protectie alaturi de distantarea fizica si igiena mainilor.

Cu ajutorul acestora putem sa ne mentinem inclusiv activitati de recreatie necesare pentru santatea noastra mentala (terase, cinema, teatru, calatorii). Evitati insa orice spatiu inchis aglomerat unde se consuma alcool si/sau are loc agitatie si efort fizic (salile de sport/fitness sunt OK doar daca nu sunt aglomerate si foarte bine aerisite).

Putem trece cu bine si prin acest val la nivel individual, insa ca societate vom fi grav raniti si ne va luam mult timp sa ne revenim”, spune medicul.

Sursă foto: Pixabay

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București Activează în presa online de mai bine de 5 ani Din anul 2019 face parte din grupul de presă Gândul Media Network
Parteneri
Câți euro a luat Alexandra Duli, de la Pro TV, pentru cele 14 săptămâni la Survivor All Stars
Câți euro a luat Alexandra Duli, de la Pro TV, pentru cele 14 săptămâni la...
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42 de ani!
FOTO. Cum a ajuns să arate Ileana Lazariuc, fosta noră a lui Țiriac, la 42...
WOW! CUM POATE SĂ ARATE! Au apărut primele imagini cu maşina de 2,7 milioane de euro a lui Țiriac! A aşteptat 5 ani să o primească
WOW! CUM POATE SĂ ARATE! Au apărut primele imagini cu maşina de 2,7 milioane de...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele premiu câștigat în 2012
Ce s-a ales de Petru Buiuca, primul câștigător „MasterChef România”. Pe ce a cheltuit marele...
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
El i-a luat locul în clan lui Costel Condureanu! „Stăpânul Moldovei” va di înmormantat regește
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
Cine este femeia care își pune melci pe față! Videoclipurile ei au devenit virale
Cine este femeia care își pune melci pe față! Videoclipurile ei au devenit virale
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a scris în biletul de adio
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi? „Sunt curios care este comportamentul tău când ești cu o persoană la care nu ții atât de mult.”
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli pârjoliti, două…
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inovație în bricolaj: Două noi instrumente Parkside la Lidl
Inovație în bricolaj: Două noi instrumente Parkside la Lidl
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi cunosc aproape toate iubitele, dar cu ea...”
Abia acum s-a aflat! Cum a ajuns Cătălin Moroșanu să-i fie naș lui Jador: „Îi...
Castelul din România care a renăscut din ruine. A fost reabilitat și acum e gata să primească turiști
Castelul din România care a renăscut din ruine. A fost reabilitat și acum e gata...
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
“Avem o situație de urgență”. Boala care a început să facă ravagii pe un continent
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele interne
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
Predicția ciudată făcută de Nostradamus despre ABDICAREA Regelui Charles. Își încheie sau nu domnia în 2024?
Predicția ciudată făcută de Nostradamus despre ABDICAREA Regelui Charles. Își încheie sau nu domnia în...
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al Anamariei Prodan a ţinut-o ascunsă
Cât de frumoasă este fosta iubită a lui Ronald Gavril, pe care actualul iubit al...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
Noi informații despre starea de sănătate a cântăreței transgender Naomi. De ce a intrat în comă
Noi informații despre starea de sănătate a cântăreței transgender Naomi. De ce a intrat în...
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o bombă de vitamine
Fructul care te scapă de stres dacă îl miroși. Are proprietăți uimitoare și e o...
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o pasăre care trăiește și în România
Creatura care poate zbura 10 luni fără să se oprească. Este deseori confundată cu o...